Δαμάσκηνα με ξηρούς καρπούς

Ποιος άλλος λατρεύει αυτή τη νοστιμιά; Εγώ το λατρεύω, φτιάχνω αυτό το γλυκό πολύ συχνά, μμμ.

Πλένω καλά τα δαμάσκηνα σε χλιαρό νερό, αν είναι στεγνά, τα μουλιάζω, αν όχι, προσθέτω λίγο αλκοόλ (κονιάκ/ρουμ) και τα αφήνω να σταθούν για μια ώρα.
Στεγνώνω τους ξηρούς καρπούς και γεμίζω με τα δαμάσκηνα.

✅Ανακατεύω την crème fraîche με τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλια, ανακατεύω ελαφρά με ένα σύρμα μέχρι να γίνει λείο, περιχύνω τα δαμάσκηνα και πασπαλίζω με πικρή τριμμένη σοκολάτα.

Ή χτυπάω 33% κρέμα γάλακτος με ζάχαρη άχνη και ζάχαρη βανίλια, πασπαλίζω με κακάο από σουρωτήρι, μπορείτε να τρίψετε σοκολάτα.

Σπιτική crème fraîche

Υλικά

500 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
3 κουταλιές σούπας buttermilk (ξινόγαλο)

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος (όσο χρειάζεται για να την φέρουμε σε θερμοκρασία δωματίου). Βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλο σε σε ένα γυάλινο μπολ και αναμειγνύουμε καλά τα υλικά με ένα σύρμα.
Στη συνέχεια, βάζουμε το μείγμα σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει με καπάκι. Πρώτα, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, έπειτα το κλείνουμε με το καπάκι του και το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 24 ώρες. Κάθε 8 ώρες το ανακατεύουμε ελαφρά με ένα κουτάλι.
Μπορούμε να τη φυλάξουμε στο ψυγείο μέχρι 2 εβδομάδες.