Κέικ Σοκολάτας “ΠΡΑΓΑ”

Θέλω να πω την ιστορία του κέικ “Πράγα”. Κανείς δεν ξέρει πού επινοήθηκε η συνταγή.
Υπήρχε ένα εστιατόριο “Πράγα”, όπου δούλευε ο Βλαντιμίρ Γκουραλνίκ (διάσημος μάγειρας).
Ο οποίος δημιούργησε αυτό το κέικ και πολλά άλλα κέικ.
Ετοίμασε αυτό το κέικ και όλοι είχαν διαφορετικές παραλλαγές, με βάση την δικιά του. Αλλά η πρώτη συνταγή έχει άγνωστη προέλευση.
Ίσως φτιάχτηκε μια συνταγή από την Τσεχική Δημοκρατία ή την Πολωνία, αλλά ο Βλαντιμίρ έκανε ένα «remake». Καθώς η πρώτη έκδοση ήταν πολύ δύσκολη να φτιαχτεί: 4 είδη κρέμας, 4 βάσεις. Η συνταγή που πρόκειται να κάνουμε είναι μια από τις καλύτερες.

Υλικά:

3 αυγά
Ζάχαρη 1 φλιτζάνι (180 g)
Ζαχαρουχο γάλα 150 g
Ξινή κρέμα 20% 1 φλιτζάνι (200 g)
Αλεύρι 1,5 φλιτζάνι (195 g)
Κακάο 3 κουταλιές της σούπας
Σόδα 1 κουταλάκι του γλυκού + ξύδι 9%

Κρέμα
Βούτυρο 400 g
Ζαχαρουχο γάλα 150 g
Κακάο 2 κουταλιές της σούπας

Εμπότιση στο παντεσπανι
Κονιάκ 1 φλιτζάνι + 1 φλιτζάνι ζάχαρη

Γλασσο
Κακάο 150 γρ
Ζάχαρη 50 g
Βούτυρο 30 g
Γάλα 400-500 ml
(Εξαρτάται από το κακάο, προσθέστε αργά)

Θα σας δείξω πώς να το φτιάξετε.

3 αυγά χτυπήθηκαν μέχρι να αφρισουν σε ένα μίξερ βάσης. Προσθέστε περίπου τη μισή ζάχαρη απο 1 ποτήρι.
Τα αυγά χτυπιουνται με την ζάχαρη, μετα προσθέστε ένα ποτήρι ξινή κρέμα (20% ή περισσότερο, μην παίρνετε λιγότερο).
Επισης ρίχνουμε 150γρ συμπυκνωμένο γάλα ανακατέψτε τα πάντα με αργή ταχύτητα για ένα λεπτό.
Μπορείτε να το κάνετε με σύρμα ή μίξερ.
Κοσκινίστε μέσα στο μείγμα το αλεύρι που έχετε κοσκινισει 2-3 φορές πριν προσθέσετε στη ζύμη, και κοσκινίστε επίσης το κακάο.
Ανακατέψτε με τη χαμηλότερη ταχύτητα.
Προσθέστε 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα αφού πρώτα την ανακατέψετε με ξύδι 9% και προσθέστε το στη ζύμη.
Ετοιμάστε μια φόρμα ψησίματος (23 cm) με αποσπωμενο δακτυλιο και στρωστε την με χαρτι ψησίματος.
Εάν δεν έχετε χαρτί, μπορείτε να πασπαλίσετε τον πυθμένα με αλεύρι


Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 C. Ρίχνουμε τη ζύμη και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήστε το για 25-35 λεπτά. Όλα εξαρτώνται από το φούρνο. Αλλά συνήθως όχι περισσότερο από 40.

Για το σιρόπι
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω ένα ποτήρι κονιάκ. Η ποσότητα κονιάκ και ζάχαρης πρέπει να είναι η ίδια.
Προσθέστε ζάχαρη. Βάλτε σε μεσαία φωτιά. Όταν βράσει, εξατμίζεται.
Ανακατέψτε με ένα ξύλινο κουτάλι ή χτυπήστε ελαφρά – όπως θέλετε.


Όταν η ζάχαρη διαλυθεί – μειώστε τη φωτιά: δεν πρέπει να βράσει. Το αλκοόλ θα εξατμιστεί,
και θα πηξεί. Αυτό είναι το ιδανικό χωρίς αλκοόλ και θα μείνει μόνο η γεύση του κονιάκ.
Οπότε είναι ενταξει να το δίνεις στα παιδιά.
Το κονιάκ ή το ρούμι είναι καλύτερα, αλλά το κρασί είναι επίσης αποδεκτό.
Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αλκοόλ, φτιάξτε σιρόπι ζάχαρης.
Συνήθως βράζει περίπου μισή ώρα, έως ότου πήξει.
Μην το αφήσετε να εξατμιστεί πλήρως.

Τώρα θα φτιάξουμε την κρέμα.
Πάρτε το βούτυρο, θα πρέπει να είναι πολύ μαλακό. Χτυπήστε με ένα μίξερ χειρός ή ηλεκτρικό 3-4 λεπτά.
Προσθέστε Βανίλια ή ζάχαρη βανίλιας ή εκχύλισμα βανίλιας.
Θα προσθέσω ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα.
Προσθέστε το υπόλοιπο ζαχαρουχο γάλα, το οποίο έμεινε. Ανακατέψτε τα πάντα για 2 λεπτά.
Απενεργοποιήστε το μίξερ, αφαιρέστε το σύρμα, γιατί τώρα θα κοσκινίσουμε το κακάο εδώ.
Προσθέστε 2-3 κουταλιά της σούπας κακάο, κοσκινίστε. Χτυπάμε μέχρι να μαλακώσουν για 2-3 λεπτά.
Απενεργοποιήστε το μίξερ, αφαιρέστε το σύρμα – η κρέμα είναι έτοιμη.

Το σιρόπι με το κονιάκ πιθανον θα ειναι ετοιμο αφηστε στην άκρη

για το γλάσσο σοκολάτας.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, τοποθετήστε λίγο νερό για να βράσει. Βάλτε μια άλλη κατσαρόλα σε αυτό απο πάνω (μπεν μαρι).
Το κάτω μέρος της κατσαρόλας δεν πρέπει να αγγίζει το νερό. Προσθέστε κακάο εδώ. Το νερό άρχισε να βράζει στο κάτω μέρος.
Προσθέστε ζάχαρη. Ανακατέψτε με ξύλινη σπάτουλα ή χτυπήστε ελαφρά.
Προσθέστε το γάλα. Προσθέστε γάλα σιγά-σιγά.
Εάν προσθέστε περισσότερο κακάο και προσθέστε περισσότερο γάλα.
Εάν είναι πιο υδαρή, θα είναι καλύτερο για το κέικ.


Έτσι 300 γραμμάρια και 1/2 ποτήρι γάλα – αρκετό για αυτή την ποσότητα κακάου.
Ανακατέψτε τα πάντα με σύρμα. Ανακατέψτε όλη την ώρα θα πρεπει να δειτε να έχει ρευστότητα αλλιως προσθεστε λιγο γάλα ακόμη.
Δεν θα καεί στο μπεν μαρι, οπότε στο μεταξύ μπορείτε να πλύνετε με ασφάλεια τα πιάτα.
Το ανακατεύω για να το κάνω ομοιογενές και γυαλιστερό.
Για να το κάνετε γυαλιστερό, προσθέστε ένα κομμάτι βούτυρο στο τέλος.
Μια κουταλιά της σούπας ή λιγότερο θα είναι αρκετή για να το κάνει γυαλιστερό.
Χρησιμοποίησα 1/2 λίτρα γάλακτος, καθώς πήρα πολύ κακάο. Σβήνω την φωτια και ανακατευω το βουτυρο

Το κέικ είναι έτοιμο. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να ελέγξετε – εάν είναι στεγνή,
τότε το κέικ είναι έτοιμο.
Αφαιρέστε προσεκτικά το χαρτί ψησίμταοε και αφήστε το μέχρι να κρυώσει.
Χωρίστε το κέικ σε 3 μέρη.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαχαίρι ή ένα νήμα για να το κόψετε.
Πάρτε το σιρόπι κονιάκ. Εμποτίστε και τα τρία στρώματα.
Καλύψτε το κέικ με την κρέμα (όχι κοντα στα άκρα, γιατί όταν πατάτε όλα τα κέικ, θα υπάρχει πάρα πολύ κρέμα).


Εμποτίστε το τρίτο κέικ. Η πλευρά με την κρέμα πρέπει να βρίσκεται στο κάτω μέρος.
Πάρτε μια σανίδα κοπής, πιέστε ελαφρά όλα τα στρώματα προς τα κάτω. Μόνο λίγο.
Το σιρόπι που μένει χρησιμοποιώ για να καλύψω την κορυφή.


Στην ιδανική περίπτωση, αν έχετε χρόνο βάλτε το στο ψυγείο για 2 ώρες (είχα 30 λεπτά)

Τώρα καλύπτω με το γλασσο. Ζεσταίνουμε ξανά το γλασσο. Θα πρέπει να είναι υδαρή.


Αφήστε το λούστρο να ρέει κάτω.
Χρειάζεται περισσότερη σοκολάτα, αλλά το κέικ γίνεται πολύ όμορφο.
Μετά από μερικές ώρες το κέικ μπορεί να σερβιριστεί.

Το σιρόπι κονιάκ είναι τόσο νόστιμο! Το αλκοόλ δεν είναι αισθητό, αλλά το σιρόπι κονιάκ – είναι πολύ νόστιμο!

Φτιαξτε το “Πράγα”. Εάν δεν το έχετε κάνει ακόμα – είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε.

 “Πράγα” είναι μια χειμερινή τούρτα. Συνήθως το κάνουμε μόνο στις αρχές του χειμώνα.

 Καλή όρεξη!

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαλομαγειρεμένη αρνίσια συκωταριά…για τους μερακλήδες
Επόμενο άρθροΠαραδοσιακή ισπανική μηλόπιτα! ❤