Αυτά μου θυμίζουν τα ψωμάκια που έτρωγα στην παιδική μου ηλικία.
Οι παραλλαγές στα κρεμώδη ήταν η επικάλυψη: μόνο κρέμα πατισερι (όπως έκανα σήμερα), αλλά η φαντασία και η γεύση τους είναι απιστευτη.
Τα ψωμάκια δεν είναι πολύ γλυκά και το μεγαλύτερο μέρος της γλυκύτητας προέρχεται από την κρέμα. 

Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι για ψωμί (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλό αλεύρι)
400 ml γάλα
3 ολόκληρα αυγά
200 γρ μαργαρίνη ή βούτυρο
190 γρ ζάχαρη
5 γραμμάρια αλάτι
20 γραμμάρια μαγιά ξερή
30 γραμμάρια κορν φλάουρ (άμυλο καλαμποκιού)

Μέθοδος:

Σε μια κανάτα προσθέτουμε το γάλα και ζεσταίνουμε στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό ή μέχρι να γίνει χλιαρό
(δεν μπορεί να είναι ζεστό θα σκοτώσει τη μαγιά σας)
Προσθέστε τη μαγιά στην κανάτα και 2 κουταλιές της σούπας νερό. Αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά μέχρι να αφρίσει
η μαγιά. Εάν η μαγιά σας δεν αφρίζει μπορεί να είναι παλιά και ανενεργή, καλύτερα να την αντικαταστήσετε με μια νέα.
Ενώ περιμένετε να ενεργοποιηθει η μαγιά, τοποθετήστε κοσκινιστε στο μίξερ σας όλα τα ξηρά υλικά μαζί.
Τα ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.

Μόλις αφρίσει η μαγιά, προσθέστε το μείγμα μαγιάς, το βούτυρο/μαργαρίνη και τα αυγά στα στεγνά υλικά και ανακατέψτε
μέχρι να ενωθούν πλήρως και να σχηματιστεί ένα είδος μπάλας γύρω από τον γάντζο ζύμης του μίξερ σας.
Τα αφήνουμε όλα στο μίξερ, τυλίγουμε μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Τώρα επιστρέψτε στο μίξερ σας, αφαιρέστε την πετσέτα και ανακατέψτε τη ζύμη σε χαμηλή ταχύτητα για 2 λεπτά και στη
συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα για 5 έως 8 λεπτά (αυτό θα εξαρτηθεί από το μίξερ σας. Η ζύμη θα τυλιχτεί γύρω από το
γάντζο και θα είναι ελαστική όταν το τραβάτε, μαλακια.

Δεν θα κολλάει στα χέρια σας, θα είναι απαλή και υγρή. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας μπορεί να χρειαστεί να
προσθέσετε μια κουταλιά της σούπας αλεύρι αλλά περιμένετε μέχρι τη μέση του ζυμωματος για να προσθέσετε 1 με 2 κουταλιές της σούπας
το πολύ ή μέχρι το τέλος για να δείτε αν η ζύμη είναι κολλώδης και δεν βγαίνει εύκολα από το γάντζο.
Το περισσότερο αλεύρι διαφορετικά θα καταλήξει σκληρό.

Καλύπτουμε με μια ελαστική μεμβράνη αλειμμένη με λάδι και σκεπάζουμε με μια πετσέτα.
Το βάζουμε σε ζεστό μέρος και το αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ή να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.
Το δικό μου ξεκουράζεται για περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά.
Πασπαλίστε λίγο αλεύρι στον πάγκο και μόλις φουσκώσει η ζύμη σας, ρίξτε τη στον πάγκο χρησιμοποιώντας λίγο αλεύρι
αν χρειάζεται για να απελευθερωθεί οτιδήποτε από το μπολ και να φύγει ο αέρας από αυτό.
Μοιράζετε σε μερίδες και πλάθετε τα ψωμάκια σας όπως θέλετε. Ζύγισα το δικό μου και έφτιαξα μεγάλα ρολά.
Η ζύμη βγάζει 16 ρολά των 125 γραμμαρίων το καθένα.

