Τι μπορείτε να κάνετε με το αρνί που περίσσεψε

Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Αρνάκι κοκκινιστό με μακαρόνια

Υλικά

Για 2-4 άτομα
2 κιλά αρνί χωρίς κόκαλα από το οποίο θα αφαιρέσουμε την πέτσα
½ κιλό ζυμαρικά φετουτσίνι
2 μεγάλες ντομάτες ώριμες
1/3 κούπας ελαιόλαδο
½ κούπα κρεμμύδι τριμμένο
1 σκελίδα σκόρδο
1 πράσινη πιπεριά
4 κούπες νερό
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το αρνί σε μεγάλα κομμάτια και στη συνέχεια σε κύβους.
Βάζουμε λάδι σε μια κατσαρόλα και σοτάρουμε το αρνί.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά (από την οποία έχουμε βγάλει τα σπόρια και την έχουν ψιλοκόψει) ,τα ανακατεύομε και τα σοτάρουμε και αυτά μέχρι να μαραθούν. Ρίχνουμε το νερό και στη συνέχεια αλάτι και πιπέρι.
Όταν το νερό θα πλησιάζει στο σημείο βρασμού θα σχηματιστεί ένας αφρός στην επιφάνεια της κατσαρόλας, τον οποίο θα αφαιρέσουμε για να μην ξεχειλίσει το περιεχόμενο της.
Μόλις πάψει να σχηματίζεται ο αφρός, θα χαμηλώσουμε τη φωτιά και θα αφήσουμε το κρέας να σιγοβράσει για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Στο χρονικό αυτό σημείο προσθέτουμε τις ντομάτες και τα φετουτσίνι και αφήνουμε το κρέας να βράσει για άλλα 10 λεπτά

Σαλάτα με αρνί ή κατσίκι!

Σαλάτα με αρνι και κατσίκι

Το παν σε αυτή τη σαλάτα είναι το… στήσιμο! Όλα τα υλικά πρέπει να ξεχωρίζουν! Η ελαφριά της εκδοχή γίνεται με στήθος κοτόπουλου, αλλά εδώ θα χρησιμοποιήσεις όποιο κρέας περίσσεψε, αλλά και πασχαλινά αυγά.

Συστατικά

2 φλιτζ. κρέας ψιλοκομμένο (αρνί, κατσίκι, κοτόπουλο ή και λίγο απ’ όλα)
2 βραστά αυγά
3 φέτες μπέικον
1 μαρούλι
1 φλιτζ. φρέσκο, ψιλοκομμένο κάρδαμο
3 μέτριες τομάτες κομμένες σε κομμάτια
μισό αβοκάντο κομμένο σε κομμάτια
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/4 φλιτζ. ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι
3 κουταλιές blue cheese σε τρίμμα
3 κ. σούπας ξύδι
1 κ.γλυκού μουστάρδα
1 κ.σούπας ελαιόλαδο
μισό κουταλάκι πιπέρι

Τρόπος μαγειρέματος

1. Πλύνε καλά το μαρούλι, κόψε το κάτω μέρος και τη σκληρή ράχη από κάθε φύλλο του, ώστε να μείνει μόνο το φύλλο.
2. Καθάρισε και κόψε τα αυγά στα 4.
3. Ψήσε το μπέικον σε μέτριο τηγάνι μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.
4. Βάλ’ το σε χαρτί κουζίνας να στραγγίσει.
5. Μόλις κρυώσει ψιλόκοψέ το.
6. Σε μια πιατέλα άπλωσε τα φύλλα του μαρουλιού.
7. Άπλωσε με τη σειρά δίπλα δίπλα το κρέας, τα αυγά, το μπέικον, το κάρδαμο, τις ντομάτες, το αβοκάντο, το μαϊντανό και το κρεμμυδάκι.
8. Σε ένα μπολάκι χτύπα το τυρί, το ξύδι και τη μουστάρδα.
9. Ρίξε το λάδι και ανακάτεψε καλά.
10. Αλατοπιπέρωσε και περίχυσε τη σαλάτα με το dressing.

