Aυτό το στριφτό τυρόψωμο είναι ό,τι πρέπει για ένα γρήγορο και εύκολο πρωινό, brunch ή σνακ. Η ζύμη είναι αφράτη και γευστική, ενώ η γέμιση τυριού είναι πλούσια και χορταστική.

Υλικά

φρέσκο ​​γάλα – 150 ml
αυγά – 1 τεμ. μεγάλο
ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας.
αλάτι – 1 κοφτη κ.γ
λάδι – 4 κουταλιές της σούπας.
γιαούρτι – 2 κουταλιές της σούπας.
ξηρή μαγιά – 1 φακ
λευκό αλεύρι – 200 g
αλεύρι ολικής αλέσεως – 300 γρ
τυρί – 200 g θρυμματισμένο

Εκτέλεση

Ενεργοποιούμε τη μαγιά ανακατεύοντας σε χλιαρό νερό με μια κουταλιά ζάχαρη και 2-3 κ.σ. αλεύρι.
Αφήνουμε να φουσκώσει, ρίχνουμε και τα δύο είδη ανάμεικτου αλευριού. Προσθέστε αλάτι, γιαούρτι, λάδι, αυγό, χωρίζοντας τον μισό κρόκο να απλωθεί από πάνω.
Ζυμώνουμε μαλακή ζύμη μεχρι να μην κολλάει. Αλείφουμε με λάδι, βάζουμε σε ένα σακουλάκι και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Αφαιρούμε, αφήνουμε για 1 ώρα στη σε θερμοκρασία δωματίου να χαλαρώσει.
Ζυμώνουμε ελαφρά, χωρίζουμε σε 4 μέρη. Ανοίγουμε μια ορθογώνια κρούστα, αλείφουμε με λάδι, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και στρώνουμε τις τρεις κρούστες τη μία πάνω στην άλλη και πασπαλίζουμε με τυρι ενδιάμεσα και απο πάνω.

Η τελευταία κρούστα ανοιγετε σε μεγαλύτερο ορθογώνιο και σκεπαζουμε τις υπολοιπες. Κόβεται σε 4 λωρίδες, την κάθε μία την στριβουμε και την βάζουμε στο ταψί 26 εκ. σαν στριφτή.
Αφήνουμε το τυροψωμο μας να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά. Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού, μια κουταλιά λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Αφαιρούμε και αλείφουμε με λάδι, σκεπάζουμε με μια μαλακή πετσέτα.

Νόστιμο, βουτυρένιο τυρόψωμο. Καλή όρεξη!