Γαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες

Η γαριδομακαρονάδα με παπαρδέλες είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την απαλή γεύση των γαρίδων με την πλούσια γεύση των ζυμαρικών. Οι γαρίδες προσφέρουν μια θαλασσινή νότα και την υφή τους, ενώ οι παπαρδέλες προσθέτουν ένα πικάντικο και αρωματικό στοιχείο. Αυτή η συνδυαστική γεύση δημιουργεί ένα πλούσιο και ευωδιαστό πιάτο που ικανοποιεί τους λάτρεις της θαλασσινής κουζίνας.

Υλικά

500 γρ. ζυμαρικά όπως σπαγγέτι, λινγκουίνι ή παπαρδέλες
1 κιλό γαρίδες
5 κ. σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι
1 πράσο μόνο το άσπρο μέρος, προαιρετικά
1 σκελίδα σκόρδου ή 1 κ.γλυκού πολτό σκόρδου
2 φλ. σάλτσα ντομάτας
10 ντοματίνια
1/2 φλ. άσπρο κρασί
Καυτερή πιπεριά προαιρετικά και όσο σας αρέσει
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για πασπάλισμα
Αλάτι, πιπέρι και μια πρέζα ζάχαρη

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες. Αφαιρούμε το κέλυφος από το σώμα αλλά αφήνουμε το κεφάλι και την ουρά. Αφαιρούμε το έντερο από την ράχη κάθε γαρίδας. Μπορείτε να δείτε πώς το κάνουμε εδώ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές για πολύ λίγο, ίσα να πάρουν πορτοκαλί χρώμα και τις βγάζουμε στην άκρη.

Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να αρχίσει να γυαλίζει. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο πράσο και το σκόρδο.
Στην συνέχεια προσθέτουμε τα ντοματίνια και σβήνουμε με το κρασί.
Ρίχνουμε την σάλτσα ντομάτας, την καυτερή πιπεριά, αλάτι, πιπέρι και λίγη ζάχαρη. Προσθέτουμε 2 φλ. νερό και αφήνουμε την σάλτσα να βράσει και να δέσει. 5 λεπτά πριν την κατεβάσουμε προσθέτουμε τις γαρίδες. Προαιρετικά και αφού το κατεβάσουμε, μπορούμε να ρίξουμε τριμμένη φέτα.

Βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στο κουτί, τα στραγγίζουμε και τους ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο. Μόλις είναι έτοιμη η σάλτσα, την ρίχνουμε στα ζυμαρικά και ανακατεύουμε καλά να πάει παντού. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και τρίβουμε πιπέρι. Αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά πριν σερβίρουμε.

H συνταγή είναι της Νανάς Σαβατιανού και η εκτέλεση της Ευδοκίας Αναστασοπούλου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαριδομακαρονάδα

Γαριδομακαρονάδα

Μερίδες: 2

Υλικά:

220 gr μακαρόνια
1 κιλό γαρίδες, καθαρισμένες
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κουταλιές βούτυρο
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 κουταλάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
¼ φλιτζάνι κόκκινο κρασί
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, για γεύση
μαύρο πιπέρι, για γεύση
νιφάδες καυτερής πιπεριάς, για γεύση

Οδηγίες

Βράζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό. Προσθέστε αλάτι και λάδι στο νερό.
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Αλατοπιπερώνουμε τις γαρίδες με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για ένα λεπτό.
Μόλις ζεσταθεί το λάδι, σβήνετε τις γαρίδες και από τις δύο πλευρές.
Αφαιρέστε τις γαρίδες από το τηγάνι όταν είναι περίπου 75 % μαγειρεμένες.

Στο ίδιο τηγάνι, σοτάρουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι μέχρι να ροδίσουν. Στη συνέχεια, προσθέστε το κόκκινο κρασι.
Πρόσθεσε ΑΛΑΤΙ και πιπερι για ΓΕΥΣΗ. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το βούτυρο και τις νιφάδες τσίλι. Σιγοβράζουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τα βρασμένα μακαρόνια και τις γαρίδες ψημένες.
Ανακατεύουμε τα μακαρόνια και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σβήστε τη φωτιά και μεταφέρετε τα μακαρόνια με γαρίδες σκόρδου σε ένα πιάτο σερβιρίσματος.
Γαρνίρετε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΓλυκιά Κυριακάτικη συνήθεια: Παραδοσιακές Τηγανίτες με μέλι
Επόμενο άρθροΠαστουρμαδοπιτάκια τηγανητά; Ναι, παρακαλώ!