Συστατικά
200g μαύρη σοκολάτα, ψιλοκομμένη
85 g αλατισμένο βούτυρο
1/3 φλιτζάνι (70g) λευκή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό συν 1 μεγάλο κρόκο αυγού
6 κουταλιές (170 γραμ.) Απλά μπισκότα (πτι μπερ, digestive), θρυμματισμένα
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας (30ml) σκούρο ρούμι (μπορεί να παραλειφθεί αν γίνει για παιδιά)
1 φλιτζάνι ανάμεικτα καρύδια (έχω χρησιμοποιήσει 1/2 φλιτζάνι αιγίνης +1/2 φλιτζάνι λευκά αμύγδαλα αλλά μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ξηρούς καρπούς που θέλετε), ψημένα και ψιλοκομμένα
Οδηγίες
Ανακατέψτε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μια μικρή κατσαρόλα και τη λιώστε σε μια άλλη μεγάλα κατσαρόλα με βραστό νερό.
Σε ένα μπολ, αναμίξετε το εκχύλισμα βανίλιας, τη ζάχαρη, την καστανή ζάχαρη, το αυγό και τον κρόκο. Προσθέστε στο μείγμα της σοκολάτας και ανακατέψτε καλά. Ανακατεύοντας συχνά, συνεχίστε να μαγειρεύετε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να είναι ομαλό (περίπου 4-5 λεπτά). Θα πρέπει να είναι ζεστό όταν το αγγίζετε. Βγάλτε το από τη φωτιά.
Προσθέστε τα θρυμματισμένα μπισκότα, το ρούμι και τα ψιλοκομμένα καρύδια στο μείγμα σοκολάτας και ανακατέψτε με σπάτουλα μέχρι να συνδυαστούν καλά. Αφήνεται να κρυώσει και πήξει ελαφρά.
Χωρίστε το μείγμα ομοιόμορφα μεταξύ δύο φύλλων χαρτιού ψησίματος. Τυλίξτε τα για να σχηματίσουν δύο κορμούς. Τυλίξτε τα άκρα σφιχτά και αφήστε τα στο ψυγείο μια νύχτα.
Ξετυλίξτε τους κορμούς και πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη. Μπορείτε να τα δέσετε σαν ένα πραγματικό σαλάμι με σχοινή (υπάρχουν πολλές οδηγίες στο Youtube) ή απλά αφήστε το. Κόψτε σε φέτες και σερβίρετε.
Απολαύστε το
Μπορεί να αποθηκευτεί καλά τυλιγμένο σε ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα ή για μέχρι 1 μήνα σε καταψύκτη.