Νηστίσιμο Γαλακατομπούρεκο

Αυτό το νηστίσιμο γαλακτομπούρεκο σε ρολάκια είναι μια εκπληκτική εκδοχή του κλασικού γλυκού, που προσφέρει μια γευστική εμπειρία χωρίς τυριά και αυγά. Η κρέμα σιμιγδαλιού είναι βελούδινη και αρωματική, ενώ τα τραγανά φύλλα κρούστας τυλιγμένα σε ρολάκια δημιουργούν μια δελεαστική εμφάνιση.

Πλεονεκτήματα:

  • Νόστιμο και ελαφρύ: Η νηστίσιμη εκδοχή του γαλακτομπούρεκου είναι ιδανική για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα γλυκό χωρίς να νιώσουν βαρυστομαχιά.
  • Πλούσια γεύση: Η κρέμα σιμιγδαλιού, αρωματισμένη με βανίλια, είναι εξίσου γευστική με την κλασική κρέμα.
  • Εύκολη προετοιμασία: Τα ρολάκια φτιάχνονται γρήγορα και εύκολα, χωρίς ιδιαίτερες μαγειρικές δεξιότητες.
  • Εντυπωσιακή εμφάνιση: Τα ρολάκια γαλακτομπούρεκου είναι ένα όμορφο και πρωτότυπο γλυκό που θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο φύλλο κρούστας για καλύτερο αποτέλεσμα.
  • Αλείψτε τα φύλλα με ελαιόλαδο αντί για μαργαρίνη για μια πιο υγιεινή εκδοχή.
  • Μπορείτε να προσθέσετε σταφίδες ή ξύσμα πορτοκαλιού στην κρέμα για επιπλέον γεύση.
  • Σερβίρετε το γαλακτομπούρεκο ζεστό ή κρύο, με μια σέσουλα σιρόπι.

Συστατικά

1 πακέτο φύλλα Βηρυτού

Για την κρέμα
1/2 κιλό γάλα σόγιας
100γρ σιμιγδάλι
150γρ ζάχαρη
50 γρ μαργαρίνη
5γρ βανίλια

Για το άλειμμα 
500γρ μαργαρίνη
250γρ ηλιέλαιο

Για το Σιρόπι
500γρ ζάχαρη
350γρ νερό
150γρ γλυκόζη
5γρ ξινό ή λίγο χυμό λεμονιού
Αρωματικά (κανέλα, βανίλια, πορτοκάλι, λεμόνι, γλυκάνισο, γαρύφαλλο). Επιλέξτε ανάλογα με το τι σας αρέσει

Εκτέλεση

 Έχουμε τα φύλλα σε θερμοκρασία δωματίου παράλληλα ετοιμάζουμε το σιρόπι και την κρέμα

Για την κρέμα

Βήμα 1: Ζεσταίνουμε το γάλα και την μισή ζάχαρη.
Βήμα 2: Μόλις φουσκώσει προσθέτουμε το μείγμα σιμιγδαλιού με την υπόλοιπη μισή ζάχαρη
Βήμα 3: Τέλος εκτός φωτιάς την μαργαρίνη και την βανίλια.
Βήμα 4: Απλώνουμε σε ταψάκι και καλύπτουμε με ναίλον για να μην πιάσει πέτσα.

Για το άλλοιμα

Βήμα 1: Λιώνουμε την μαργαρίνη και προσθέτουμε το ηλιέλαιο και ομογενοποιούμε
Βήμα 2: Αφού κρυώσει λίγο το μίγμα το τοποθετούμε στο ψυγείο να κρυώσει καλά
Βήμα 3: Την επόμενη μέρα το κουνάμε λίγο να ξεκολλήσει απο τα τοιχώματα του μπολ και το στραγγίζουμε για να αφαιρέσουμε το νερό της μαργαρίνης που έχει καθίσει στο κάτω μέρος. Πλέον είναι έτοιμο για χρήση!

Για το Σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί για 2 λεπτά

Συναρμολόγηση

Όταν κρυώσει η κρέμα μας ανοίγουμε τα φύλλα μας. Παίρνουμε ένα φύλλο στο ύψος το αλείφουμε και το διπλώνουμε στη μέση απο πάνω προς τα κάτω.
Το κόβουμε το πολύ σε 3 ίσα μέρη. Βάζουμε μια χοντρή ποσότητα κρέμας με σακούλα ζαχαροπλαστικής ή ένα κουταλάκι και κλείνουμε απο πάνω με το φύλλο τυλίγοντας 1 φορά. Έπειτα κλείνουμε δεξιά και αριστερά και τυλίγουμε χαλαρά.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά μέχρι να πάρουν το επιθυμητό χρώμα
Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις το βγάλουμε με κρύο σιρόπι σε 2 δόσεις. Μόλις κρυώσει απολαμβάνουμε το γλυκό μας!

Καλή Επιτυχία

ΠΗΓΗ: jkfoodland.wordpress.com

Προηγούμενο άρθροΠάστα Φλόρα (Ρώσικη Συνταγή)
Επόμενο άρθροΤα πιο εύκολα τυροπιτάκια