Κοτόπιτα με σφολιάτα
Θα εκπλαγείτε από τα πολλά αρώματα, τις πολλές γεύσεις! Είναι ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα η Κοτόπιτα με σφολιάτα!
Υλικά
6 φιλέτα στήθος κότας κομμένα μπουκιές
1 πράσο σε ψιλές φέτες ή 1 μεγάλο κρεμυδι
100 μλ άσπρο κρασί
50 γρ βούτυρο και λίγο λάδι
300 μλ ζωμό κότας
2 φουσκωτές κουταλιές αλεύρι γ ο χ
3/4 κούπας αρακά
100 μλ κρέμα γάλακτος ή εβαπορέ
2 φύλλα Δάφνη
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι,
1 κουτάλια σούπας μουστάρδα
Εκτέλεση
Έβαλα το βούτυρο με το λάδι μετά το πράσο μετά το κομμένο φιλέτο το σκόρδο , τα μυρωδικά αρακά, ανακάτωνα για 10 λεπτά.
Μετά το αλεύρι ανακάτωσα να ψηθεί για 3 λεπτά, μετά το κρασί, το ζωμό,
Κρέμα γάλακτος,μουστάρδα Αλάτι, πιπέρι μόλις πήρε βράση χαμήλωσα την φωτιά να σιγοβράσει για 10 λεπτά να γίνει η κότα . Έσβησα και το άφησα να κρυώσει.
Άναψα τον φούρνο στους 180β,
Σε στρογγυλό ταψάκι 22 εκ, έβαλα ένα φύλλο σφολιάτας αφού το άνοιξα λίγο με τον πλάστη το τρύπησα με το πειρουνι εδώ και εκεί και το έψησα 10 λεπτά.
Έβαλα την γέμιση .
Άνοιξα άλλο ένα φύλλο σφολιάτας και το έβαλα από πάνω,
Εκανα στο κέντρο ένα σταυρό με το μαχαίρι . Έκοψα λωρίδες από άλλο φύλλο και έβαλα γύρο και έπλεξα ένα μικρό που το έβαλα στην μέση γύρο από τον σταυρό που έκοψα.
Το άλειψα με χτυπημένο αυγό έβαλα λίγες φετούλες αλάτι και το έψησα μέχρι να πάρει χρυσό κόκκινο χρώμα. Περίπου 40-45 λεπτά.
H Συνταγή είναι από Effie’s Loved Recipes, Effie’s αγαπημένες συνταγές
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κοτόπιτα με μπεσαμελ και σφολιάτα
Αντί για ένα μεγάλο ταψί , έφτιαξα 2α μικρότερα χρησιμοποιώντας σφολιάτα στο ένα και ένα κανονικό φυλό στο άλλο.
Συστατικά
– 500 γρ στήθος κοτόπουλου
– 2 κουπες νερό
– 1 κύβο ζωμό κοτόπουλου
– 5 κουταλιές αλάτι βούτυρο, χωρισμένο
– 1 μεγάλο λευκό κρεμμύδι σε κύβους
– 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένο
– 3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ
– 1 φλιτζάνι ζεστό γάλα
– 1 φλιτζάνι ζωμό από βραστό κοτόπουλο
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
– 1 αυγό, χτυπημένο
– 110 γρ θρυμματισμένη φέτα
– και μια χούφτα τριμμένη παρμεζάνα
– 1 πακέτο χρυσή ζύμη σφολιάτα μόνο 2 σε συσκευασία.
Οδηγίες
– Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς.
– Τοποθετήστε το κοτόπουλο, το κύβο και το νερό σε μια μεσαία κατσαρόλα. Βράζουμε για 30 λεπτά μέχρι να βράσει το κοτόπουλο. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και τοποθετήστε το σε ένα πιάτο και διαλλύστε το κοτόπουλο με πιρούνια. Μην πετάξετε το ζωμό.
– Ενώ το κοτόπουλο βράζει, ετοιμάστε τη σάλτσα μπεσαμέλ. Λιώστε 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν σε μέτρια υψηλή φωτιά, 3-4 λεπτά.
– Αφαιρέστε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατέψτε σε 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο και 3 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ. Ανακατέψτε μέχρι να υγραθεί το κορν φλαόυρ και, στη συνέχεια, επιστρέψτε το τηγάνι στη φωτιά. Προσθέστε αργά το ζεστό γάλα, και 1 φλιτζάνι ζωμό ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η σάλτσα πήξει ελαφρώς. Αφαιρέστε τη σάλτσα από τη φωτιά και ρίξτε αλάτι, πιπέρι.
– Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω στο τεμαχισμένο κοτόπουλο στο μπολ. Προσθέστε τη φέτα και την παρμεζάνα και ανακατέψτε καλά. Δοκιμάστε το μείγμα και προσαρμόστε το αλάτι και το πιπέρι στις προτιμήσεις σας. Τέλος, ανακατέψτε στο κτυπημένο αυγό.
– Τοποθετήστε 1 φύλλο σφολιάτα, στο ταψί 22Χ22 αφήστε την περίσσεια ζύμης φυλό να κρέμεται πάνω από το ταψί.
– Ρίξτε την γέμιση κοτόπουλου στο κέντρο και απλώστε το ομοιόμορφα.
– Τοποθετήστε το άλλο φύλλο πάνω από την γέμιση και τυλίξτε την άκρη του φύλλου μαζί να κάνουν το κόθρο. (συνήθως κόβω λίγο από το υπερβολικό φυλό μόνο από το πάνω φύλλο, δεν θέλετε πολύ παχύ, ώστε να παραμείνει άψητο.
Βουρτσίστε με λίγο λιωμένο βούτυρο και αλέστε λίγο φρέσκο πιπέρι πάνω από το πάνω φυλλό.
– Χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόψτε προσεκτικά την πίτα σε κομμάτια μεγέθους σερβιρίσματος, φροντίζοντας να κόψετε και το κάτω φύλλο.
– Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 45-50 λεπτά, έως ότου το κέντρο είναι αφρώδες και η κρούστα είναι χρυσή.
– Αφαιρέστε από το φούρνο και αφήστε το να παραμείνει 10-15 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Καλή Επιτυχία και Απόλαυση
ΠΗΓΗ: Vasiliki Koula Demetrio