Οι Λαχανοντολμάδες, ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, φτιάχνονται με τυλιγμένο κιμά και ρύζι μέσα σε τρυφερά φύλλα λάχανου. Η γεύση τους είναι ασυναγώνιστη, συνδυάζοντας την γήινη γεύση του κιμά με την δροσιά του λάχανου και τα αρώματα από τα φρέσκα μυρωδικά.
Είτε παραδοσιακοί, με λευκό σάλτσα αυγολέμονο, είτε γιαλαντζί, με ντομάτα και πιπεριές, οι Λαχανοντολμάδες αποτελούν πάντα μια επιτυχία στο τραπέζι.
Είναι ένα πιάτο που φέρνει στο μυαλό εικόνες από οικογενειακά τραπέζια και γιορτές, γεμάτα χαρά και ζεστασιά.
Λαχανοντολμάδες: Μία γευστική κληρονομιά που περνάει από γενιά σε γενιά!
Υλικά:
1 μεγάλο λευκό λάχανο
750γρ. κιμάς
2 φλυτζάνια ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
Αλάτι
Πιπέρι
Μαϊντανός ψιλοκομμένος
Άνηθος ψιλοκομμένος
Ελαιόλαδο
Νερό
1 κρόκος αυγού
2 κουταλιές σούπας αλεύρι
Χυμός από 1 λεμόνι
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1 κύβος λαχανικών (προαιρετικό)
Εκτέλεση:
Ζεματάμε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Χωρίζουμε τα χοντρά μέρη του λάχανου και τα κρατάμε για τον πάτο της κατσαρόλας. Αφήνουμε τα υπόλοιπα φύλλα να κρυώσουν.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον κιμά, το ρύζι, το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά.
Παίρνουμε ένα φύλλο λάχανου, ρίχνουμε μια κουταλιά της σούπας από τη γέμιση και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα.
Στρώνουμε τα χοντρά μέρη του λάχανου στον πάτο της κατσαρόλας. Αραδιάζουμε τους ντολμάδες από πάνω και ρίχνουμε τυχόν φυλλαράκια που περίσσεψαν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και νερό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από το πόσο ζουμερούς θέλετε τους ντολμάδες.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με ένα πιάτο και σιγοβράζουμε για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν οι ντολμάδες.
Αφήνουμε τους ντολμάδες να κρυώσουν λίγο.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ρίχνουμε το ζουμί από τους ντολμάδες, τον κρόκο αυγού, το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, το χυμό λεμονιού και το βούτυρο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει ελαφρώς η σάλτσα.
Περιχύνουμε τους ντολμάδες με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστούς.
H συνταγή είναι της κας Σούλα Λεβέντη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Λαχανοντολμάδες με σάλτσα
Υλικά
1 μεγάλο λάχανο
Για την Γέμιση
750gr κιμά
3 φλιτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα η γλασέ
1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
2 κρεμμύδια
1 καρότο
1 σκελίδα σκόρδο
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι πιπέρι λίγο λάδι
για την σάλτσα
1 κουτί κορν φλάουρ
2,5 λίτρα νερό
2 αυγά
2 κσ βούτυρο γάλακτος
1 κύβο κότας ή βοδινού
αλάτι πιπέρι χυμό από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Για να ετοιμάσουμε τους λαχανοντολμάδες , ξεκινάμε καθαρίζοντας το λάχανο και αφαιρώντας με μαχαίρι το κοτσάνι.
Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.
Για την σάλτσα
Διαλύουμε σε μία κούπα το νισεστέ με το νερό και στη συνέχεια το ρίχνουμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει. Ρίχνουμε τα αβγά χτυπημένα αλάτι πιπέρι και ανακατευουμε για λιγο
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο και το χυμό από το λεμόνι
Βάζουμε τους λαχανοντολμάδες στο πιάτο μας και απλώνουμε όση σάλτσα θέλουμε πάνω από τους λαχανοντολμάδες, πασπαλιζουμε με κόκκινο πιπέρι και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη