Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή με σαντιγι γιαουρτιού
Η Γιαουρτόπιτα σιροπιαστή με σαντιγι γιαουρτιού είναι του Pastry Chef Stratos Petrou
Γεύση: Η γιαουρτόπιτα σιροπιαστή με σαντιγί γιαουρτιού συνδυάζει την τέλεια ισορροπία γλυκιάς γεύσης από το σιρόπι, δροσερής οξύτητας από το γιαούρτι και ανάλαφρης υφής από την σαντιγί.
Υφή: Η υφή της γιαουρτόπιτας είναι αφράτη και μαλακιά, ενώ η σαντιγί προσθέτει μια αέρινη υφή στο γλυκό.
Παρουσίαση: Η γιαουρτόπιτα μπορεί να σερβιριστεί σκέτη ή με γαρνιτούρα από φρέσκα φρούτα, ξηρούς καρπούς ή σοκολατένια σάλτσα.
Συνοψίζοντας:
- Πλεονεκτήματα: Δροσερή, νόστιμη, εύκολη στην παρασκευή, ιδανική για όλες τις περιστάσεις.
- Μειονεκτήματα: Το σιρόπι μπορεί να κάνει το γλυκό λίγο βαρύ.
- Συμβουλές: Για πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε light γιαούρτι και να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης στο σιρόπι.
Συνολική αξιολόγηση: 4/5
Θα το συνιστούσα: Ναι, είναι ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό που θα αρέσει σε όλους!
Υλικά
Για την Γιαουρτόπιτα
375 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
63 γρ Αμύγδαλο Σκόνη
30 γρ Μπεικιν παουντερ
1/2 κουτ γλυκού Αλάτι
240 γρ Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
4 Αυγά
Ξύσμα απο μισο Λαϊμ ή Λεμόνι
25 γρ Ροδόνερο
4 γρ Σόδα μαγειρικής
200 γρ Στραγγιστό Γιαούρτι
120 γρ Γάλα
Για το Σιρόπι
300 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
330 γρ Νερό
2 κουτ σούπας Χυμό λεμόνι
20 γρ Ροδόνερο
Για την Σαντιγί Γιαουρτιού
160 γρ Φυτική Σαντιγί (στην Πράσινη Συσκευασία)
190 γρ Γιαούρτι Στραγγιστό
2 κουτ Σούπας Πραλίνα Φιστικιού ή Πάστα Φιστικιού
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα στέρεα υλικά τα οποία είναι το αλεύρι το μπέικιν πάουντερ και λίγο αλάτι και τα κοσκινίζουμε
Στη συνέχεια προσθέτουμε το τριμμένο αμύγδαλο τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε
Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ ρίχνουμε το βούτυρο το οποίο βρίσκεται σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να αφρατέψει το μείγμα όταν έχει αφρατέψει το μείγμα και χωρίς να σταματήσουμε το μίξερ προσθέτουμε ενα ένα τα αυγά
Αφού έχουν ενωθεί και τα αυγά διαλύουμε τη σόδα στο νερό και το προσθέτουμε και αυτό το μείγμα
Επίσης προσθέτουμε ξύσμα από μισό lime αν δεν έχετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κανονικό λεμόνι και συνεχίζουμε το χτύπημα για 45 λεπτά
Tέλος προσθέτουμε και το στραγγιστό γιαούρτι να ενωθεί και αυτό
Στη συνέχεια προσθέτουμε εναλλάξ τα στέρεα υλικά μαζί με το γάλα και ανακατεύουμε, μπορείτε να το κάνετε και με μία σπάτουλα
Ετοιμο αρωματικό και αφράτο το μείγμα μας το αδειάζουμε σε ένα βουτυρωμένο στρογγυλό ταψάκι 27 εκατοστών το απλώνουμε πολύ καλά και ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά τσεκάρουμε και ένα μαχαιράκι να βγαίνει καθαρό
Ετοιμη ψημένη γιαουρτόπιτα μας την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και πάμε να φτιάξουμε το σιρόπι
για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από το ροδόνερο σε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και τα βράζουμε για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού
όσο βράζει το σιρόπι κάνουμε τρύπες με ένα ξυλάκι σε όλη τη γιαουρτόπιτα ώστε να απορροφήσει ομοιόμορφα το σιρόπι
Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι προσθέτουμε το ροδόνερο και σιροπιάζουμε την κρύα γιαουρτόπιτα με το ζεστό σιρόπι αφού σιροπιάζουμε τη γιαουρτόπιτα
την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς
Αφού έχει κρυώσει γιαουρτόπιτα πάμε να φτιάξουμε τη σαντιγί γιαουρτιού όπου χτυπάω φυτική σαντιγύ Όχι σε πολύ σφιχτή μορφή και στη συνέχεια προσθέτω
το γιαούρτι για την πραλίνα και τα χτυπαω όλα μαζί μέχρι να έχω μία απαλή σαντιγύ
Η πάστα φυστικιού είναι εντελώς προαιρετική Εάν θέλετε την προσθέτετε Απλά εγώ πιστεύω ότι δίνει πιο ντελικάτη γεύση στη γιαουρτόπιτα
Διακοσμούμε τη γιαουρτόπιτα σε όλη την επιφάνεια της με τη σαντιγί γιαουρτιού με άρωμα φιστίκι και τη βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει