Κέικ δαμάσκηνου με γλάσο

Η υφή του κέικ είναι τόσο απαλή και υγρή, που λιώνει στο στόμα σου. Τα δαμάσκηνα προσθέτουν μια γλυκιά και ξινή πινελιά, ενώ το γλάσο… Αχ, το γλάσο! Είναι η τέλεια κορύφωση, με μια βελούδινη υφή και μια πλούσια γεύση που απογειώνει το κέικ.

Είναι το τέλειο γλυκό για κάθε περίσταση: για ένα απογευματινό καφέ με φίλους, για ένα γιορτινό τραπέζι ή για μια απλή στιγμή χαλάρωσης.

Και το καλύτερο; Είναι πανεύκολο να το φτιάξετε! Ακολουθήστε απλά τη συνταγή και σε λίγο θα έχετε ένα ζεστό, λαχταριστό κέικ έτοιμο για να το απολαύσετε.

Μην το σκέφτεστε άλλο! Φτιάξτε το και ετοιμαστείτε για μια γευστική εμπειρία που θα σας μείνει αξέχαστη!

Συστατικά:

Για το κεικ:
1 φλιτζάνι δαμάσκηνα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά
1 φλιτζάνι λάδι σπορελαιο
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι ξυνόγαλο αριανη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ξυνόγαλο αριανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης ή μελι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Πως να το φτιάξω

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Καλύψτε τα δαμάσκηνα με νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση και βράστε μέχρι να μαλακώσουν και να πολτοποιηθούν, περίπου οκτώ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το νερό και πολτοποιούμε σε ένα πιάτο. Αφήνω στην άκρη.

Ανακατεύουμε μαζί το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε μαζί τα ξηρά υλικά.
Ανακατεύουμε τα υγρά και τα στεγνά υλικά, προσθέτουμε το ξυνόγαλο και τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε μέσα τα πολτοποιημένα δαμάσκηνα και ανακατέψτε απαλά να ενωθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά.

Ρίξτε το κουρκούτι σε βουτυρωμένο ταψί 22 x 33 εκ και ψήστε για 35 έως 40 λεπτά. Προσοχή να μην ψηθεί υπερβολικά.

Ενώ απομένουν πέντε λεπτά για το κέικ, φτιάξτε το γλάσο:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν αργά.
Βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε για 5 με 7 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να αρχίσει να σκουραίνει.
ΜΗΝ αφήνετε το γλάσο να φτάσει στο στάδιο της μαλακής μπάλας.
Το γλάσο πρέπει να είναι καραμελένιο, αλλά να μην κολλάει σαν καραμέλα.
Το γλάσο πρέπει να χύνεται εύκολα.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και αδειάζετε αμέσως με γλάσο.
Αφήστε να ξεκουραστεί στον πάγκο.
Σερβίρετε ζεστό.

Η Συνταγή είναι από το jamhands.net

Προηγούμενο άρθροΜυστικά για το Τέλειο Μυδοπίλαφο: Οδηγός Βήμα προς Βήμα
Επόμενο άρθροΚέικ με καρύδι και γλάσο τυριού (Neiman Marcus Cake)