Κλασικό Τιραμισού

Αν γίνει σωστά, ένα Κλασικό Τιραμισού μπορεί να είναι θεικό. Ένα κρεμώδες επιδόρπιο με μουλιασμένα σε εσπρέσο σαβαγιαρ που περιβάλλονται από ελαφρώς ζαχαρούχα σαντιγί και πλούσιο μασκαρπόνε, το tiramisù βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα των συστατικών του.

Συστατικά:

6 με 8 μερίδες

Για την κρέμα
4 μεγάλοι κρόκοι αυγών
½ φλιτζάνι/100 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη, χωρισμένη
¾ φλιτζάνι παχύρρευστη κρέμα γάλακτος
1 φλιτζάνι/227 γραμμάρια μασκαρπόνε

για την συναρμολόγηση
1 ¾ φλιτζάνι καλός εσπρέσο ή πολύ δυνατός καφές
2 κουταλιές της σούπας ρούμι ή κονιάκ
2 κουταλιές της σούπας σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
Περίπου 24 σαβαγιάρ (από μία συσκευασία 200 γραμμαρίων)

Εκτέλεση

Ετοιμάστε την κρέμα: Χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε μαζί τους κρόκους αυγών και το ¼ φλιτζάνι/50 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να ροδίσουν πολύ και να τριπλασιαστούν σε όγκο.
Αφήνω στην άκρη.

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και το υπόλοιπο ¼ φλιτζάνι/50 γραμμάρια ζάχαρη μέχρι να δημιουργήσει μαλακές κορυφές. Προσθέστε μασκαρπόνε και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί ένα απαλό μείγμα που απλώνεται με μέτριες κορυφές. Διπλώστε απαλά το μείγμα μασκαρπόνε στους κρόκους αυγών μέχρι να ενωθούν.

Για τη συναρμολόγηση, συνδυάστε εσπρέσο και ρούμι σε ένα ρηχό μπολ και αφήστε το στην άκρη.

Χρησιμοποιώντας ένα κοσκινό, Σκονίστε το κάτω μέρος ενός πυρεξ (ή μια στρογγυλή φόρμα κέικ θα λειτουργούσε επίσης εδώ) 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο.

Δουλεύοντας ένα-ένα, βουτήξτε γρήγορα κάθε σαβαγιαρ στο μείγμα του εσπρέσο — είναι αρκετά πορώδεις και θα διαλυθούν αν μείνουν πολύ ώρα στο υγρό — και τοποθετήστε τα με την στρογγυλεμένη πλευρά προς τα πάνω στο κάτω μέρος του ταψιού.
Επαναλάβετε, χρησιμοποιώντας τα μισά σαβαγιαρ, μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη στρώση, σπάζοντας τα σαβαγιαρ στη μέση
όσο χρειάζεται για να γεμίσετε τυχόν εμφανή κενά (λίγος χώρος στο ενδιάμεσο είναι Ο.Κ.).
Απλώστε το μισό μείγμα μασκαρπόνε στα σαβαγιαρ σε μια ομοιόμορφη στρώση.
Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα σαβαγιαρ βουτηγμένα σε εσπρέσο και το μείγμα μασκαρπόνε.

Πασπαλίστε το επάνω στρώμα με την υπόλοιπη κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο.

Σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες (αν μπορείτε να περιμένετε 24 ώρες, τόσο το καλύτερο). Μετά κόβουμε για να σερβίρουμε.

Καλή Απόλαυση

Andrea Marchetta