Χταπόδι κρασάτο

Λατρεύω αυτό το πιάτο! Το κρασάτο χταπόδι είναι τόσο μαλακό και ζουμερό, και η σάλτσα κρασιού είναι πλούσια και γευστική. Μου αρέσει να το τρώω με χοντρό ψωμί για να βουτήξω στη σάλτσα.

Εδώ είναι μερικά πράγματα που μου αρέσουν ιδιαίτερα:

  • Η γεύση του κρασιού: Το κρασί δίνει στο χταπόδι μια υπέροχη, πλούσια γεύση. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα κόκκινο κρασί με μέτριο σώμα, όπως το Merlot ή το Cabernet Sauvignon.
  • Η υφή του χταποδιού: Το χταπόδι μαγειρεύεται μέχρι να γίνει τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα.
  • Η ευελιξία του πιάτου: Το χταπόδι κρασάτο μπορεί να σερβιριστεί ως ορεκτικό ή ως κύριο πιάτο. Είναι επίσης ένα εξαιρετικό πιάτο για να φέρετε σε ένα πάρτι ή σε μια συνάντηση.

Εάν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ χταπόδι κρασάτο, σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Είναι ένα νόστιμο και γευστικό πιάτο που σίγουρα θα σας αρέσει.

Υλικά:

  • 1 χταπόδι 1 κιλού
  • 150 γρ. κόκκινο κρασί
  • 100 γρ. Μαυροδάφνη
  • 1 κρεμμύδι ξερό κομμένο στα δύο
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 60 ml μηλόξιδο
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Μπαχάρι
  • Λίγο γλυκάνισο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι

Εκτέλεση:

  1. Καθαρίζουμε το χταπόδι και το πλένουμε καλά. Κόβουμε τα πλοκάμια σε μερίδες και αφήνουμε ολόκληρη την κεφαλή.
  2. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι χωρίς λάδι. Προσθέτουμε το κόκκινο κρασί, τη Μαυροδάφνη, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης, το μηλόξυδο, το πιπέρι, το μπαχάρι και το γλυκάνισο.
  3. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει σε δυνατή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά.
  4. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι.
  5. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
  6. Αφήνουμε το χταπόδι να μελώσει στη σάλτσα του.
  7. Σερβίρουμε το χταπόδι ζεστό με τη σάλτσα του, πασπαλισμένο με φρέσκο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

Η Συνταγή είναι της Olha Pazyuk

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Χταπόδι σαλάτα με πατάτες ντομάτες ελιές

Χταπόδι σαλάτα με πατάτες ντομάτες ελιές: Η αγαπημένη μου παριανή συνταγή για θαλασσινή σαλάτα του ονείρου! Μαγικές μυρωδιές!

Υλικά

1 Χταπόδι
1 λεμόνι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 κουταλιά σούπας Πιπέρι άκοπο σε μπαλάκια
2 σκελίδες σκόρδο, ξεφλουδισμένες
2 μεγάλες πατάτες, αποφλοιωμένες και κομμένες σε κύβους
1 1/2 φλιτζάνι κομμένα στην μέση ντοματίνια
1/4 φλιτζανιού ελιές Καλαμών χωρίς κουκούτσι, κομμένες στην μέση
1 1/2 κουταλιά σούπας κάππαρη

1/4 φλιτζάνι φύλλα μαϊντανού

Για την σάλτσα
Ελαιόλαδο
ψιλοκομμένο σκόρδο
μαϊντανό,
πιπεριά τσίλι
και αλάτι!!!

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλτε το χταπόδι μαζί με το κρασί, το πιπέρι, μισό λεμόνι και το σκόρδο.
Καλύψτε το με νερό και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Μειώστε τη θερμότητα για να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι το χταπόδι να είναι τρυφερό να τρυπιέται με ένα μαχαίρι.
(περίπου 45 έως 90 λεπτά).
Στραγγίστε και αφήστε το χταπόδι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βάζουμε τις πατάτες να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Στραγγίστε, και αφήστε τις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια 1 1/2 cm και τοποθετήστε τα σε ένα μπολ μαζί με της κρύες πλέον πατάτες, ντοματινια, τις ελιές, την κάπαρη
και τον μαϊντανό χοντροκομμένο.

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε ελαφρά μαζί τα υλικά της σάλτσας και περιχύνουμε τη σαλάτα.

Maria Grazia CanaliChef per Passione – by Al.ta Cucina

Προηγούμενο άρθροΦαρφάλες με αγκινάρες, λιαστές ντομάτες, πράσινες ελιές και κουρκουμά
Επόμενο άρθροNηστίσιμο κέικ!🌿