Σαλάτα Καπονάτα

Μια υπέροχη συνταγή για Σαλάτα Καπονάτα είναι σχεδόν εγγυημένο ότι θα κερδίσει τις καρδιές σας και το μυαλό σας. Ο χρόνος μαγειρέματος είναι ελάχιστος, τα υλικά είναι ευέλικτα και το τελικό πιάτο έχει ακόμα καλύτερη γεύση την επόμενη μέρα.

Συστατικά

4 περίπου μικρές μελιτζάνες
1¾ κουτ. Αλάτι (ή 2 κουταλιές της σούπας ψιλό θαλασσινό αλάτι)
1 ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 κλωναράκια σέλινου, κομμένα σε λεπτές φέτες
⅓ φλιτζάνι μεγάλες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες
⅓ φλιτζάνι κάπαρη συσκευασμένη σε αλάτι ξεπλυμένη καλά
2 κ.σ. ζάχαρη,
⅓ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί
1 κουτί ολόκληρες ντομάτες σε χυμό, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

Εκτέλεση

Βήμα 1
Ξεφλουδίστε τις μελιτζάνες, αφήνοντας μερικές λωρίδες φλούδας, στη συνέχεια κόψτε σε κύβους μικρους και απλώστε σε χαρτί κουζίνας.
Πασπαλίστε τη μελιτζάνα με 1 κουταλιά της σούπας αλάτι, στη συνέχεια καλύψτε με το άλλο μισό του χαρτιου κουζινας βάλτε απο πάνω ενα ταψάκι
ταψί βάρος μέσα για 30 λεπτά.

Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεστάνετε ½ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί αλλά να μην καπνίσει,
στη συνέχεια μαγειρέψτε 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσει, για 6-8 λεπτά. Προσθέστε το σέλινο , σε λεπτές φέτες και
μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι το κρεμμύδι και το σέλινο να ροδίσουν, περίπου 10 λεπτά
Προσθέστε ⅓ φλιτζάνι μεγάλες πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι και χοντροκομμένες, ⅓ φλιτζάνι κάπαρη συσκευασμένη σε αλάτι, ξεπλυμένη καλά και
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, για 2 λεπτά, μετά ανακατέψτε με ⅓ φλιτζάνι ξύδι από λευκό κρασί και ολόκληρες ντομάτες σε χυμό,
στραγγισμένες και ψιλοκομμένες.

Βήμα 3
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε, σκεπασμένο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, για 20 λεπτά. Εάν η σάλτσα είναι πολύ όξινη, προσθέστε 1-2 κουτ. περισσότερη
ζάχαρη (για γεύση). Μεταφέρετε σε ένα μπολ και κρατήστε το ζεστό, σκεπασμένο.

Βήμα 4
Ξεπλύνετε τη μελιτζάνα σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό και στη συνέχεια στύψτε τη σε μικρές χούφτες.

Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο φλιτζάνι λάδι σε καθαρισμένο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί αλλά όχι να καπνίσει, στη συνέχεια τηγανίζουμε τη μελιτζάνα
σε 2 παρτίδες, γυρίζοντας περιστασιακά με λαβίδες, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν από όλες τις πλευρές, 8–10 λεπτά ανά παρτίδα.
Μεταφέρετε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξει το λαδι και μετά μεταφέρετε σε ένα μεγάλο ρηχό πιάτο σερβιρίσματος σε ομοιόμορφη στρώση.
Από πάνω ρίχνουμε τη σάλτσα του κουταλιού, απλώνουμε ομοιόμορφα και αφήνουμε να σταθεί, σκεπασμένη με πετσέτα κουζίνας, σε θερμοκρασία δωματίου,
τουλάχιστον 8 ώρες (για να αναπτυχθούν οι γεύσεις). Ανακατεύουμε πριν το σερβίρουμε.

Η Σαλάτα διατηρείται, σκεπασμένη στο ψυγείο 1 εβδομάδα. Φέρτε σε θερμοκρασία δωματίου πριν το σερβίρετε.

Carlo Garrano

Προηγούμενο άρθρο🍓Το γλυκό 4 εποχές 🍓
Επόμενο άρθροΠίτα γιαουρτιού, ωραίο, απαλό, αέρινο,…