Τυρόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο

Υλικά

Για το φύλλο:

800 γραμμάρια αλεύρι γ.ο.χ
70 ml νερό
330 ml σόδα αναψυκτικό
3 κ.σ. ξίδι
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
150 γραμμάρια λιωμένο βιτάμ
Για την γέμιση:
400 γραμμάρια φέτα τριμμένη ή σε μικρά κομματάκια
500 ml Γάλα φρέσκο
100 γραμμάρια σιμιγδάλι
3-4 κουταλιές τριμμένη γραβιέρα (προαιρετικά)
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

1. Για την γέμιση:

Σε ένα κατσαρολάκι, βάζουμε το γάλα και το σιμιγδάλι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να γίνει κρέμα. Αφαιρούμε από την φωτιά και ρίχνουμε την τριμμένη φέτα, την τριμμένη γραβιέρα και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε ώσπου να ενσωματωθούν. Αφήνουμε στην άκρη και βάζουμε από πάνω ένα καπάκι.
2. Για το φύλλο:

Βράζουμε το νερό με τη σόδα πολύ λίγο, δηλαδή χλιαρό. Έπειτα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά και το χλιαρό υγρό μας (σόδα, νερό). Ζυμώνουμε καλά για να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Σε μια ζυγαριά μετράμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια (50 γραμ.) μπορεί να βγει και ένα παραπάνω μπαλάκι.

3. Βγάζουμε έξι πιατάκια μεσαίου μεγέθους και βάζουμε ανά 4 μπαλάκια στο καθένα. Έπειτα ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια με πλάστη σε μικρό μέγεθος και και αλείφουμε κάθε φορά με το λιωμένο βιτάμ, εκτός από το τελευταίο μικρό φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (κάθε πιατάκι να έχει 4 μικρά φύλλα, σύνολο 6 πιατάκια).

4. Λαδώνουμε καλά μια λαμαρίνα. Αφού περάσει η 1 ώρα βγάζουμε ένα ένα πιάτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα. Θα είναι 3 φύλλα κάτω 3 φύλλα πάνω. (στην ουσία είναι τα 6 πιάτα που θα βγουν 6 φύλλα και θα είναι σαν να έχει πολλά φύλλα η πίτα μας). Με το που βάλουμε και το τρίτο φύλλο κάτω ρίχνουμε την γέμισή μας και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω (κάθε φύλλο το πασπαλίζουμε με λίγο ελαιόλαδο).

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντίσταση στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Συμβουλή: όταν κλείσουμε το φούρνο, βάζουμε μια πετσέτα για να είναι λίγο ανοιχτός ο φούρνος ώστε να “παίρνει” αέρα η πίτα και για να μην μαλακώσει.

Η Συνταγή είνα της Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Πρασοσπανακοτυρόπιτα με σπιτικό χειροποίητο φύλλο

Πρασοσπανακοτυρόπιτα

Υλικά

Για το φύλλο:
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
400 ml χλιαρό νερό
3 κ.σ ξίδι
1 κ.γ αλάτι
1 φλιτζ. του καφέ ελαιολάδου
150 γρ. λιωμένο βιτάμ
Ηλιέλαιο για το πασπάλισμα των φύλλων και για την επάλειψη της λαμαρίνας

Για την γέμιση:
700 γρ. σπανάκι
2-3 πράσα ψιλοκομμένα
Λίγο άνηθο
Λίγο αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 χούφτα ρύζι νυχάκι
Ελαιολάδο για το σοτάρισμα
300 γρ. περίπου φέτα τριμμένη

Εκτέλεση

1) Για την γέμιση:
Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα (τα πλένουμε καλά και έπειτα τα ψιλοκόβουμε) και αφού μαλακώσουν, προσθέτουμε και το σπανάκι (το ανακατεύουμε μέχρι να ξεπαγώσει). Έπειτα ρίχνουμε τον άνηθο. Αφού
μαλακώσουν όλα, ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το τυρί.
2) Αφήνουμε λίγο να πάρει βράση και όταν γίνει αφαιρούμε από την φωτιά. Τέλος, αφήνουμε λίγο να κρυώσει το μείγμα, προσθέτουμε το τυρί και ανακατεύουμε.
(Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου)

3. Για το άνοιγμα φύλλων: βράζουμε το νερό πολυ λίγο δηλαδή μέχρι να γίνει χλιαρό. Έπειτα σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το χλιαρό νερό. Ζυμώνουμε καλά για να ομογενοποιηθεί η ζύμη μας. Σε μια ζυγαριά μετράμε τη ζύμη και χωρίζουμε σε 24 μπαλάκια (50 γραμ.) μπορεί να βγει και ένα παραπάνω μπαλάκι.
4. Βγάζουμε έξι πιατάκια μεσαίου μεγέθους και βάζουμε ανά 4 μπαλάκια στο καθένα. Έπειτα ανοίγουμε ένα ένα τα μπαλάκια με πλάστη σε μικρό μέγεθος και και αλείφουμε κάθε φορά με το λιωμένο βιτάμ, εκτός από το τελευταίο μικρό φύλλο. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα. Αφού τελειώσει αυτό το στάδιο, τα βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. (κάθε πιατάκι να έχει 4 μικρά φύλλα, σύνολο 6 πιατάκια).

5) Λαδώνουμε καλά μια λαμαρίνα. Αφού περάσει η 1 ώρα βγάζουμε ένα ένα πιάτο και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τα φύλλα. Θα είναι 3 φύλλα κάτω 3 φύλλα πάνω. (στην ουσία είναι τα 6 πιάτα που θα βγουν 6 φύλλα και θα είναι σαν να έχει πολλά φύλλα η πίτα μας). Με το που βάλουμε και το τρίτο φύλλο κάτω ρίχνουμε την γέμισή μας και τοποθετούμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα πάνω (κάθε φύλλο το πασπαλίζουμε με λίγο ηλιέλαιο).
6. Αφού μπουν όλα τα φύλλα, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με νερό και αν θέλουμε και λίγο σουσάμι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο πάνω κάτω αντιστάσεις στους 180 βαθμούς για περίπου 35 λεπτά. Συμβουλή: όταν κλείσουμε το φούρνο, βάζουμε μια πετσέτα για να είναι λίγο ανοιχτός ο φούρνος ώστε να “παίρνει” αέρα η πίτα και για να μην μαλακώσει).
7 Συμβουλή: για πιο τραγανό αποτέλεσμα
ανοίγετε και στη πρώτη φάση τα μπαλάκια ζύμης και στην δεύτερη (όταν ανοίγουμε τα φύλλα και στα δυο στάδιαι) με νισεστέ!!!
Γίνεται και νηστίσιμη: βάζουμε τυρί ή τριμμένο τυρί νηστίσμο αντί κανονικού και αντικαθιστούμε το ελαιόλαδο με ηλιέλαιο.

Η Συνταγή είναι της Σταυρούλα Χρυσοβαλαντω Τζιανταρίδου 

Προηγούμενο άρθροΗ κοτόπιτα που θα σας ταξιδέψει στη γεύση
Επόμενο άρθροΝηστίσιμα Ταχινοκούλουρα με κακάο