Ένα γλυκό σνάκ να συνοδεύσουμε τον απογευματινό μας καφέ, αλλά και ένα μικρό φανταστικό γλυκάκι για να αντιμετωπίσουμε τις βραδινές μας υπογλυκαιμίες..
Αγνό και μαλακό χωρίς να λιγώνει εξαιρετικό σνακ για μικρούς και μεγάλους..
ΥΛΙΚΑ..
1 κιλό φρέσκα σύκα, 4-5 βανίλιες περίπου 400 γρ.,, 650 γρ, ζάχαρη,
200 γρ, καρύδια, μια βανιλίνη, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, χυμός από ένα πορτοκάλι ροζ πιπέρι , σουσάμι .
τζίντζερ (προαιρετικά)
Προετοιμασία
Ξεφλουδίζουμε τα σύκα και τις βανίλιες.. … Περνάμε πρώτα τα σύκα στο μπλέντερ ή στο multi να γίνουν πολτός.. Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με τις βανίλιες..
Ζυγίζουμε και τους δυο πολτούς (σύκα και βανίλιες) μαζί
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια αντικολητιική κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τους δυο πολτούς τη ζάχαρη και το χυμό από το πορτοκάλι.
Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά ακριβώς όπως κάνουμε όταν φτιάχνουμε μαρμελάδα. Αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά επιλέξτε το 5 αν η κουζίνα σας έχει ανώτατη θερμοκρασία το 9… Ανακατεύουμε που και πού.. Μόλις δούμε ότι δένει το μείγμα μας προσθέτουμε τα καρύδια, το ξύσμα πορτοκαλιού,
τη βανιλίνη, το ροζ πιπέρι και ανακατεύουμε συνέχεια, μέχρι το μείγμα να αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας . Δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να έχουμε ένα ενιαίο μείγμα.
Για να είμαστε σίγουρες ότι είναι έτοιμο βάζουμε λίγο από το μείγμα σε ένα πιάτο.. Αν ξεκολλάει από το πιάτο ,είναι έτοιμο.. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε ένα ταψάκι που έχουμε στρώσει μεμβράνη… . Το απλώνουμε με ένα κουτάλι να είναι ομοιόμορφο , να έχει το ίδιο πάχος και ρίχνουμε από πάνω σουσάμι.. .. Το αφήνουμε 2-3 μέρες να στεγνώσει.. Το βγάζουμε από το ταψάκι , αφαιρούμε την μεμβράνη (βγαίνει εύκολα) , το γυρίζουμε από την από κάτω πλευρά και το πασπαλίζουμε με σουσάμι.. . Το αφήνουμε ένα βράδυ ή μια μέρα και το κόβουμε σε κομμάτια.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ…
ΣΗΜΕΙΩΣΗ!!!..Μπορούμε να το πασπαλίσουμε και με αμύγδαλο φιλέ.
Μαγειρεύοντας με την marianna