Μπριαμ Σουφλέ

Το Μπριάμ Σουφλέ είναι ένα πιάτο που συνδυάζει την κλασική γεύση του μπριάμ με την ανάλαφρη υφή του σουφλέ. Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη είναι σχετικά εύκολη στην εκτέλεση και το αποτέλεσμα είναι ένα πεντανόστιμο και χορταστικό φαγητό.

Τα λαχανικά του μπριάμ, οι πατάτες, οι μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τα καρότα, ψήνονται σε λαδόκολλα στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια, σοτάρονται με κρεμμύδι και σκόρδο και προστίθενται στην κρέμα γάλακτος μαζί με μοσχοκάρυδο, αβγά και τυριά. Το μείγμα αυτό ψήνεται ξανά στον φούρνο μέχρι να φουσκώσει και να πάρει μια χρυσαφένια κρούστα.

Το Μπριάμ Σουφλέ είναι ένα πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως γεύμα ή ως ορεκτικό. Είναι ιδανικό για ένα οικογενειακό τραπέζι ή για μια περίσταση.

Εδώ είναι μερικά σχόλια για το Μπριάμ Σουφλέ:

  • Η γεύση του είναι εξαιρετική. Τα λαχανικά έχουν μια γλυκιά γεύση που συνδυάζεται αρμονικά με την πλούσια γεύση της κρέμας γάλακτος και των τυριών.
  • Η υφή του είναι ανάλαφρη και αφράτη. Το σουφλέ είναι ζουμερό και δεν είναι στεγνό.
  • Η συνταγή είναι σχετικά εύκολη στην εκτέλεση. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Άκη Πετρετζίκη, μπορείτε να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο Μπριάμ Σουφλέ στο σπίτι.

Συνολικά, το Μπριάμ Σουφλέ είναι ένα πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε. Είναι νόστιμο, χορταστικό και εύκολο στην εκτέλεση.

Υλικα

2 πατάτες
2 μελιτζάνες
2 καρότα
2 κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
2 πιπεριές Φλωρίνης
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
600 γρ. κρέμα γάλακτος light
1 πρέζα τριμμένο μοσχοκάρυδο
4 αυγά, μεσαία
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι βασιλικό
200 γρ. mix τυριών
200 γρ. φέτα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες πάχους 1 εκ. και τις απλώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος 25×35 εκ.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυδωνάτα κομμάτια περίπου 1 εκ. πάχος και τα βάζουμε στο σκεύος με τις πατάτες.
Κόβουμε τα καρότα και τα κολοκυθάκια σε λεπτές ροδέλες και τα βάζουμε στο σκεύος.
Κόβουμε το κρεμμύδι και τα σκόρδα σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές σε μικρά κομμάτια, και τα βάζουμε στο σκεύος με τα υπόλοιπα λαχανικά.

Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, και ψήνουμε 40-50 λεπτά. Ανακατεύουμε ανά 10-15 λεπτά για να ψηθούν ομοιόμορφα.
Βάζουμε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, τα αβγά, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός να σπάσουν καλά τα αβγά.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό και τον βασιλικό και τα ρίχνουμε στο μπολ με την κρέμα γάλακτος. Αφήνουμε στην άκρη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Αφαιρούμε τα λαχανικά από τον φούρνο και χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.

Απλώνουμε πάνω από τα λαχανικά το mix τυριών και τη φέτα, και ανακατεύουμε.
Περιχύνουμε με το μείγμα της κρέμας γάλακτος και ψήνουμε στον φούρνο 30-40 λεπτά να πάρει χρώμα και να ψηθεί καλά.
Αφαιρούμε το σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη να κρυώσει.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Η Συνταγή είναι του Ακη Πετρτζίκη και η εκτέλεση της Ειρηνη Βολοσυρακη Μπελαδακη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Μπριάμ.

Μπριάμ

Υλικά

3 πατάτες
2 μελιτζάνες
3 κολοκυθάκια
2 καρότα
3 κρεμμύδια
3 ντομάτες
3 σκελίδες σκόρδο
200 γρ. Ντοματοχυμό
100 γρ κρασί λευκό
100 γρ ελαιόλαδο
Αλάτι Πιπέρι λίγη ζάχαρη
Ρίγανη θυμάρι βασιλικό

Εκτέλεση

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε χοντρές φετες
Τους βάζουμε όλα τα μπαχαρικά και μυρωδικά ανακατεύουμε περιχύνουμε τον ντοματοχυμό κρασί και ελαιόλαδο σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Τα ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε ακόμα 40 λεπτά μέχρι να καραμελλώσουν.

Καλή Απόλαυση

Aigli Marnerou

Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με κεντανέ και σέλινο: Μια συνταγή που θα σας εκπλήξει
Επόμενο άρθροΛαχταριστή Νηστίσιμη Μπουγάτσα με Χρυσαφένιο Kαταΐφι