Ντολμάς γιαλαντζί 

Αυτό το πιάτο δεν είναι απλά μια συνταγή, είναι μια εμπειρία! Η κλασική γεύση του ντολμά γιαλαντζί παντρεύεται με την πρωτότυπη παρουσίαση σε φόρμα κέικ, δημιουργώντας ένα οπτικά εντυπωσιακό και γευστικά ασύγκριτο αποτέλεσμα.

Πλεονεκτήματα:

  • Εύκολη προετοιμασία: Η χρήση φόρμας κέικ απλοποιεί το τύλιγμα των αμπελόφυλλων, εξοικονομώντας χρόνο και κόπο.
  • Ομοιόμορφο ψήσιμο: Η γέμιση ψήνεται ομοιόμορφα, εξασφαλίζοντας τέλεια υφή και γεύση σε κάθε μπουκιά.
  • Εντυπωσιακή παρουσίαση: Το ιδιαίτερο σχήμα και η χρυσαφένια κρούστα κεντρίζουν τα βλέμματα και προσθέτουν μια πινελιά κομψότητας στο τραπέζι.
  • Πλούσια γεύση: Η γέμιση με ρύζι, μυρωδικά και μπαχαρικά, τυλιγμένη στα τρυφερά αμπελόφυλλα, δημιουργεί μια γευστική πανδαισία.
  • Πολυχρηστικότητα: Ιδανικό πιάτο για ορεκτικό, κυρίως γεύμα ή ακόμα και συνοδευτικό.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκα αμπελόφυλλα για βέλτιστη γεύση και υφή.
  • Προσαρμόστε τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά στις γευστικές σας προτιμήσεις.
  • Σερβίρετε με δροσερό γιαούρτι ή σάλτσα λεμονιού.

Υλικά:

3 ψιλοκομμένα μικρά κόκκινα κρεμμύδια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια.
300 γραμμάρια ρύζι Καρολίνα
1 κουτάκι με κομματάκια ντομάτας
1 τσιμπιά ζάχαρη
1 κουτάλι αλάτι
1/2 κουταλάκι πιπέρι
λίγο ρίγανη
ξερό δυόσμο
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό
260 γραμμάρια καθαρά μόνο τα φύλλα
1/2 λεμόνι χυμο

Εκτέλεση

Σ ένα τηγάνι σόταρα τα κόκκινα κρεμμύδια και ένα ματσάκι φρέσκα.
Έπλυνα το ρύζι το έβαλα και αυτό μέσα για πέντε λεπτά να γυαλίσει λίγο.
Έβαλα ένα κουτάκι με κομματάκια ντομάτας μέσα και μισό ποτήρι νερό.
Έβαλα την ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι λίγο ρίγανη και τα άφησα σε σιγανή φωτιά να βράσουν.
Στο τέλος έβαλα ξερό δυόσμο και ψιλοκομμένο μαϊντανό(μπορείτε να βάλετε άνηθο αν θέλετε εμενα δεν μου αρέσει ).
Τα άφησα στην άκρη.

Ξέπλυνα τα φύλλα καλά και κάλυψα την φόρμα μου με δυο σειρές και έβαλα την μισή γέμιση.


Κάλυψα με δυο στρώσεις φύλλα (τα νεύρα τον φύλλων τα εβαλα από την μέσα πλευρά)έβαλα την υπόλοιπη γέμιση σκέπασα με τα φύλλα που προεξέχαν

έβαλα λάδι τον χυμό από μισό λεμόνι έβαλα δυο σειρές φύλλα και σκέπασα με χλιαρό νερό
λίγο πιο πάνω από την μέση.Σκέπασα με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για σαρανταπέντε λεπτά.Εβγαλα την λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και έψησα για δεκαπέντε λεπτά ακόμα.
Μόλις κρύωσε λίγο το αναποδογύρισα στην πιατέλα.


Η δική μου φόρμα είναι μικρή αν βάλετε πιο μεγάλη απλά βάζετε πιο πολλά υλικά.
Όπως επίσης βάζετε ότι υλικά θέλετε όπως όταν κάνετε τα ντολμαδάκια γιαλαντζί.

Εν κατακλείδι, ο ντολμάς γιαλαντζί σε φόρμα κέικ αποτελεί μια πρωτότυπη και γευστική πρόταση που θα ενθουσιάσει τους καλεσμένους σας. Δοκιμάστε το και απολαύστε μια γαστρονομική εμπειρία γεμάτη εκπλήξεις!

Καλή επιτυχία❣️

Η Συνταγή είναι της κας Ekaterini Tsiflaidou

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ 😍

Λαχανοντολμάς σε φόρμα του κέικ

📝 Υλικά:

• λάχανο – 1 κεφάλι
• σκόρδο – 3-4 σκελίδες
• Κρεμμύδι – 1 τεμάχιο
• καρότα – 1 τεμάχιο
• κιμάς – 800 γρ
• πάπρικα – 1/2 κ.γ. μεγάλο
• ρύζι – 50-100 γρ
• Αλάτι
• πιπέρι
Γιαούρτι (για γαρνιτούρα στο πλάι)

Εκτέλεση

 

ΠΗΓΗ 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚεφτεδάκια με πατάτες και σάλτσα ντομάτας: Μια κλασική συνταγή με άπειρες γεύσεις!
Επόμενο άρθροΦτιαξε αυτό το καταπληκτικό φαγητό! Πείτε μου αν εχετε φάει κάτι πιο νόστιμο με αυγά