Αγκινάρες αλά Πολίτα
- Η γλυκιά γεύση της αγκινάρας αγκαλιάζεται από την απαλή οξύτητα του λεμονιού.
- Κρεμμύδι, μαϊντανός και άνηθος προσφέρουν μια πληθώρα αρωμάτων που ξυπνούν τις αισθήσεις.
- Το ελαιόλαδο δένει όλα τα υλικά αρμονικά, δημιουργώντας μια βελούδινη υφή.
Συνολικά:
- Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, φρεσκάδα και νοστιμιά.
- Η τέλεια ισορροπία γλυκού, ξινού και αλμυρού.
- Ιδανικό για ορεκτικό ή συνοδευτικό.
Μικρά μυστικά:
- Επιλέξτε φρέσκες αγκινάρες με σφιχτά φύλλα και τρυφερή καρδιά.
- Καθαρίστε τες με προσοχή για να αποφύγετε την πικράδα.
Συνοψίζοντας:
- Αγκινάρες αλά Πολίτα: μια γευστική εμπειρία που θα σας ταξιδέψει στην Πόλη!
Απολαύστε!
Υλικά:
1 κιλό αγκινάρες καθαρισμένες (περίπου 20 τεμάχια)
300 γρ. καρότα
3 – 4 πατάτες
1 κρεμμύδι
λίγο άνηθο, μαιντανός, δάφνη
2 κουτ. σούπας κοφτές αλεύρι
αλάτι, πιπέρι
1 αυγό
χυμό 1 λεμονιού
5 – 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 φλ. τσαγιού ζεστό νερό
Εκτέλεση:
Προετοιμάζουμε τις αγκινάρες:
Κόβουμε τα κοτσάνια, αφήνοντας περίπου 2 εκατοστά.
Αφαιρούμε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα.
Ξύνουμε ελαφρά το πάνω μέρος με ένα μαχαίρι.
Τρίβουμε τις αγκινάρες με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.
Σοτάρουμε:
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε τις αγκινάρες και τις σοτάρουμε για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
Σιγοβράζουμε:
Προσθέτουμε το ζεστό νερό, αλάτι, πιπέρι, άνηθο και δάφνη.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά:
Κόβουμε τις πατάτες και τα καρότα σε κομμάτια.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το βράσιμο για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Αυγοκόβουμε:
Χτυπάμε το αυγό με τον χυμό λεμονιού.
Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί της κατσαρόλας στο αυγολέμονο για να ζεσταθεί.
Προσθέτουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.
Σερβίρισμα:
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σερβίρουμε ζεστό, πασπαλισμένο με ψιλοκομμένο άνηθο.
Συμβουλές:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά, όπως αρακά ή φρέσκα κρεμμυδάκια.
Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι για να δέσει η σάλτσα.
Μπορείτε να ρίξετε λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο στο αυγολέμονο.
Καλή όρεξη!