Τα πιροσκί με λάχανο είναι μια νηστίσιμη συνταγη που κατακτά τις καρδιές με την απλή αλλά νόστιμη γεύση. Η λεπτή ζύμη σε συνδυασμό με τη γέμιση από λάχανο δημιουργούν έναν αρμονικό συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει. Ας δούμε πώς να φτιάξουμε αυτές τις νόστιμες πίτες στο σπίτι.
Υλικά:
Για τη ζύμη:
350 γρ. αλεύρι
125 ml νερό
125 ml ηλιέλαιο
Πρέζα αλάτι
Για τη γέμιση:
800 γρ. λάχανο τουρσί ή φρέσκο λάχανο
2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
1 κρεμμύδι, μεσαίου μεγέθους
Αλάτι, μαύρο πιπέρι
Επιπλέον:
1 αυγό (προαιρετικά, για επάλειψη)
Σουσάμι (προαιρετικά)
❝Τι καλύτερο για ένα κρύο πρωινό από ένα καυτό πιροσκί; Καθώς χειμωνιάζει αναζητάμε τα αυθεντικά ρώσικα πιροσκί
Εκτέλεση:
για την γέμιση
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε σε ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το λάχανο (προηγουμένως στραγγισμένο αν είναι τουρσί ή βρασμένο) και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να μαλακώσει
και να απορροφηθεί το υγρό. Αλατοπιπερώνουμε. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Για την ζύμη
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Προσθέτουμε το ηλιέλαιο και τρίβουμε με τα δάχτυλα μέχρι να σχηματιστούν τρίμματα.
Ρίχνουμε το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 15 κομμάτια (37-40γρ) τα κανουμε μπαλακια και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν
για 10-15 λεπτά.
Ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε πολυ λεπτό φύλλο. Βάζουμε μια κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο και κλείνουμε τις άκρες σχηματίζοντας
ένα ρολό. Τοποθετούμε τα πιροσκί σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Αλείφουμε τα πιροσκί με αυγό (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Tips:
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκο λάχανο αντί για τουρσί. Σε αυτήν την περίπτωση, βράστε το λάχανο για λίγα λεπτά πριν το προσθέσετε
στη γέμιση.
Για μια πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε στη γέμιση ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο.
Τα πιροσκί είναι ιδανικά για ένα γρήγορο και νόστιμο σνακ ή ως συνοδευτικό