Σοκολατόπιτα με Κολοκυθάκι! Όταν το λέω, κανείς δεν με πιστεύει ότι έχει κολοκυθάκι μέσα, γιατί η γεύση του θυμίζει τόσο πολύ ένα πλούσιο μπράουνι. Έγινε ανάρπαστο πέρσι και είναι η πιο αγαπημένη συνταγή. Είναι ζουμερό, σοκολατένιο και λιώνει στο στόμα, ενώ είναι και οικονομικό!

Σοκολατόπιτα με Κολοκυθάκι (γεύση μπράουνι)

Ένα ταψί σοκολατένιου κέικ με κολοκυθάκι, με σκούρο καφέ χρώμα, γυαλιστερή επιφάνεια και ίχνη λιωμένης σοκολάτας από πάνω.

Μια απίστευτα ζουμερή συνταγή για σοκολατόπιτα με κολοκυθάκι που θυμίζει μπράουνι! Κανείς δεν θα πιστεύει το μυστικό συστατικό του.

Prep Time 25 minutes
Cook Time 55 minutes
Additional Time 40 minutes
Total Time 2 hours

Ingredients

  • (Για ταψί 30x22 εκ. περίπου, ή στρογγυλό 27-28 εκ. διάμετρο)
  • 120 γρ. βούτυρο μαλακό (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 100 ml ηλιέλαιο (ραφιναρισμένο)
  • 2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια (ζάχαρη βανίλιας ή εκχύλισμα)
  • Μια πρέζα αλάτι
  • 2 αυγά
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι πλήρες
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 60 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού στιγμιαίος καφές (προαιρετικά, αλλά δίνει πιο έντονη σοκολατένια γεύση)
  • 350 γρ. κολοκυθάκι τριμμένο (στον χοντρό τρίφτη)
  • 60 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη (εγώ βάζω μισή μαύρη, μισή γάλακτος)

Για γαρνίρισμα (προαιρετικά):

  • 30 γρ. μαύρη σοκολάτα, χοντροκομμένη

Instructions

┊◌🍳┊◌🥄┊◌🔪┊◌🥣┊

  1. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 170°C.
    Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζω το μαλακό βούτυρο και το χτυπάω με το μίξερ για 2-3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει.
    Προσθέτω τη ζάχαρη, τη βανίλια και την πρέζα αλάτι. Συνεχίζω το χτύπημα μέχρι να ενωθούν καλά.
    Τώρα, προσθέτω τα αυγά, ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
    Ρίχνω και τον στιγμιαίο καφέ (αν βάλω) και ανακατεύω.
    Με μια λεπτή ροή, αδειάζω το ηλιέλαιο ενώ συνεχίζω να χτυπάω.
  2. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύω το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Τα ανακατεύω καλά.
    Προσθέτω σταδιακά στο μείγμα του βουτύρου τα στερεά υλικά εναλλάξ με την ξινή κρέμα/γιαούρτι. Δηλαδή, βάζω το 1/3 από τα στερεά, ανακατεύω, μετά τη μισή κρέμα/γιαούρτι, ανακατεύω, μετά το επόμενο 1/3 στερεά, την υπόλοιπη κρέμα/γιαούρτι και τέλος το υπόλοιπο αλεύρι. Δεν χρειάζεται πολύ χτύπημα μόλις βάλετε το αλεύρι.
    Προσθέτω το τριμμένο κολοκυθάκι (δεν βγάζω τη φλούδα, εκτός αν είναι πολύ σκληρή, και δεν στύβω τους χυμούς) και τέλος τη χοντροκομμένη σοκολάτα. Ανακατεύω απαλά με μια σπάτουλα.
  3. Αδειάζω τη ζύμη σε ένα ταψί που έχω βουτυρώσει και αλευρώσει (ή έχω στρώσει λαδόκολλα). Το ταψί μου είναι 30x22 εκ.
    Βάζω το ταψί στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνω για 50-60 λεπτά στους 170°C. Ελέγχω αν είναι έτοιμο βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο. Πρέπει να βγαίνει καθαρή.
    Αφήνω το κέικ να κρυώσει λίγο μέσα στη φόρμα και μετά το βγάζω σε σχάρα να κρυώσει εντελώς.
  4. Για το γαρνίρισμα: Βάζω τα 30 γρ. χοντροκομμένης σοκολάτας σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής ή ένα σακουλάκι τροφίμων. Το βυθίζω σε ζεστό νερό μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Κόβω μια μικρή άκρη και διακοσμώ τον πικρό.
    Το κέικ είναι πολύ ζουμερό και λιώνει στο στόμα, σαν μπράουνι! Την επόμενη μέρα είναι ακόμα πιο νόστιμο!

Notes

Tips από εμένα


Για το κολοκυθάκι: Μην ανησυχείτε καθόλου για τη γεύση του, δεν φαίνεται! Απλά προσθέτει υγρασία και κάνει το κέικ απίστευτα ζουμερό.
Σοκολάτα: Μπορείτε να βάλετε μόνο μαύρη σοκολάτα αν θέλετε πιο έντονη γεύση, ή μόνο γάλακτος αν σας αρέσει πιο γλυκό. Οι σταγόνες σοκολάτας είναι επίσης μια καλή επιλογή.
Καφές: Ο στιγμιαίος καφές ενισχύει τη γεύση της σοκολάτας, αλλά αν δεν σας αρέσει, μπορείτε να τον παραλείψετε.

Έκανες αυτή την συνταγή;

Βαθμολόγησε με τα αστέρια και μοιράσου την συνταγή