Τα κρητικά λουκούμια, γνωστά και ως κουμπάνια, είναι ένα αφράτο και γευστικό γλυκό, με την τραγανή εξωτερική επιφάνεια και το γλυκό, μελωμένο εσωτερικό, αποτελεί ένα αγαπημένο
επιδόρπιο. Η παρασκευή τους είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή, αλλά το αποτέλεσμα ανταμείβει.
Ας ετοιμάσουμε λοιπόν μαζί αυτά τα υπέροχα λουκούμια, χρησιμοποιώντας μια αυθεντική κρητική συνταγή.
Υλικά:
1 ποτήρι λάδι
1 ποτήρι ζάχαρη
1,5 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (κοφτό)
1 φλιτζανάκι ρακή
1 κουταλάκι του γλυκού κανελογαρύφαλλο (σκόνη ή κονιάκ)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κιλό και λίγο παραπάνω αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εξαρτάται από το βάρος των υγρών)
Τριμμένο καρύδι για πασπάλισμα
Για το σιρόπι:
1,5 ποτήρι ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
1 ποτήρι μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
Χυμός και φλούδα από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκαλιού, το αλάτι, τη ρακή και το κανελογαρύφαλλο. Προσθέτουμε τη μαγιά και λίγο από το αλεύρι, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί. Στη συνέχεια, προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
Πλάθουμε σχοινάκια πάχους τεσσάρων εκατοστών κόβουμε παραλληλόγραμμα κομμάτια τα αφήνουμε πάλι για μισή ώρα περίπου
Τα τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο τα βουτάμε αμέσως στο χλιαρό σιρόπι και τα πασπαλίζουμε με τριμμένο καρύδι
για το σιρόπι
Εν τω μεταξύ, ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μέλι, την κανέλα, το χυμό λεμονιού
και τη φλούδα λεμονιού. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Η Συνταγή είναι της κας Ευαγγελια Παπαντωνακη