Μπακαλιάρος παστός πλακί είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά φαγητά, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η αλμυρή γεύση του παστού μπακαλιάρου, σε συνδυασμό με τα λαχανικά και τα αρωματικά, δημιουργεί ένα πιάτο πλούσιο σε γεύση και άκρως
ικανοποιητικό.

Υλικά:

2 φιλέτα μπακαλιάρου παστού (από Ισλανδία)
3 μεσαία κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
6 σκελίδες σκόρδο
1-2 κοτσάνια σέλερι
2 μεσαία καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
Μαϊντανός, ψιλοκομμένος
300 γραμμάρια τριμμένη ντομάτα
1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτας
Πατάτες ρόδα (π.χ. 5 μεσαίες)
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξαλμυριζω καλά καλά.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζέστανε ελαιόλαδο και σοτάρε τα κρεμμύδια μέχρι να γυαλίσουν. Πρόσθεσε το σκόρδο, το σέλερι και τα καρότα και μαγείρεψε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Πρόσθεσε την τριμμένη ντομάτα, τον πελτέ και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό στη σοταρισμένη βάση.
Αλάτισε και πιπέρωσε σύμφωνα με το γούστο σου. Σιγοβράσε για λίγα λεπτά για να ενωθούν οι γεύσεις.
Στο ταψί, στρώσε τις πατάτες ρόδα και αλάτισέ τις. Από πάνω, πρόσθεσε τη μισή ποσότητα της σάλτσας ντομάτας και ανακατεψε. Τοποθέτησε τα φιλέτα του μπακαλιάρου και κάλυψε τα με την υπόλοιπη σάλτσα.
Ψήσε το φαγητό στο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά έως 1 ώρα, ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσει ελαφρώς η επιφάνεια.

Η Συνταγή είναι της Anna Papadouri