Πίτα με αρνί

Πιτα με αρνισιο κρεας

 

YΛΙΚΑ:

1 πακέτο φύλλο σφολιάτας
1 αυγό για επάλειψη
Σουσάμι για πασπάλισμα
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
Περίσσευμα από ψητό κρέας (στα κάρβουνα ή στο φούρνο, περίπου 1/2 κιλό)
2 μέτρια πράσα, κομμένα σε ροδέλες
5 – 6 κρεμμυδάκια φρέσκα
½ φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
Αλάτι και πιπέρι
1 κουταλιά ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι γραβιέρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα πράσα και αφήνουμε μονο το λευκό τρυφερό μέρος.
Σωτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με μια κουταλιά ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να μαλακώσουν.
Καθαρίζουμε το κρέας από όλα τα λιπαρά κομμάτια και το ψιλοκόβουμε. Προσθέτουμε το κρέας στα κρεμμύδια, προσθέτουμε αλατοπίπερο και το ανακατεύουμε 2 – 3 λεπτά. Το αφήνουμε να κρυώσει και ανακατεύουμε μέσα τον άνηθο.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου.
Κόβουμε το κάθε φύλλο σφολιάτας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και βρέχουμε τις άκριες με ένα πινέλο με λάδι ή νερό και βάζουμε τη γέμιση στη μέση.
Βάζουμε μια κουταλιά γέμιση στη μέση και γραβιέρα τριμμένη από πάνω. Θα κολλήσουμε πρώτα τις δύο άκριες και μετά τις άλλες δύο, πιέζοντας τις με τα δάκτυλα να κολλήσουν και να ενωθούν μεταξύ τους. Τις αφήνουμε όπως έχουν, δηλαδή τετράγωνες ή ξαναδιπλώνουμε τις άκρες προς το κέντρο για να γίνει σαν πουγκί.


Τις βάζουμε πάνω σε ταψί με λαδόκολλα ή σε λαδωμένο ταψί.
Τις αλείβουμε με το αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι από πάνω.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180o C / 350o F και ψήνουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Σερβίρουμε με μια σαλάτα.

Στρογκανόφ Αρνιού

Στρογκανόφ Αρνιού
Στρογκανόφ Αρνιού

Υλικά:

  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι
  • 2 τριμμένες σκελίδες σκόρδο
  • 500 γρ. ψιλοκομμένα μανιτάρια
  • 500 γρ. ψιλοκομμένο μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας
  • 4-5 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος ή ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι ανακατεμένο με ½ φλιτζάνι τυρί κρέμα
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή ταλιατέλες (για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, λιώστε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρετε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 5 λεπτά.
  3. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια και αυξήστε τη φωτιά. Σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να χρυσανίσουν.
  4. Προσθέστε το ψιλοκομμένο αρνίσιο κρέας και ανακατέψτε καλά.
  5. Ρίξτε τον μαϊντανό, την κρέμα γάλακτος ή το μείγμα γιαουρτιού και τυριού κρέμα. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση.
  6. Σιγοβράστε για 5-10 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί καλά το μείγμα.
  7. Σερβίρετε ζεστό με βρασμένο ρύζι μπασμάτι ή ταλιατέλες.

Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού

Αρνάκι φούρνου με κρούστα γιαουρτιού

Υλικά:

  • 4 φλιτζάνια μαγειρεμένο αρνίσιο κρέας (ψιλοκομμένο)
  • 3 μελιτζάνες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 5-6 κολοκυθάκια (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
  • 4 ντομάτες (κομμένες σε μικρά κομμάτια)
  • 2 ξερά κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μυρωδικά (βασιλικό, θυμάρι, δεντρολίβανο, εστραγκόν)
  • 3 φλιτζάνια γιαούρτι
  • 2 αβγά
  • 1 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι και πιπέρι

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200°C.
  2. Σε ένα ταψί, ανακατέψτε τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια, τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Ψήστε τα λαχανικά για 30 λεπτά.
  4. Σε ένα πυρίμαχο σκεύος, ανακατέψτε το ψημένο αρνί, τα ψημένα λαχανικά και τα αποξηραμένα μυρωδικά.
  5. Σε ένα μπολ, χτυπήστε το γιαούρτι, τα αβγά, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι.
  6. Ρίξτε το μείγμα του γιαουρτιού πάνω από το αρνί και τα λαχανικά.
  7. Ψήστε για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κρούστα.
  8. Σερβίρετε ζεστό.

ΠΗΓΗ: kopiaste.info – logospellas.gr – sidagi.gr

 

Προηγούμενο άρθροΚρέας Μοσχάρι με φασολάκια
Επόμενο άρθροΟι καλύτερες σαλάτες με τα κόκκινα αυγά που σπάσατε