Νηστίσιμα γιουβαρλάκια από ρεβύθια αρωματισμένα με μυρωδικά και μαγειρεμένα σε μια ελαφριά σάλτσα ντομάτας, αποτελούν ένα υπέροχο νηστίσιμο γεύμα για όλη την οικογένεια.

Υλικα

για τα γιουβαρλάκια
250 γρ. ρεβύθια
100 γρ. ρύζι γλασέ
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κύβο λαχανικών
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. λιναρόσπορο αλεσμένο
3 κ.σ. αλεύρι βρώμης
70 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
5 κ.σ. άνηθο
αλάτι, πιπέρι

για τον ζωμό:
2 λίτρα νερό
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κύβο λαχανικών
αλάτι, πιπέρι, κύμινο

για το αυγολέμονο:
1 κ.σ. ταχίνι
χυμό από 2 λεμόνια
ζωμό από το φαγητό

Εκτέλεση

Ξεκινάω βουλιάζοντας τα ρεβύθια για ένα ολόκληρο βράδυ. Τα στραγγίζω και τα αλέθω στο μπλέντερ.
Μεταφέρω το μείγμα σε μπολ και αφού χτυπήσω στο μούλτι το κρεμμύδι και το σκόρδο τα μεταφέρω και αυτά στο μπολ.
Προσθέτω όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω μέχρι να ενωθούν και γίνουν ένα μείγμα.
Φτιάχνω μικρά κεφτεδάκια και τα αλευρώνω.
Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνω το νερό, τον κύβο λαχανικών και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνω μέσα τα γιουβαρλάκια. Τα αφήνω να βράσουν για περίπου 1 ώρα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
Προσθέτω, κύμινο, αλάτι και πιπέρι. Αν στο τέλος του μαγειρέματος θέλεις τον ζωμό σου πιο πηχτό μπορείς να προσθέσεις λίγο αλεύρι ή corn flour αφού πρώτα το ανακατέψεις με λίγο από τον ζωμό σε ένα μπολάκι. Θα δεις ότι ο ζωμός σου θα πήξει.
Για το “αυγολέμονο” ανακατεύω σε ένα μπολ το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού και προσθέτω και λίγο ζεστό ζωμό από τη σούπα.
Ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα και την κουνάω κυκλικά για να πάει παντου…

H Συνταγή είναι απο την σελιδα ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