Κέικ Σοκολάτας
Έχω γράψει αυτο το κέικ σοκολάτας στο τετράδιο μαγειρικής μου από πολύ παλιά και περιοδικά με βοηθάει, για παράδειγμα, όταν δεν υπάρχουν γλυκά στο σπίτι, δεν έχω όρεξη να πάω στο κατάστημα, αλλά πρέπει να ετοιμάσω κάτι για τι καφέ,το τσάι, αλλά κάτι που να είναι και πολύ νόστιμο.
Υλικά:
αλεύρι – 400 γρ
ζάχαρη – 400 γρ
αλάτι – 1/3 κουτ.γλ
σόδα – 1 κουτ.γλ
κακάο σε σκόνη -50 gr (1/2 κ.γ.)
γάλα – 450 ml ή νερό
φυτικό λάδι – 150 ml (3/4 κουταλιά της σούπας)
ξίδι 9% -2 κ.σ.
ζάχαρη βανίλιας – 1 πακέτο
200γρ σοκολάτα λιωμένη
Εκτέλεση:
Μετρήστε 400 γραμμάρια ζάχαρης, προσθέστε 1 πακέτο ζάχαρη βανίλιας. Μετρήστε 400 γραμμάρια αλεύρι, προσθέστε 1 κουτ. σόδα, προσθέστε 50 γραμμάρια σκόνη κακάο, κοσκινίστε μέσα τη ζάχαρη.
Ρίξτε 450 ml γάλα, αν δεν υπάρχει γάλα, μπορείτε να ρίξετε νερό σε θερμοκρασία δωματίου, έχω νερό σήμερα, μπορείτε να προσθέσετε και χυμό, ρίξτε 150 ml φυτικό λάδι, ανακατέψτε με ένα σύρμα
για να μην υπάρχουν σβώλοι , τώρα προσθέστε 2 κ.σ. 9% ξύδι, η ζύμη γίνεται αμέσως αέρινη.
Παίρνουμε μια κατάλληλη φόρμα, την αλείφουμε με βουτυρο, ρίχνουμε τη ζύμη και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά, όλα εξαρτώνται από τον φούρνο σας,
έχω ηλεκτρικό φούρνο, ζεσταίνοντας πάνω και κάτω διαρκεί 35 λεπτά. Μπορείτε να ελέγξετε την ετοιμότητα με ένα ξύλινο σουβλάκι.
Λιώνουμε τη σοκολάτα και περιχύνουμε το κέικ. Μπορείτε να το κόψετε το κέικ, να το αφήσετε να κρυωσει και θα πάρετε ένα πολύ νόστιμο κέικ.
Το κέικ βγαίνει υγρό και δεν απαιτεί πρόσθετο εμποτισμό· με λίγα λόγια, έχει εξαιρετική γεύση, παρά την απλή του σύνθεση.
ΠΗΓΗ: Кухня народов Мира
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κέικ σοκολάτας με κρέμα τυριού
Αυτό είναι ένα πραγματικά υπέροχο κέικ – με κρέμα τυριού cottage, σοκολάτα, τρυφερό, κρεμώδες, μέτρια γλυκό!
Μπορεί να σερβιριστεί μετά από λίγες ώρες στο ψυγείο, αλλά σας συμβουλεύω να ετοιμάσετε αυτό το γλυκό μια μέρα νωρίτερα.
Υλικά:
για το κέικ
200 γρ σοκολάτα (με 50% περιεκτικότητα σε κακάο)
130 γρ βούτυρο
180 γρ ζάχαρη
200 ml καφέ ή νερό
3 αυγά
200 γρ αλεύρι
50 g κορν φλαουερ (ή 25 g αλεύρι)
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού χωρίς μια διαφάνεια σόδα.
Κρέμα τυριού:
400 g τυρί Philadelphia + 100 g κρέμα γάλακτος
150 γρ ζάχαρη βανίλια
300 ml κρέμα γάλακτος.
Για σιρόπι:
200 ml γάλα
50 γρ ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού καφέ ή λικέρ καφέ.
Κρέμα σοκολάτας:
200 γρ σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε κομμάτια
100 ml κρέμα γάλακτος
35 γρ βούτυρο.
Επικάλυψη:
2 κ.σ. κουταλιές σκόνη κακάο.
Εκτέλεση:
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψί 26 εκ. με λαδόκολλα.
Για το κέικ:
Ανακατεύουμε τον φρεσκοκομμένο καφέ με τη ζάχαρη και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο σε κύβους. Προσθέτουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια και κρατάμε λίγη ακόμα στη φωτιά (μέχρι
να λιώσει η σοκολάτα). Αφήνουμε να κρυωσει.
Στη συνέχεια, προσθέστε τα αυγά στο κρύο μείγμα και ανακατέψτε καλά. Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το κορν φλαουερ
(αν δεν έχουμε κορν φλαουερ χρησιμοποιούμε αλεύρι), το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα.
Ρίξτε τη ζύμη που προκύπτει στην έτοιμη φόρμα και καλύψτε. Στέλνουμε να ψηθεί για περίπου 35 λεπτά.
Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα και μετά το κόβουμε σε τρία λεπτά κέικ φετες. Προσοχή όταν τα χειρίζεστε γιατί είναι εύθραυστα
(η ζύμη είναι πολύ τρυφερή).
Για την κρέμα:
Ανακατεύουμε με μίξερ 400 γρ τυρί Φιλαδέλφεια + 100 γρ κρέμα γάλακτος με άχνη ζάχαρη. Ξεχωριστά, χτυπάμε 300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
για κρέμα.
Αν δεν μπορείτε να βρείτε τυρί Philadelphia, τότε χρησιμοποιήστε μασκαρπόνε, αλλά αραιώστε το με λίγο γιαούρτι (50 γρ.).
Απλώνουμε το κέικ σε φόρμα, αλείφουμε με ζαχαρούχο γάλα ανακατεμένο με καφέ ή λικέρ καφέ.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα. Στη συνέχεια τοποθετούμε το δεύτερο κέικ, αλείφουμε με σιρόπι και προσθέτουμε την υπόλοιπη κρέμα.
Σκεπάζουμε με την τελευταία στρώση.
Κρέμα σοκολάτας – το τελευταίο βήμα:
Λιώστε τη σοκολάτα μαζί με την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο στο φούρνο μικροκυμάτων ή σε μια κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε το κέικ από πάνω. Βάλτε το κέικ στο ψυγείο για μια νύχτα. Πριν σερβίρετε, αφαιρέστε τον αποσπώμενο
δακτύλιο της φόρμας και τοποθετήστε το κέικ σε πιατέλα σερβιρίσματος. Πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με σκόνη κακάο και σερβίρουμε.
Μου αρέσει πολύ πώς φαίνεται η αντίθεση του κέικ, αλλά μπορείτε να το διακοσμήσετε με θρυμματισμένα μπισκότα αν θέλετε.
Καλή Επιτυχία
Η Συνταγή είναι της κας Τατιάνα Πέτροβα