Πατσαβουρόπιτα Σιροπιαστή

Η σιροπιαστή πατσαβουρόπιτα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό που ξεχωρίζει για την απλότητα, την οικονομία και φυσικά την αξεπέραστη γεύση της.

Ας δούμε μερικά από τα χαρακτηριστικά που την κάνουν τόσο αγαπητή:

  • Υφή: Η πατσαβουρόπιτα έχει αφράτη και μαλακιά υφή, χάρη στο μείγμα που περιέχει γιαούρτι και λάδι.
  • Γεύση: Η γλυκιά γεύση του σιροπιού, σε συνδυασμό με τα αρώματα της βανίλιας  δημιουργούν ένα ακαταμάχητο γευστικό αποτέλεσμα.
  • Εμφάνιση: Η χρυσαφένια κρούστα και η ρευστή υφή του σιροπιού προσδίδουν στην πατσαβουρόπιτα μια ελκυστική εμφάνιση που ανοίγει την όρεξη.
  • Ποικιλία: Η πατσαβουρόπιτα μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορες παραλλαγές, προσθέτοντας στο μείγμα ξηρούς καρπούς, σταφίδες ή ακόμα και σοκολάτα.

  • Ευκολία: Η συνταγή για την παρασκευή της είναι εύκολη και δεν απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις ζαχαροπλαστικής.

Είτε την απολαμβάνετε ζεστή, είτε κρύα, η σιροπιαστή πατσαβουρόπιτα αποτελεί ένα ιδανικό γλυκό για κάθε περίσταση. Μπορεί να συνοδεύσει τον καφέ σας, να αποτελέσει το γλυκό του τραπεζιού σας ή ακόμα και να προσφερθεί ως δώρο σε αγαπημένα σας πρόσωπα.

Σας προτείνω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να φτιάξετε την δική σας σιροπιαστή πατσαβουρόπιτα! Σίγουρα θα γίνει το αγαπημένο σας γλυκό!

Υλικά:

  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 5 αυγά
  • 2,5 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού σπορέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 1 μπέικιν πάουντερ

Για το σιρόπι:

  • 4 φλιτζάνια τσαγιού νερό
  • 4 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση:

  1. Σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά από την ώρα που θα πάρει την πρώτη βράση. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Πίτα: Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, τη βανίλια και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  3. Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκατοστών. Σουρώνουμε κάθε φύλλο σαν ακορντεόν και το βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω από τα φύλλα.
  4. Ψήνουμε στους 180°C για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πίτα.
  5. Σιροπιάζουμε την καυτή πίτα με το κρύο σιρόπι. Αφήνουμε να πιει το σιρόπι και σερβίρουμε.

Η συνταγή είναι της κας Rena Babatsi

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ζουμερή Πατσαβουρόπιτα

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας
4 φρέσκα μεγάλα αυγά
200 γρ ζάχαρη
2 κγ μπέικιν πάουντερ
2 κγ εκχύλισμα βανίλιας ή σκόνη
250 g γιαούρτι

Για το σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 φέτες λεμόνι

Μέθοδος

Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε την ζάχαρη και το νερό και το λεμόνι
Και βράζουμε για περίπου 5 λεπτά
Δοκιμάστε το βουτώντας ένα κουτάλι και με τα δάχτυλά σας ακουμπήστε το και αν είναι λίγο κολλώδες είναι
έτοιμο! Αφήνουμε να κρυώσει και χρησιμοποιούμε πάντα κρύο σιρόπι σε ζεστά κέικ.

Για το μείγμα
Σε ένα μπολ Χτυπήστε τα αυγά τη ζάχαρη το μπέικιν πάουντερ και τη βανίλια μέχρι να έχουν γίνει άσπρα και μετά ανακατώστε το γιαούρτι αφήστε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσετε το ταψί με τα φύλλα.
Βουτυρώστε το ταψί καλά παντού και με τα δάχτυλά σας μαζέψτε(σουρώστε σε ακορδεόν) κάθε σφολιάτα φύλλο και τοποθετήστε το στο δίσκο συνεχίστε να το κάνετε μαζί με το υπόλοιπο φύλλο μέχρι να γεμίσει το ταψί σας από σουρωμένα φύλλα.
Όταν είναι έτοιμα τα φύλλα απλώστε όλο το μείγμα αυγών πάνω από τα φύλλα φροντίζοντας να το πιέζετε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια. Χτυπήστε το ταψί για να πάει παντού το μείγμα!
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στο μεσαίο ράφι στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει
Βγάλε από το φούρνο και κόψε το σε φέτες πρώτα και μετά απλώστε από πάνω το κρύο σιρόπι
Το αφήνουμε να καθίσει μέχρι να κρυώσει εντελώς και μετά σερβίρουμε ή το τοποθετούμε στο ψυγείο καλυμμένο μόνο με μια πετσέτα τσαγιού αυτό θα το εμποδίσει να μουλιάσει
Απολαύστε το!

Δείτε Επίσης: Η πιο εύκολη πίτα…Πατσαβουρόπιτα | Υπέροχος Γαλακτομπακλαβάς

ΠΗΓΗ: Fay Karamanakis

Προηγούμενο άρθροΤούρτα παγωτό Gelato με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα με φέτα και γιαούρτι