Η υφή του κέικ είναι τόσο απαλή και υγρή, που λιώνει στο στόμα σου. Τα δαμάσκηνα προσθέτουν μια γλυκιά και ξινή πινελιά, ενώ το γλάσο… Αχ, το γλάσο! Είναι η τέλεια κορύφωση, με μια βελούδινη υφή και μια πλούσια γεύση που απογειώνει το κέικ.

Συστατικά:

Για το κεικ:
1 φλιτζάνι δαμάσκηνα
1 φλιτζάνι ζάχαρη
3 ολόκληρα αυγά
1 φλιτζάνι λάδι σπορελαιο
1-1/2 φλιτζάνι αλεύρι, κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι ξυνόγαλο αριανη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Για το γλάσο:
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ξυνόγαλο αριανη
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης ή μελι
1/4 φλιτζάνι βούτυρο
1/2 κουταλάκι του γλυκού βανίλια

Πως να το φτιάξω

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς.
Καλύψτε τα δαμάσκηνα με νερό. Αφήστε να πάρει μια βράση και βράστε μέχρι να μαλακώσουν και να πολτοποιηθούν, περίπου οκτώ λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το νερό και πολτοποιούμε σε ένα πιάτο. Αφήνω στην άκρη.

Ανακατεύουμε μαζί το λάδι, τη ζάχαρη και τα αυγά. Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε μαζί τα ξηρά υλικά.
Ανακατεύουμε τα υγρά και τα στεγνά υλικά, προσθέτουμε το ξυνόγαλο και τη βανίλια και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίξτε μέσα τα πολτοποιημένα δαμάσκηνα και ανακατέψτε απαλά να ενωθούν. Προσέξτε να μην αναμειχθεί υπερβολικά.

Ρίξτε το κουρκούτι σε βουτυρωμένο ταψί 22 x 33 εκ και ψήστε για 35 έως 40 λεπτά. Προσοχή να μην ψηθεί υπερβολικά.

Ενώ απομένουν πέντε λεπτά για το κέικ, φτιάξτε το γλάσο:
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της σε μια μέτρια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να βράσουν αργά.
Βράζουμε χωρίς να ανακατεύουμε για 5 με 7 λεπτά ή μέχρι το γλάσο να αρχίσει να σκουραίνει.
ΜΗΝ αφήνετε το γλάσο να φτάσει στο στάδιο της μαλακής μπάλας.
Το γλάσο πρέπει να είναι καραμελένιο, αλλά να μην κολλάει σαν καραμέλα.
Το γλάσο πρέπει να χύνεται εύκολα.
Βγάζετε το κέικ από το φούρνο και αδειάζετε αμέσως με γλάσο.
Αφήστε να ξεκουραστεί στον πάγκο.
Σερβίρετε ζεστό.

Κέικ δαμάσκηνου με γλάσο

Η Συνταγή είναι από το jamhands.net