Σοκολατένιο κέικ

Για όλους τους λάτρεις της σοκολάτας, έρχεται η συνταγή για το σοκολατένιο κέικ που υποσχέθηκα στον ανιψιό μου για τα γενέθλια του. Επειδή δεν μέτρησα προσεκτικά όταν το έφτιαξα, κράτησα τις μετρήσεις λίγο πιο χαλαρές, να έχετε υπόψη σας ότι η συνταγή μπορεί να τροποποιηθεί και αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη

Υλικά

Παντεσπανι

6 ολόκληρα αυγά
150 ml γιαούρτι
1 και 1/2 ζάχαρη βανίλιας
160 γρ ζάχαρη
160-165 γρ αλεύρι δυνατό
1 και 1/2 μπέικιν πάουντερ
60 γρ κακάο
60 γρ βούτυρο
μερικές κουταλιές της σούπας ζεστό γάλα για το πασπάλισμα της κρούστας

Κρέμα σοκολατας (ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΛΙΓΕΣ ΩΡΕΣ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ)
500 ml κρέμα γαλακτος
300-350 γραμμάρια σοκολάτας κουβερτουρα
με υψηλότερη αναλογία κακάο

Γκανας
200 μλ κρέμα γαλακτος
200 γραμμάρια σοκολάτας κουβερτουρα

Παρασκευή

Παντεσπανι

1.Χτυπάτε τα αυγά, τη ζάχαρη και τη ζάχαρη βανίλιας στην υψηλότερη ταχύτητα του μίξερ σας, για περίπου τρία λεπτά (να σχηματιστεί ένας σχετικά σφιχτός αφρός).
2. Κατά μήκος της άκρης του μπολ, για να καλυψει όσο το δυνατόν λιγότερο αφρό, προσθέστε το γιαούρτι και ανακατέψτε το στο μείγμα όσο πιο απαλά γίνεται με ένα
σύρμα (στόχος είναι να αναμειχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο για να διατηρηθεί η αφρώδης δομή).
3. Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο. Ανάβουμε το φούρνο να ζεσταθεί στους 180 βαθμούς Κελσίου.
4. Ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο και κοσκινίζουμε μαζί.
5. Ανακατεύοντας μόνο με σύρμα (ποτέ με μίξερ!) ρίξτε στο μείγμα των αβγών, απαλά και σιγά, ξανά για να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο
ο αφρός, εναλλάξ λίγο αλεύρι και λίγο λιωμένο βούτυρο κ.ο.κ. να τα έχεις ανακατέψει όλα.

6. Μόλις ανακατέψετε όλα τα υλικά και δείτε ότι το μείγμα είναι ομοιογενές, σταματήστε το ανακάτεμα.
7. Στρώνω τη φόρμα (το δικό μου είχε διάμετρο 24 εκ.) με λαδόκολλα (προσωπικά, πριν ετοιμάσω το παντεσπανι αλείφω ελαφρά τη φόρμα με βούτυρο και μετά κολλάω το
χαρτί, αλλιώς δεν μπορώ να το κρατήσω στη θέση που θέλω) και ρίχνουμε και απλώνουμε απαλά το μείγμα ομοιόμορφα. Εάν έχετε ένα δικό σας μυστικό για να κάνετε το
παντεσπανι να φουσκώνει ομοιόμορφα κατά το ψήσιμο (και όχι, περισσότερο στη μέση), μη διστάσετε να το χρησιμοποιήσετε
(πάντα παλεύω με το αν θα λαδώσω τις άκρες της φόρμας ή όχι, και που σίγουρα παίζει ρόλο).
8. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35-40 λεπτά (χωρίς αέρα) και μην ανοίξουμε τον φούρνο ούτε κατά λάθος.
Λοιπόν, στα 35 λεπτά μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα και να βλαλετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο, αλλά πριν από αυτό καλύτερα να μην
αγγίξετε τίποτα.

9. Αφήνετε το ψημένο παντεσπανι να κρυώσει στη φόρμα, μετά το βγάζετε, το αφήνετε να κρυώσει εντελώς και το κόβετε σε τρία μέρη ή τις κρούστες (που θα πασπαλίζετε
με χλιαρό γάλα πριν τις γεμίσετε για να γίνουν πιο ζουμερες – Μπορείτε επίσης να προσθέσετε ρούμι, μπέρμπον βανίλιας, εκχύλισμα ή χυμό πορτοκαλιού…).

