Μαγιονέζα

Η μαγιονέζα έχει μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα που μπορεί να προσθέσει μια νόστιμη νότα σε πολλά πιάτα. Είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην παροχή ενέργειας και στην αίσθηση κορεσμού.

Υλικά

Για 1/2 φλιτζάνι φυτικό λάδι (ηλιέλαιο ή
ελαιόλαδο) – 1 αυγό (κρόκος), 1 κουταλιά της σούπας ξύδι.

Εκτέλεση

Σε ένα πορσελάνινο ή πήλινο μπολ, χτυπήστε τους ωμούς κρόκους αυγών, αλάτι,πιπέρι και ανακατέψτε με ένα σύρμα ή σπάτουλα.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε σε μικρές δόσεις (ένα κουταλάκι του γλυκού κάθε φορά)
φυτικό λάδι, ανακατεύοντας το κάθε φορά καλά με τους κρόκους.
Όταν το λάδι και οι κρόκοι σχηματίσουν μια παχύρρευστη ομοιογενή μάζα, προσθέτουμε το ξύδι.
Αν η σάλτσα είναι πολύ πηχτή, προσθέστε περίπου μια κουταλιά της σούπας ζεστό νερό.

Για μια πιο πιο έντονη γεύση στη σάλτσα μπορεί να προστεθεί 1/4 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα, η οποία θα πρέπει να αναμιχθεί με τους κρόκους πριν από τη σάλτσα με το λάδι.
Μαγιονέζα που σερβίρεται με βραστά και τηγανητά κρέατα και ψάρια
και κρύα πιάτα. Χρησιμεύει επίσης ως βάση για την παρασκευή σαλτσας από κυνήγι, πουλερικά και ψάρια.