Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

6 κροκάδια αυγών.
1 φλυτζάνι τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι,
6 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
Ξύσμα λεμονιου ἢ βανίλια.
1 κομματάκι φρέσκο βούτυρο ἢ βιτάμ στὸ μέγεθος καρυδιού.
400 γραμμάρια φύλλο.
1/2 φλυτζάνι τσαγιού περίπου λυωμένο βούτυρο.
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη

σιρόπι:
2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη.
1 φλυτζάνι τσαγιού νερό.
1/2 λεμόνι, το χυμό.

Εκτέλεση

Βάζετε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη καὶ τὰ κροκάδια. Δουλεύετε καλά το μίγμα και ρίχνετε το σιμιγδάλι καὶ το γάλα. Ανακατεύετε συνεχως τὴν κρέμα, σε σιγανή φωτιά. Οταν πήξη, την αποσύρετε απὸ τη φωτιὰ και προσθέτετε βανίλια ή ξύσμα λεμονιου, και το βούτυρο. Την κρυώνετε.

Στρώνετε τα μισά φύλλα σε ταψι βουτυρωμένο, ενώ αλείφετε το καθένα με λυωμένο βούτυρο.
Βάζετε μέσα την κρέμα και τη σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, τα οποία αλείφετε επίσης με βούτυρο.
Χαράζετε το γαλατομπούρεκο και το ψήνετε σε μέτριο φούρνο (180 βαθ. Κελσίου) ἐπὶ 45 περίπου λεπτά.
Βράζετε τη ζάχαρη, το νερὸ και το χυ μό λεμονιου επὶ 10 λεπτά. Αφήνετε να αρθώση λίγο καὶ τὸ ρίχνετε στο χλιαρό γαλατομπούρεκο.

Despoina Ouzouni

Προηγούμενο άρθροΓαριδομακαρονάδα: Φτιάξ’ την και θα με θυμηθείς!
Επόμενο άρθροΛαχανοτουρσί: Ούζο, ρακί, μεζές και καλή παρέα!