Κρέμα σοκολατας (ετοιμάστε λίγες ώρες πριν γεμίσετε το κέικ)
1. Βάζουμε τη κρέμα γλακτος σε ένα κατσαρολακι με χοντρό πάτο στη φωτιά και την προσέχουμε. Μόλις δείτε τα πρώτα σημάδια βρασμού, αποσύρετε από τη φωτιά.
2. Ρίξτε τη βρασμένη γλυκιά κρέμα πάνω από τη σπασμένη σοκολάτα σε κύβους και ανακατέψτε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσουν η κρέμα και η σοκολάτα σε μια λεία μάζα
3. Όταν κρυώσει τη βάζω στο ψυγείο και την αφήνω μερικές ώρες, σίγουρα πάνω από τρεις στην περίπτωσή μου, ώστε να σφίξει καλά.
4. Λίγο πριν γεμίσουμε το κέικ (για μένα το παντεπσανι και η γκανάζ έμειναν μια νύχτα στο ψυγείο), χτυπάμε το μείγμα με το μίξερ στη μέγιστη ταχύτητα για περίπου
δύο λεπτά, ώστε να γίνει κρέμα που απλώνεται) και απλώνουμε τις δύο κρούστες της τούρτας, στοιβάζοντάς τα το ένα πάνω στο άλλο:)

Γκανας σοκολατας

1. Η διαδικασία είναι παρόμοια: η βρασμένη κρέμα γλακατος περιχύνεται στους κύβους σοκολάτας, ανακατεύεται μέχρι να λιώσουν όλα μαζί και περιχύνεται το κέικ και
μετά διακοσμείται όπως θέλουμε. Το γλάσο δεν σκάει όταν κόβετε το κέικ, αλλά είναι καλύτερο να το κόψετε με ένα πιο λεπτό, κοφτερό μαχαίρι βουτηγμένο σε ζεστό νερό.

H Συνταγή είναι της coolinarikaby Podravka

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Σοκολατένιο Κέικ

Συστατικά:

250 γραμμάρια βούτυρο.
1 φλιτζάνι ζάχαρη.
4 αυγά
1 κουταλιά της σούπας άρωμα βανίλιας.
1 και μισό φλιτζάνι αλεύρι.
1 φλιτζάνι σοκολάτα  σε σκόνη.
1 κουταλάκι του γλυκού καφέ.
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ ή σόδα ψησίματος.
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
1 και μισό φλιτζάνι γάλα.

Για την κρέμα / γέμιση:
1 κουτι ζαχαρουχο γάλα.
1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος 
4 κουταλιές της σούπας κακάο – σοκολάτα σε σκόνη.
1 κουταλάκι του γλυκού γάλα σε σκόνη.

Τρόπος προετοιμασίας:

1 – Σε ένα μπολ ή δοχείο, προσθέστε βούτυρο και ζάχαρη, ανακατέψτε.
2 – Έχοντας αναμίξει καλά προσθέτετε αυγά και εκχυλισμα βανίλιας.
3 – Κοσκινίστε σοκολάτα αλεύρι, αλάτι, μπέικιν πάουντερ και καφέ.
4 – Μόλις αναμιγνύεται καλά μέχρι να μην δείτε πλέον κομμάτια αλευριού προσθέστε το γάλα και αυτό είναι.
5 – Ψήστε 180 βαθμούς για 50 λεπτά ή μέχρι να το κόψετε με ένα μαχαίρι ή μία οδοντιγλυφίδα  στο κέντρο και δεν βγαίνει καθαρό αν όχι με λίγο κέικ, καθώς είναι πολύ καραμέλα.

κρέμα / γέμιση:

Φέρτε όλα τα συστατικά σε μέτρια φωτιά όταν αρχίσει να βράζει περιμένετε 5 λεπτά και απενεργοποιήστε την φωτιά χωρίς να σταματήσετε να ανακατεύετε και έχετε μια υπέροχη κρέμα σοκολάτας ..

Ρίξτε την γέμιση πάνω στο Κέικ και αφήστε να κρυώσει, κόβετε και σερβίρετε

Προηγούμενο άρθροΠιπεριές και πατάτες…ένα πολύ αρωματικό πιάτο
Επόμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο με φύλλο κρούστας