Χοχλιοί με κολοκυθάκια και πατάτες

Αυτό το κρητικό πιάτο είναι μια πραγματική γευστική εμπειρία, γεμάτη με φρέσκα καλοκαιρινά υλικά και πλούσια αρώματα. Τα σαλιγκάρια, πλούσια σε πρωτεΐνη και σίδηρο, δίνουν στο φαγητό μια ιδιαίτερη νοστιμιά, ενώ τα κολοκυθάκια και οι πατάτες προσθέτουν όγκο και γήινη γεύση. Η σάλτσα ντομάτας, αρωματισμένη με κρεμμύδι, σκόρδο και μυρωδικά, δένει όλα τα υλικά άψογα, δημιουργώντας ένα πιάτο γευστικό και χορταστικό.

Υλικά:

1 κιλό χοχλιούς, καθαρισμένους
2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
500 γρ πατάτες, κομμένες σε κυδωνάτες
10 μικρά κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
80 ml ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάζουμε τους χοχλιού σε κρύο νερό να ανοίξουν και να χρησιμοποιούμε μόνο όσους περπατούν και είναι ζωντανοί.

Βάζουμε τους χοχλιούς σε μια κατσαρόλα με νερό και τους βράζουμε για 10 λεπτά. Στραγγίζουμε και τους ξεπλένουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τους χοχλιούς και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τον πελτέ ντομάτας, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε λίγο νερό (περίπου 1 φλιτζάνι) και σιγοβράζουμε για 30-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και τα κολοκυθάκια.
Σερβίρουμε ζεστό, προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Συμβουλές:

Μπορείτε να προσθέσετε στο φαγητό και άλλα λαχανικά, όπως καρότα, κρεμμύδια ή πιπεριές.
Αντί για πελτέ ντομάτας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένες ντομάτες.
Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να σοτάρετε μαζί με τα κρεμμύδια και 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο.
Αν θέλετε το φαγητό σας πιο πικάντικο, μπορείτε να προσθέσετε λίγο καυτερό πιπέρι.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι του Κωνσταντινος Στεφανης

Προηγούμενο άρθροΒουτύματα από το τετράδιο της Γιαγιάς
Επόμενο άρθροΤα πικάντικα τυροπιτάκια που θα σε κάνουν να τα λατρέψεις