Το μαλακό και ζουμερό μοσχαράκι , σιγομαγειρεμένο σε πλούσια σάλτσα ντομάτας με μπαχαρικά, αποτελεί την αποκορύφωση αυτού του πιάτου.

Πουρέ πατάτας: Η απαλή και βελούδινη υφή του πουρέ, φτιαγμένου από βρασμένες πατάτες, βούτυρο και γάλα, ταιριάζει τέλεια με την πλούσια γεύση του μοσχαριού.

Υλικά συνταγής

για το μοσχαράκι
1 κιλό μοσχάρι (νουά, ποντίκι, χτένι από σπάλα, ελιά)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
½ φλιτζ. ελαιόλαδο
500γρ. (2 φλιτζ.) ντομάτα φρέσκια ή 1 συσκευασία χυμό ντομάτας εμπορίου
2 ποτήρια νερό περίπου
1 κοφτό κ.γ. ζάχαρη
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. κύμινο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
2 φύλλα δάφνης
4 κόκκοι ή ⅓ κ.γ. μπαχάρι
αλάτι
πιπέρι

για τον πουρέ
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζ. γάλα
4 κ.σ. βούτυρο
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
αλάτι

Εκτέλεση

για το μοσχαράκι
Κόβουμε το κρέας σε μερίδες (ή ζητάμε από τον κρεοπώλη μας να το κόψει) και το πλένουμε με κρύο νερό.
Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Σε κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά βάζουμε ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Σοτάρουμε από όλες τις πλευρές τα κομμάτια του κρέατος.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε άλλα 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη ντομάτα και 1 ποτήρι νερό, το σκόρδο, την κανέλα, το κύμινο, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και τη ζάχαρη.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και μαγειρεύουμε για περίπου 2 ώρες με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Το αλάτι το βάζουμε προς το τέλος του μαγειρέματος.
Ανακατεύουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό (ζεστό).

για τον πουρέ
Βράζουμε τις πατάτες με κρύο νερό για 40 λεπτά με σκεπασμένη κατσαρόλα.
Ζεσταίνουμε το γάλα.
Αφήνουμε τις πατάτες να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις περνάμε από μύλο λαχανικών ή τις διαλύουμε με πρέσσα πουρέ.
Ρίχνουμε τις πατάτες σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Έπειτα προσθέτουμε το γάλα σιγά-σιγά ανακατεύοντας και τέλος, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε για λίγο ακόμη να πάρει ωραία υφή ο πουρές μας.

Σερβίρουμε τον πουρέ και πάνω το κρέας με την σάλτσα και πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρι αν εχουμε

Προηγούμενο άρθροΔεν έχω φάει ποτέ τόσο νόστιμο ρύζι….Όλοι θα ζητήσουν τη συνταγή σου
Επόμενο άρθροΣοκολατοκέικ χωρίς αυγά