Ακόμα και κατά τη διάρκεια της νηστείας, δεν χρειάζεται να στερηθείς τη νοστιμιά ενός σπιτικού κέικ. Αυτή η συνταγή θα σε κατακτήσει με το πλούσιο άρωμα των μπαχαρικών και την υπέροχη υφή του.

Υλικά

3 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι γ.ο.χ
1 κουταλάκι κοφτό baking powder
1 1/4 φλυτζανιού ζάχαρη
3/4 φλυτζανιού ηλιέλαιο
1/2 φλυτζάνι σταφίδες ξανθές ή σκούρες
1/2 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα στο μπλαίντερ
1/2 φλυτζάνι κονιάκ
1 1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλιά της σούπας κανελλογαρύφαλλο σε σκόνη
1 κουταλάκι κοφτό σόδα μαγειρική
Μπορείτε εάν θέλετε το αλεύρι και την baking powder να την αντικαταστήσετε με ισόποσο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
Τις ποσότητες μπορείτε να τις μετατρέψετε σε γραμμάρια ή ml(1 φλυτζάνι τσαγιού για τα στερεά ισούται με 228 γρμ ,για τα υγρά 240ml)

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με την baking powder ή χρησιμοποιούμε αλεύρι που φουσκώνει από μόνο του.
Το βάζουμε στο μπόλ του μίξερ και κάνουμε στο κέντρο μία γουβίτσα.
Καίμε σε τηγανάκι τι ηλιέλαιο και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Προσθέτουμε στο αλεύρι τις σταφίδες, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ, τη σκόνη από κανελλογαρύφαλλα και τέλος τη σόδα λιωμένη μέσα στο χυμό πορτοκάλι.

Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ χρησιμοποιώντας τους γάντζους τα υλικά ,μέχρι να γίνουν ένας πηχτός ομοιόμορφος χυλός και το ρίχνουμε σε μία λαδωμένη φόρμα για κέικ ή ταψάκι και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο(150 -160 C) με αέρα και αντιστάσεις πάνω κάτω.
Στο δικό μου φούρνο χρειάστηκε περίπου 35 λεπτά να ψηθεί.
Για να δούμε εάν ψήθηκε από μέσα τρυπάμε με μία οδοντογλυφίδα σε διάφορες μεριές. Αν βγει ¨καθαρή” σημαίνει ότι το κέικ μας έχει γίνει.

Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει, το ξεφορμάρουμε και πασπαλίζουμε από πάνω με ζάχαρη άχνη και λίγη κανέλλα σε σκόνη

Νηστίσιμο κέικ
Νηστίσιμο κέικ

Για την συνταγή ευχαριστούμε την σελίδα του κου Γιάννης Αραμπατζής όπου μπορείτε να δείτε και περισσότερες φωτογραφίες