Ψωμί εφτάζυμο

Η Συνταγή είναι της Fay Karamanakis

Αυτή η συνταγή μου δόθηκε από την  ξαδέρφη μου Πόπη Τρούλη από την Κάλυμνο! ❤️Το έφτιαξα σε μικρά ατομικά !

Συστατικά

1 φλιτζάνι βούτυρο ή λάδι ηλιέλαιο,
1 φλιτζάνι γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 & 1 / 2 φλιτζάνια νερό
5 φύλλα δάφνης
1/2 ποτήρι ούζο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
4 5 τεμάχια μαστίχα τριμμένη
2 κουταλιές σπόρου γλυκάνισου
4 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κιλά αλεύρι

Εκτέλεση

Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα τα 1 & 1 / 2 φλιτζάνια νερό για να βράσει μαζί τα φύλλα δάφνης και το γλυκάνισο.
Βράζουν έως ότου το νερό γίνει σκούρο χρώμα, αφαιρέστε όλα τα φύλλα δάφνης και ρίξτε τους σπόρους και επαναφέρετε σε βράση, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα υγρά Ζάχαρη γάλα ούζο λιωμένο βούτυρο ή λάδι σε ένα μπολ. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία σωματος προτού προσθέσετε τη μαγιά αν είναι πολύ ζεστό το μείγμα η μαγιά δεν θα φουσκώσει. Τοποθετήστε σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ το αλεύρι με την ξηρή μαγιά την ξηρή μαγια και την σκόνη μαστίχας και κάνετε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε την υγρή ενεργοποιημένη μαγιά και με τα χέρια σας ανακατέψτε για να πάρετε ένα μαλακό μείγμα.

Εάν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού και καλύπτεται με μια κουβέρτα για να φουσκώσει περίπου 1 ώρα.
Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βγάζουμε σε ένα αλευρωμένο παγκο και ζημώνουμε για άλλη μια φορά για να αφήσουμε όλο τον αέρα έξω και στη συνέχεια πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα!
Παραδοσιακά κόβουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι και ένα μικρότερο στη συνέχεια πλαθύουμε το μεγάλο σε μια μπάλα και στρωνουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί και μετά κάνουμε το ίδιο με το μικρότερο και το τοποθετούμε πάνω από το μεγάλο κομμάτι και μετά αλειφουμε απο πάνω με έναν κρόκο αυγού πασπαλίζουμε το σουσάμι και το γλυκάνισο στην κορυφή και παραμένουμε σκεπασμένοι μέχρι να φουσκώσει ξανά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Να έχετε μία ωραία μέρα

Προηγούμενο άρθροΠαξιμάδια από το Χωριό
Επόμενο άρθροΚοπανάκια με μελιτζάνες ψητές