Θα φάτε το Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο γιατι η κρέμα του Γαλακτομπούρεκου είναι τόσο πλούσια καινόστιμη που συχνά τρώγεται ακόμη και χωρίς φύλλα.
Υλικά για ταψί 24εκ
250gr μπισκότα digestive
100-120γρ βούτυρο αγελάδος
Βάζουμε στη κατάψυξη για 8-10 λεπτά
για την κρέμα
150γρ σιμιγδάλι ψιλό η( 9-10 κτλσ )
250γρ ζάχαρη η( 12 κτλσ ) μπορείτε να την μειώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις!!
40 γρ αλεύρι γοχ
1 βανιλέτα η ότι σας αρέσει
ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι μια πρέζα αλάτι
1.5 L γάλα πλήρες
3 αυγά
30 γρ βούτυρο
από πάνω για χρώμα
1 αυγό
1 κτλσ γιαούρτι στραγγιστό
1 κτλσ σιμιγδάλι κοφτό
1 κτλσ ζάχαρη κοφτό
1 κτλσ γάλα
Εκτέλεση
Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Στρώνουμε στο κάτω μέρος της φόρμας λαδόκολλα την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και στα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας και μετά πασπαλίζω την φόρμα με σιμιγδάλι ρίχνω το μπισκότο το πατάμε καλά με ένα ποτήρι ομοιόμορφα και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο
μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα για την γαλόπιτα
για την κρέμα
Ζεσταίνετε ανακατεύοντας το γάλα το ξύσμα του εσπεριδοειδούς την βανίλια.
Μόλις ζεσταθούν λίγο, ρίχνετε το αλευρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν βράση αποσύρετε από τη φωτιά.
Ρίχνετε τμηματικά 30 γρ. από το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους πολύ καλά με τη ζάχαρη και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν η κρέμα κρυώσει καλά ενσωματώνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τελευταία ρίχνετε τη
μαρέγκα.
Χτυπάμε πολύ καλά με το πιρούνι το αυγό και γιαούρτι και τα υπόλοιπα για την κρούστα να μην είναι πολύ σφιχτό
το απλώνουμε με κουτάλι στο επάνω μέρος και μετά τι βάζουμε στο φούρνο
Ψήνουμε στους 210° προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις μεσαία σχάρα για περίπου 40-45 λεπτά
Βγάζουμε κατευθείαν από το φούρνο
αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και 2-3 ώρες στο ψυγείο
Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν
Η Συνταγή είναι της Eleni Koumoutsakis
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Ρολάκια Γαλακτομπούρεκο
Υλικά
200 γραμμάρια βούτυρο κλαριφέ
20 φύλλα κρουστας
Γέμιση κρέμας:
4 φλιτζάνια γάλα
4 αυγά
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1/2 λεμόνι Χρησιμοποιήστε σιρόπι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας
Εκτέλεση
για το σιρόπι
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μισό λεμόνι, το ξυλάκι κανέλας σε κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
Για την κρέμα
Χτυπάμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανάβουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Όσο ζεσταίνεται η κρέμα, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Ενώ η κρέμα πηζει, μην φοβάστε τις φυσαλίδες αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά.
Λιώστε το βούτυρο
για την κατασκευη ρολών
Ξετυλίξτε το φύλλο. Πάρτε ένα φύλλο και απλώστε το και σκεπάστε τα υπόλοιπα με υγρή πετσέτα.
Αλείφουμε το μισό φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Διπλώστε το φύλλο στα δύο και βάλτε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στο επάνω μέρος του φύλλου φύλλου.
Διπλώστε πρώτα το πάνω μέρος και μετά τα πλαϊνά και μετά τυλίξτε μέχρι κάτω. Τοποθετούμε σε ταψί. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε τα ρολά Γαλακτομπούρεκο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσει περιχύνουμε με σιρόπι τα ρολά Γαλακτομπούρεκο και σερβίρουμε!!
ΠΗΓΗ: Valentina Stavrinides