Αγκινάρες αλά Πολίτα

  • Η γλυκιά γεύση της αγκινάρας αγκαλιάζεται από την απαλή οξύτητα του λεμονιού.
  • Κρεμμύδι, μαϊντανός και άνηθος προσφέρουν μια πληθώρα αρωμάτων που ξυπνούν τις αισθήσεις.
  • Το ελαιόλαδο δένει όλα τα υλικά αρμονικά, δημιουργώντας μια βελούδινη υφή.

Συνολικά:

  • Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, φρεσκάδα και νοστιμιά.
  • Η τέλεια ισορροπία γλυκού, ξινού και αλμυρού.
  • Ιδανικό για ορεκτικό ή συνοδευτικό.

Μικρά μυστικά:

  • Επιλέξτε φρέσκες αγκινάρες με σφιχτά φύλλα και τρυφερή καρδιά.
  • Καθαρίστε τες με προσοχή για να αποφύγετε την πικράδα.

Συνοψίζοντας:

  • Αγκινάρες αλά Πολίτα: μια γευστική εμπειρία που θα σας ταξιδέψει στην Πόλη!

Απολαύστε!

Υλικά:

1 κιλό αγκινάρες καθαρισμένες (περίπου 20 τεμάχια)
300 γρ. καρότα
3 – 4 πατάτες
1 κρεμμύδι
λίγο άνηθο, μαιντανός, δάφνη
2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
χυμό 1 λεμονιού
5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό

Εκτέλεση:

Προετοιμάζουμε τις αγκινάρες:
Κόβουμε τα κοτσάνια, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα.
Ξύνουμε ελαφρά το πάνω μέρος με ένα μαχαίρι.
Τρίβουμε τις αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

Σοτάρουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.

Σιγοβράζουμε:
Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και δάφνη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά:
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.

Αυγοκόβουμε:
Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας στο αυγολέμονο για να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Σερβίρισμα:
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο άνηθο.
Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως αρακά ή φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι για να δέσει η σάλτσα.
Μπορείτε να ρίξετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο στο αυγολέμονο.
Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΓαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες…και τα λόγια είναι περιττά 😁
Επόμενο άρθροΝηστίσιμα μπισκότα babini με ζεστό νερό