Αυτό το νηστίσιμο κέικ σιμιγδαλιού είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να απολαύσουν ένα νόστιμο
γλυκό χωρίς να καταναλώσουν ζωικά προϊόντα.
Η αφράτη υφή του και το άρωμα του πορτοκαλιού το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση.
Ας δούμε πώς φτιάχνεται αυτό το υπέροχο κέικ.
1 φλυτζάνι ειναι 200ml
Υλικά:
Για το σιρόπι:
2,5 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνια νερό
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
1/2 λεμόνι (κομμένο σε φέτες)
Για το κέικ:
3 φλιτζάνια σιμιγδάλι (τύπου 400)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
2 φακελάκια ζάχαρη βανίλιας ή 1 βανίλια
1 φακελάκι baking powder
1,5 φλιτζάνι φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
Φουντούκια (προαιρετικά), για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη βανίλια και το λεμόνι για περίπου 10 λεπτά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
Για το Κέικ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Προσθέτουμε το baking powder και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αλείφουμε ένα ταψί με λίγο από το κρύο σιρόπι. Αδειάζουμε το μείγμα του κέικ στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
Κόβουμε το κεικ σε κομμάτια και τοποθετούμε επάνω τους ξηρούς καρπούς που θέλουμε
Ψήνουμε το κέικ σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 40-45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει.
Σιρόπιασμα:
Αφού βγάλουμε το κέικ από τον φούρνο, το περιχύνουμε αμέσως με το υπόλοιπο κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε το κέικ να απορροφήσει καλά το σιρόπι και να κρυώσει εντελώς.
Πασπαλίζουμε το κέικ με τριμμένα φουντούκια και σερβίρουμε.
Συμβουλές:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλους ξηρούς καρπούς για πασπάλισμα, όπως καρύδια ή αμύγδαλα.
Αν θέλετε ένα πιο έντονο άρωμα πορτοκαλιού, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα πορτοκαλιού στο μείγμα του κέικ.
Δείτε την συνταγή εδώ