Υλικά:
{18-20 κομμάτια}
1 κούπα χλιαρό νερό{262γρ}
30γρ φρέσκια μαγιά {1 καλουπάκι δλδ ή 1 φακελάκι}
3 κουταλιές της σούπας γάλα εβαπορέ
1 γερή κουταλιά μέλι
5-7 κουταλιές ζάχαρη
3 1/2-4 κούπες αλεύρι για τσουρέκια*
30γρ βούτυρο {2 κουταλιές}
λίγο αλάτι
λίγη κανέλα και γαρίφαλο
σταφίδες μαύρες ή ξανθές /
σταγόνες σοκολάτας
1 κρόκο αραιωμένο με νερό για επάλειψη

Εκτέλεση:

1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, μέλι, γάλα. Σκεπάζουμε και αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει, να αφρίσει {σε 20 λεπτά περίπου)

2. Με το χέρι, ανακατεύουμε το αλεύρι με το βούτυρο, κανέλα, γαρίφαλο, αλάτι. Θα είναι σα βρεγμένη άμμος

3. Προσθέτουμε την μαγιά και ζυμώνουμε με το χέρι.

4. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, γυρνάμε το ζυμάρι και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Θέλουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να κολλάει λίγο.

5. Κάνουμε μπαλίτσα το ζυμάρι και το βάζουμε σε ένα σκεύος. Το σκεπάζουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα να φουσκώσει.

6. Οταν φουσκώσει, το βγάζουμε σε λίγο αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε τις σταφίδες ή τις σταγόνες σοκολάτας. Ζυμώνουμε πολύ καλά να ενωθούν οι σταφίδες με το ζυμάρι.

7. Χωρίζουμε το ζυμάρι στα 2. Ρολάρουμε το κάθε κομμάτι σε μπαστούνι και κόβουμε σε κομμάτια.

8. Τα πλάθουμε στρόγγυλα σα ψωμάκια και τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα – αφήνοντας κενό γτ φουσκώνουν- ή στο ταψί με τις θήκες για μάφινς {λαδωμένο}.

9. Σκεπάζουμε με μια πετσετούλα και τα αφήνουμε πάλι για λίγη ώρα να φουσκώσουν {1 ωρίτσα θέλει}

10. Πρίν τα ψήσουμε, τα αλείφουμε με τον κρόκο. Ψήνουμε στους 180 για περίπου 20 λεπτά να πάρουν χρώμα. Οταν τα βγάλουμε απ τον φούρνο, τα αλείφουμε με λιωμένο βούτυρο να γυαλίσουν.

*Για νηστίσιμη εκδοχή, παραλείψτε το γάλα και το αυγό!! Αντί βούτυρο, βάλτε σπορέλαιο ή μαργαρίνη

**Για να είναι σα φρέσκα και την επόμενη μέρα, μόλις τα βγάλετε απ τον φούρνο κλείστε τα σε σακουλίτσα ή έστω τάπερ. Όταν κρυώσουν, μπορούν να μπουν και στην κατάψυξη {αν περισσέψουν}

***Αν και θέλει αλεύρι για τσουρέκια, μπορείτε και με κανονικό για όλες τις χρήσεις.

Της Αναστασίας Θεοχαροπούλου-www.dolmadaki.gr

Προηγούμενο άρθροΤο μυστικό γαι τις καλύτερες ψητές Πατάτες
Επόμενο άρθροΑφράτο γλυκό ψυγείο κρέμα σοκολάτα