Σημειώστε ότι αυτή είναι η φάση που μπορείτε να κάνετε ό,τι προτιμάτε με τη ζύμη:
Προσθέστε αποξηραμένα φρούτα, ή ό,τι θέλει η καρδιά σας. Το ίδιο και τα σχήματα.
Μπορείτε να φτιάξετε ρολά, κοτσίδες, ατομικές ή φραντζολάκια κ.λπ.
Προσθέστε τα ψωμάκια σε ένα ταψί αλειμμένο με βουτυρο. Μπορεί επίσης να θέλετε να το αλευρώσετε αλλά προτίμησα να βάλω ένα φύλλο λαδόκολλα/χαρτί ψησίματος και να το αλείψω με ένα σπρέι λαδιου.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς Κελσίου (170 αέρα) για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Εάν χρησιμοποιείτε την κρέμα……θα ανοιξετε την ζυμη με ένα πλαστη θα απλωσετε την κρεμα θα τυλιξετε σε ρολό και θα κοψετε τα ψωμάκια. Θα ψήσετε στο φουρνο 180 βαθμούς Κελσίου (170 αέρα) για 25 – 30 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει από πάνω.

Εγώ την άλλειψα πάνω απο τα ψωμάκια δεν την εβαλα μεσα

Κρέμα Πατισερι

Συστατικά:

4 κρόκοι αυγών
500 ml γάλα
3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ
5 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Μέθοδος:

Σε μια κανάτα προσθέτουμε 100 ml γάλα στο κορν φλαουρ και ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Αφαιρέστε τη μεμβράνη από τους κρόκους χρησιμοποιώντας μια σήτα πάνω από την κανάτα σας αλλά μην πιεζετε με το κουτάλι μέσα στο κόσκινο. Απλώς χτυπήστε τη σήτα και αφαιρέστε την περίσσεια με μια
σπάτουλα από το κάτω μέρος της σήτας και όχι από πάνω η μεμβράνη θα περάσει από τη σήτα και θα δώσει αυτή τη «αυγουλίλα» στο πιάτο σας. Ανακατέψτε καλά.

Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο γάλα σε μια κατσαρόλα και όταν σιγοβράζει, προσθέτουμε το μείγμα του γάλακτος και των αυγών στο γάλα πολύ σιγά με το ένα χέρι ενώ ανακατεύουμε ασταμάτητα με το άλλο.
Καποιοι προτιμούν να προσθέτουν λίγο από το ζεστό γάλα πρώτα στο μείγμα των αυγών και μετά να ανακατεύουν και τα δύο μαζί. Και οι δύο μέθοδοι λειτουργούν, απλώς κάντε αυτήν με την οποία αισθάνεστε πιο άνετα.
Ανακατεύουμε χωρίς σταματημό μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πήξει, συνεχίστε το μαγείρεμα για 2 – 3 λεπτά επιπλέον για να ψηθεί το άμυλο. Βγάζουμε το κατσαρολακι από τη φωτιά και μόνο μετά προσθέτουμε τη βανίλια.
Τοποθετήστε την κρέμα σε ένα δοχείο και καλύψτε με μεμβρανη. Η μεμβρανη πρέπει να αγγίζει την κρέμα για να αποφύγει την επαφή με τον αέρα και να μην αφήσει να σχηματιστεί πετσα.
Αφήστε το να κρυώσει και χρησιμοποιήστε το στα ψωμάκια σας.

Προηγούμενο άρθροΣπιτικό Μαλέ κουπ: Το γλυκάκι που Σε Κάνει να Λες πάντα “Ναι!”
Επόμενο άρθροCheesecake Κεράσι: Η Απαγορευμένη Απόλαυση που Λιώνει στο Στόμα