Παραδοσιακό τουρλού

Το τουρλού, ένα λαχταριστό λαδερό φαγητό, αποτελεί μια πανδαισία χρωμάτων και γεύσεων. Με καταγωγή από την Τουρκία, υιοθετήθηκε και αγαπήθηκε από την ελληνική κουζίνα, αποτελώντας πλέον ένα αγαπημένο πιάτο σε πολλά ελληνικά σπίτια.

Η ποικιλία των λαχανικών που το απαρτίζουν ποικίλλει, αλλά συνήθως περιλαμβάνει μελιτζάνες, κολοκυθάκια, πιπεριές, ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδο. Κάθε νοικοκυρά έχει τη δική της μυστική συνταγή, προσθέτοντας ίσως μπαχαρικά όπως ρίγανη, μαϊντανό ή δυόσμο, ή ακόμα και λίγο μαγειρεμένο κρέας για επιπλέον νοστιμιά.

Το τουρλού τουρλού μπορεί να μαγειρευτεί στην κατσαρόλα ή στο φούρνο, και αποτελεί ένα χορταστικό και θρεπτικό γεύμα. Ιδανικά συνοδεύεται με φρέσκο ψωμί για να βουτήξετε στην πηχτή σάλτσα του, ενώ ταιριάζει άψογα με λευκό κρασί ή τσίπουρο.

Υλικά

3 μεγάλες μελιτζάνες
1 κολοκυθάκι
2-3 πράσινες πιπεριές
1 πιπεριά Φλωρίνης
2 μικρές πατάτες
2 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι σάλτσα ντομάτας
2-3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι
Πιπέρι
1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε χοντρά ροδελες. Τις βάζετε σε ένα μπολ με νερό και αλάτι για 30 λεπτά, για να βγάλουν την πίκρα τους.
Κόβετε το κολοκυθάκι και αυτο σε χοντρες ροδελες, τις πιπεριές σε λωριδες και τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια.
Τα τσιγαρισα κατά είδος σε τηγάνι με ηλιέλαιο και κλειστό καπάκι να μαλακώσουν.
Σε βαθύ τηγάνι σοταρισα τα κρεμμύδια(σε φετες)έριξα σάλτσα ντοματας σκορδο αλάτι πιπέρι και αφού έβρασε λίγο έριξα μέσα
όλα τα λαχανικά και τα αφησα να σιγοβρασουν όλα μαζί.
Αφού μαλακώσαν ολα πρόσθεσα μαϊντανό άφθονο ψιλοκομμένο και τα έβαλα σε ταψί.
Προσθεσα λίγο νερο κι εψησα στους 180β.αερα μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα

Σερβίρετε το τουρλού ζεστό με ψωμί.

Η Συνταγή είναι της κας Ελινα Σκλαβου

Είτε λοιπόν θέλετε να γευτείτε ένα παραδοσιακό πιάτο, είτε ψάχνετε μια εύκολη και οικονομική λύση για το μεσημεριανό ή το βραδινό σας, το τουρλού τουρλού αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Tουρλού!

Το Τουρλού είναι ένα στιφάδο λαχανικών που είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε μια ποικιλία λαχανικών από το ψυγείο σας.
Η μαμά μου το έφτιαχνε κάθε εβδομάδα όταν μεγαλώναμε και μου αρέσει να το φτιάχνω ακόμα. Είναι υπέροχο με ελιές Καλαμών, φέτα, σχοινόπρασο και λίγο ελαιόλαδο!

Υλικά

4 μεσαίου μεγέθους πατάτες κομμένες σε κύβους
2 κολοκυθάκια μεσαίου μεγέθους, κομμένα σε κύβους
1 μελιτζάνα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κύβους
3 κοτσάνια σέλινο κομμένο σε κύβους
2 καρότα κομμένα σε κύβους
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
1 κονσέρβα/βάζο ντομάτες κομμένες σε κύβους
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
1 κουταλιά της σούπας κέτσαπ
1 μεσαίου μεγέθους γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 κουταλιές της σούπας ή περισσότερο, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας καπνιστή πάπρικα
Νερό ή ζωμός λαχανικών
μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά, τις ντομάτες κομμένες σε κύβους και το σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέστε τα μπαχαρικά, τον πελτέ ντομάτας και το κέτσαπ και μετά τις πατάτες. Προσθέστε αρκετό νερό ή λαχανικά για να καλύψετε όλα τα λαχανικά.
Μαγειρέψτε σκεπασμένο μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Μου αρέσει πιο στεγνό, αλλά αν το θέλετε λίγο πιο ζουμερό, προσθέστε λίγο νερό ή ζωμό.
Σερβίρετε περιχυμένο με ελαιόλαδο, με ψωμί φρέσκο και ελιές Καλαμών.

Καλή Απόλαυση

Η Συνταγή είναι της κας Sylvia A Rombis

Προηγούμενο άρθροΡιγκατόνι Φούρνου με τυριά και μυρωδικά
Επόμενο άρθροΚέικ καρότου με Σταγόνες σοκολάτας: Η σοκολατένια εκδοχή ενός κλασικού αγαπημένου