Ακαταμάχητο χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, πλούσιο σε αρώματα για ένα εορταστικό σπιτικό κέρασμα τις γιορτινές μέρες!!
ΥΛΙΚΑ :

Για το κέικ:
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ. βούτυρο
250 γρ. ζάχαρη
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ σόδα μαγειρική
4 αυγά
400 γρ. κορινθιακής σταφίδας
100 γρ. αποξηραμένα πορτοκάλια
50 γρ. νιφάδες αμυγδάλου
3 κ.γλ. κονιάκ
1 κ.γλ. μέλι
1/4 κ.γλ. κανέλα
1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο
11/4 κ.γλ. τζίντζερ
Για το γλάσο
1 κιλό ζάχαρη άχνη
Χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
4 ασπράδια αυγών

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Πριν ξεκινήσετε να φτιάξετε το χριστουγεννιάτικο κέικ πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια φόρμα για κέικ με τρύπα τινάζοντας το περιττό αλεύρι.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 ° C στις αντιστάσεις.
Στη συνέχεια κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν.
Σε ένα μπολ, χτυπήστε το μαλακωμένο βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ για 4 λεπτά περίπου, μέχρι το μείγμα να γίνει βελούδινο.
Προσθέστε τα αυγά, ένα προς ένα, κάθε φορά, ενώ συνεχίζετε το χτύπημα.
Σε ένα άλλο δοχείο, ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν και τη σόδα. Προσθέστε τη σταφίδα, το μέλι, το πορτοκάλι, τις νιφάδες αμυγδάλου, τα μπαχαρικά και το κονιάκ και ανακατέψτε.

Χαμηλώνετε το μίξερ και ρίχνετε το μίγμα αλευριού στο μπολ που περιέχει το μείγμα βουτύρου – ζάχαρης. Δεν χτυπάτε πολύ για να γίνει αφράτο.
Στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα με την τρύπα στην μέση, ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε στον φούρνο στους 170 βαθμούς στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για περίπου 1 ½ ώρα. Ελέγξτε πριν το βγάλετε από το φούρνο με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί μέχρι μέσα. Θα πρέπει να βγαίνει στεγνό.
Μόλις το βγάλετε, αφήστε το να κρυώσει πριν το γλασάρεται.
Για το γλάσο :
Χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών, στη συνέχεια ανακατέψτε απαλά το χυμό λεμονιού και προσθέστε σιγά – σιγά την ζάχαρη άχνη μέχρι να την απορροφήσει όλη και το γλάσο να αποκτήσει την κατάλληλη υφή δηλ. να είναι παχύ.
Στη συνέχεια το αλείφετε στο κέικ φροντίζοντας να καλυφθεί όλη η επιφάνεια (και τα πλαϊνά).

Καλές Γιορτές !!!

Προηγούμενο άρθροΦασολάδα αλλιώς …. με λουκάνικο και φέτα
Επόμενο άρθροΧοιρινό με πατάτες στο φούρνο…μέσα σε τέλεια μαρινάδα