Μηλόπιτα με βάση τη ζύμη βουτύρου.
Πολύ νόστιμη, αφράτη, μυρωδάτη Μηλόπιτα. Εδώ, η απίστευτη γεύση μήλου συνδυάζεται με την μαρέγκα και τραγανή ψίχα. Τίποτα δεν χρειάζεται να απλωθεί και όλα ψήνονται μαζί.
Υλικά σε ταψί διαστάσεων 25*35 εκ.
Αλεύρι – 400 g,
1 μεγάλη πρέζα αλάτι (2 g)
Γάλα – 200 ml
Ζάχαρη – 50 g
Μαγιά (έχω φρέσκια) – 20 g, ή 7 ξηρή.
Βούτυρο – 50 g
Κρόκοι αυγών – 4
ξινή κρέμα – 65 g (περίπου 2 κουταλιές της σούπας)
Γέμιση:
Μήλα – (έχω ένα κουτάκι 1 λίτρου έτοιμα άγουρα μήλα. Είναι περίπου 1 κιλό έτοιμη γέμιση)
Βαν. ζάχαρης – 10 g
Ζάχαρη – αναλογα πόσο γλυκια την θέλετε
Κανέλα – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Μαρέγγα:
Ασπράδια αυγών – 4, μια πρέζα. αλάτι
Χυμός λεμονιού – 1 κουταλιά της σούπας.
Ζάχαρη ή άχνη – 100 g
Ζάχαρη βανίλιας – 10 g
Επικάλλειψη:
Αλεύρι – 150 g
Αλεσμένοι ξηροί καρποί – 100 g
βούτυρο – 100 g (κρύο)
Ζάχαρη – 100 g
Κανέλα – 3 g (μπορείτε να την αφήσετε έξω)
Παρασκευή:
Ετοιμάζουμε το προζύμη. Ζεσταινουμε περίπου. 50 ml γάλα (παίρνουμε από όλη την ποσότητα). Διαλύστε μέσα ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και φρέσκια ή ξερή μαγιά (μπορείτε να προσθέσετε και λίγο αλεύρι) Ανακατέψτε τα όλα καλά. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει.
Ανακατεύουμε το λιωμένο βούτυρο, το γάλα, τη ζάχαρη, τους κρόκους αυγών, την ξινή κρέμα και το αλάτι και τα προσθέτουμε στο κοσκινισμένο αλεύρι. Προσθέστε το προζύμη. Ζυμώνουμε τη ζύμη. Η ζύμη πρέπει να είναι κολλώδης.
Μια τέτοια ζύμη είναι εύκολο να ζυμωθεί με ένα μιξερ βασης. Μπορείτε να το κάνετε και με το χέρι (μετά χρησιμοποιήστε μια ξύλινη σπάτουλα) Σκεπάστε και αφήστε το να φουσκώσει για περίπου. 1 ώρα
Ετοιμάζουμε τη γέμιση:
Προσθέστε όλα τα υλικά στα τριμμένα μήλα και ανακατέψτε.
Ετοιμάζουμε τα πασπάλισμα:
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και τρίψτε μέχρι να γίνουν ψίχουλα (περίπου 20 δευτερόλεπτα).
Ετοιμάζουμε τη μαρέγκα:
Αλατίζουμε τα ασπράδια και αρχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέστε χυμό λεμονιού και μερίδες ζάχαρης ή άχνης. Χτυπάμε μέχρι να γίνει σφιχτη.
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Φτιαχνουμε την μηλόπιτα:
Η ζύμη πρέπει να φουσκώσει καλά σε μία ώρα. Παίρνουμε μια σπάτουλα, ανακατεύουμε τη ζύμη και τη μεταφέρουμε στη φόρμα.
Το ισοπεδώνουμε με ένα κουτάλι προσπαθώντας να το κάνουμε στο ίδιο πάχος (για να μην κολλάει η ζύμη στο κουτάλι, προτείνω να το βυθίζουμε στο νερό κατά διαστήματα).
Απλώνουμε τη γέμιση στη ζύμη (μπορούμε να πασπαλίσουμε τη ζύμη με σιμιγδάλι, και μετά να βάλουμε τη γέμιση μήλου.)
Απλώνουμε τη μαρέγκα στη γέμιση και την ισιώνουμε.
Απλώνουμε το πασπάλισμα στη μαρέγκα.
Ψήνουμε περ. 40 λεπτά. (σε μερικούς φούρνους, το πασπάλισμα μπορεί να καεί. Σε αυτή την περίπτωση, απλώς σκεπάστε με λαδόκολλα για περίπου 25 λεπτά). Το κέικ μας είναι έτοιμο. Πολύ νόστιμο όταν είναι ακόμα ζεστό.
Ξινή κρέμα
Βάζουμε 150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά σε ένα μπολ και προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι. Ανακατεύουμε και βλέπουμε ότι η κρέμα πήζει αμέσως.
Σκεπάζουμε με μια χαρτοπετσέτα και αφήνουμε εκτός ψυγείου, σε θερμοκρασία δωματίου, για 1 βράδυ. Την επομένη είναι έτοιμη και μπορούμε με αυτήν να φτιάξουμε τσιζκέικ, να σερβίρουμε μακαρόνια κ.ά.
Η Συνταγή είναι της Erika Oszuszki
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Μηλόπιτα με καρύδια και κανέλα
Υλικά:
/ποτήρι 200 ml/
αυγά 3 τεμ.
ζάχαρη 1 κουτ
λάδι 1/2 κουτ.
μπέικιν πάουντερ 1 πακέτο
ζάχαρη βανίλια 1 πακέτο
καρύδια χοντροτριμμένα ημιτελή κουτ.
6 μέτρια μήλα, τριμμένα
αλεύρι 2 κουτ
κανέλα 1/2 κουτ.
κακάο 1 κουτ
για απο πάνω:
αμύγδαλα
ζάχαρη άχνη να πασπαλιστεί
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη. Χρησιμοποιείται μίξερ.
Προσθέτουμε λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
Ρίχνουμε το κοσκινισμένο αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, τη ζάχαρη βανίλιας και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Τα μήλα ξεφλουδίζονται και τρίβονται σε μεγάλο τρίφτη.
Προστίθενται στο μείγμα του κέικ μαζί με κακάο, κανέλα και αλεσμένα καρύδια.
Αδειάζουμε το μείγμα σε λαδόκολλα ψήσιμο, σε ταψί.
Από πάνω αραδιάζετε αμύγδαλα.
Η ζύμη ψήνεται, για 40 περίπου λεπτά, στους 180 βαθμούς.
Μόλις κρυώσει πασπαλίζεται με άχνη ζάχαρη.
Καλή Απόλαυση!
ΠΗΓΗ: mytasted.blogspot