Κολοκυθάκια Ογκρατέν

Κολοκυθάκια Ογκρατέν ποιος μπορεί να αντισταθεί σε αυτό το υπέροχο πιάτο από κολοκυθάκια κιμα και μπεσαμελ.
Αν με ρωτάς, δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να μην λατρεύει αυτό το φαγητό και να μην λιώνει μπροστά του…

Τι θα χρειαστείτε:

1200-1300 γρ. κολοκυθάκια
Λίγο ελαιόλαδο για το άλειμμα

Για τη μπεσαμέλ:

100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
100 ml. γάλα
½ κουταλάκι αλάτι
1 αυγό
Λίγο μοσχοκάρυδο
1 κουταλιά κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη σάλτσα κιμά:
750γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 ½ φλιτζάνι χυμό ντομάτας συμπυκνωμένο
1/3 φλιτζανιού κρασί κόκκινο
1/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
1 ξύλο κανέλας
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίστε και κόψτε τα κολοκυθάκια σε λεπτές οριζόντιες φέτες…
Απλώστε τα σε ταψί στο οποίο έχετε στρώσει ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Αλείψτε τα με ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά…

Για το κιμα
Βάζετε τον κιμά όπως είναι σε μέτρια κατσαρόλα, πάνω από μέτρια φωτιά και με ξύλινη κουτάλα τον «σπάτε», μέχρι να αφήσει τα υγρά του και να ξεχωρίσει τελείως.
Ρίχνετε στον κιμά το κρεμμύδι και το σκόρδο, ανακατεύετε μέχρι να μαραθεί το κρεμμύδι και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
Σοτάρετε το μίγμα μέχρι να αρχίζει να κολλάει στο πάτο της κατσαρόλας και το σβήνετε με το κρασί.
Προσθέτετε τον χυμό ντομάτας, την κανέλα, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε την σάλτσα να σιγοβράσει για 30 – 35 λεπτά μέχρι να πήξει και να δέσει.

Πάρτε ένα ταψάκι και καλύψτε τη βάση του με μια στρώση από κολοκυθάκια…
Ρίξτε από πάνω το ⅓ του κιμά.
Καλύψτε με ακόμα μια στρώση από κολοκυθάκια.
Στρώστε από πάνω το άλλο ⅓ του κιμά.
Καλύψτε με μια στρώση κολοκυθάκια και στρώστε και το υπόλοιπο του κιμά.

Αφού τελειώσετε, ασχοληθείτε με την ετοιμασία της κρέμας μπεσαμέλ
Λιώστε σε κατσαρολάκι το βούτυρο…και προσθέστε το αλεύρι.
Ανακατέψτε καλά για λίγα λεπτάκια ώσπου να καβουρδιστεί το αλεύρι και να μοσχομυρίσει και έπειτα ρίξτε το γάλα.
Ανακατέψτε καλά με το σύρμα για να διαλυθούν τυχόν γρομπαλάκια και όταν αρχίσει να πήζει προσθέστε το μοσχοκάρυδο, το αλάτι και το αυγό ανακατεύοντας γρήγορα για να μην κόψει…
Απλώστε την κρέμα πάνω από τα κολοκυθάκια και πασπαλίστε με κεφαλοτύρι…
Βάλτε το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το φαγητό…

Καλη απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά και σάλτσα μπεσαμέλ

Η οικογένειά μου πάντα παραγγέλνει αυτό το φαγητό

Υλικά

500 gm μετρια κολοκυθάκια
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
Μία χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 ξυλάκι κανέλα
1 κ.γ πελτέ
1/2 κουτατάκι χυμό ντομάτας
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1/2 ποτηράκι του κρασιού κρασί
1/2 φλιτζανάκι του καφέ λάδι
Αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ. βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 lt γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρύφαλλα
1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση

Καβουρδίζω τον κιμά μου σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι – κατσαρολίτσα μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι , το σκόρδο , την κανέλα , την πάπρικα και τα γυρίζω μέχρι να γυαλίσουν τα κρεμμυδάκια και να ανταλλάξουν αρώματα.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ και γυρίζω λίγο ακόμα .
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτω την ντομάτα σε κύβους και το μαϊντανό , τα γυρίζω δυο-τρεις φορές και προσθέτω τον ντοματοχυμό.
Αλατοπιπερώνω και σκεπάζω το φαγητό να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου.

Πλένω τα κολοκύθια μου αφαιρώ τα κοτσάνια και τα κόβω στη μέση.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού αφαιρώ την ψυχα προσεκτικά και τα αφήνω στην ακρη.

Για την μπεσαμελ

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Απλώνω λιγη μπεσαμέλ στην βάση του πυρεξ και από πάνω τακτοποιω τα κολοκυθάκια. Τα αλατίζω ελαφρώς , πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα και τα γεμίζω με κιμά. Από πάνω βάζω την μπεσαμελ και πασπαλίζω με λίγο τυράκι ακόμα.

Ψήνω το φαγητό μου σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα για 40 με 50 λεπτά περίπου.

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά Με σάλτσα μπεσαμέλ

 

Καλή Απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΚαριόκες είναι η νοσταλγία της παιδικής ηλικίας
Επόμενο άρθροΕργολάβοι με μόνο 5 υλικά