Το αυθεντικό Strudel

(έχει τον κόπο του αλλά το αξίζει)

Συστατικά

Σταφίδες
1/2 φλιτζάνι (75 g) σταφίδες
2 κουταλιές σκούρο ρούμι
Ζύμη
150 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν επιπλεον για τη ζυμωμα
1 πρέζα αλάτι
3 κουταλιές ηλιέλαιο
1/3 φλιτζάνι (80 ml) νερό
Γέμιση Μήλου
1 kg μήλα (περίπου 6 ή 7 μέσες)
Χυμός 1 λεμονιού
1/4 φλιτζάνι συν 2 κουταλιές της σούπας (75 g) ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
8 κουταλιές της σούπας (115 γραμμάρια) αναλατο βούτυρο
1/2 φλιτζάνι (60 g) αποξηραμένα ψίχουλα ψωμιού
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη βανίλιας
1/8 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Τελειώνοντας
Ζάχαρη άχνη
Σαντιγύ ή παγωτό βανίλιας, για το σερβίρισμα

Οδηγίες

Για τις Σταφίδες
Τοποθετήστε τις σταφίδες μετο ρούμι σε ένα μικρό μπολ και σκεπάστε το. Βάλτε το στην άκρη για 24 ώρες.
Για την Ζύμη
Την ημέρα του ψησίματος, κάντε τη ζύμη. Συνδυάστε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Ρίξτε το λάδι στο μείγμα αλευριού και στη συνέχεια προσθέστε σιγά-σιγά το νερό, χρησιμοποιώντας το δείκτη του χεριου σας για να ανακατεύετε. Το μείγμα θα είναι πολύ υγρό. Συνεχίστε να ανακατεύετε με τα δάχτυλά σας και μόλις γίνει η ζύμη, βγαλτε την πάνω σε μια επιφάνεια εργασίας (μπορείτε να την αλευρώσετε ελαφρά αν χρειαστεί, αλλά μόλις αρχίσετε με το ζύμωμα, δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε περισσότερο) και αρχίστε να ζυμώνετε τη
ζύμη. Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Στο τέλος του ζυμώματος, η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή, εύπλαστη και μεταξένια στην αφή. Καντε την μια μπάλα και τοποθετήστε στην επιφάνεια εργασίας. Βαλτε το μπολ πάνω στη ζύμη και αφήστε το να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για την Γέμιση

Ενώ η ζύμη αναπαύεται, ετοιμάστε την γέμιση μήλων: Ξεφλουδίστε, κόψτε στα 4 και βγαλτε τον πυρήνα από τα μήλα.
Κόψτε τα σε φέτες στην μεση και σταυρωτά. Τοποθετήστε σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε τα με το χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη και την κανέλα. Προσθέστε τις σταφίδες και όσο ρούμι εχει απομείνει στο μπολ.Λιώστε 3 κουταλιές της σούπας (40 γραμμάρια) του βουτύρου σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέση υψηλή θερμοκρασία, προσθέστε τα ψίχουλα ψωμιού, την βανίλια ζαχαρης και το αλάτι. Ανακατέψτε τα καλα και στη συνέχεια μαγειρέψτε τα ψίχουλα ψωμιού, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να ροδίσουν το πολύ 5 έως 8 λεπτά. Μην αφήνετε τα ψίχουλα ψωμιού να καούν και αφήστε στην άκρη.

Συναρμολόγηση και ψήσιμο

Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Στρώστε ένα ταψί με ένα χαρτί ψησίματος.
Λιώνουμε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές της σούπας (75 g) βουτύρου σε μια μικρή κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη.
Στην επιφάνεια εργασίας σας, απλώστε μια καθαρή πετσέτα κουζίνας τουλάχιστον 60 x 80 εκ. (χρησιμοποίησα διπλωμενο σεντόνι)
Η μακριά πλευρά της πετσέτας πρέπει να είναι οριζόντια και η κοντή πλευρά κάθετη, έτσι θέλετε να τοποθετηθεί η ζύμη αργότερα όταν την γεμίζετε. Πασπαλίστε αλεύρι ελαφρά πάνω από την πετσέτα. Τοποθετήστε τη ζύμη στη μέση της πετσέτας και βγάλτε την ανοιξτε την προς τις δύο κατευθύνσεις με ένα πλαστη μέχρι να είναι περίπου 25 έως 30 εκ. Στη συνέχεια ανοιξτε την όπως φαινεται στην εικόνα.

Εναλλακτικά, τραβώντας τη ζύμη απαλά με τα δάχτυλά σας, συνεχίστε να τεντώνετε τη ζύμη.
Αυτό απαιτεί υπομονή και κάποια δεξιότητα. Συνεχίστε να τεντώνετε τη ζύμη ομοιόμορφα έως ότου γίνει 60 χ 40 εκ και είναι αρκετά λεπτή ώστε να μπορείτε να δείτε το μοτίβο της πετσέτας μέσα από αυτήν.
Βεβαιωθείτε ότι τραβάτε τις άκρες της ζύμης για όσο πιο λεπτή μπορείτε. Η ζύμη πρέπει να είναι ομοιόμορφα λεπτή παντού.
Βουρτσίστε τη ζύμη ομοιόμορφα με λίγο με το λιωμένο βούτυρο. Απλώνετε τα ψημένα ψίχουλα ψωμιούς όπως βλετετε στην φωτό

Στραγγίστε τυχόν χυμούς που έχουν συσσωρευτεί στο κάτω μέρος του μπολ με τα μήλα και τις σταφίδες και στη συνέχεια βάλτε το μείγμα μήλων ομοιόμορφα πάνω από τα ψίχουλα ψωμιού.

Τραβήξτε απαλά το επάνω και το κάτω άκρο της ζύμης πάνω από την γέμιση, στη συνέχεια τραβήξτε τη δεξιά και αριστερή άκρη της ζύμης πάνω πάνω από την γέμιση στο μέτρο που δεν θα σκιστεί. Προσεκτικά, χρησιμοποιήστε την πετσέτα για να ένα ρολό την ζύμη μέχρι το τέλος. Ρίχνετε απαλά το στρουντελ στο ταψί με τα ψίχουλα ψωμιού στο κάτω μέρος θα πρέπει να είναι το ίδιο πάχος σε όλο το μήκος του.

Βουρτσίστε το στρούντελ σχολαστικά με περισσότερο από το λιωμένο βούτυρο.
Τοποθετήστε το ταψί στο φούρνο και ψήστε για 15 λεπτά. Αφαιρέστε από το φούρνο και βουρτσίστε καλά το στρούντελ με όλο το λιωμένο βούτυρο. Περιστρέψτε και ψήστε για άλλα 15 λεπτά. Αφαιρέστε ξανά και βουρτσίστε με το υπόλοιπο βούτυρο.
Περιστρέψτε ξανά και ψήστε για επιπλέον 10 με 15 λεπτά. Όταν είναι έτοιμο, πρέπει να είναι τραγανό στην αφή και ένα βαθύ χρυσό καφέ.


Αφαιρέστε το ταψί από το φούρνο και το βάζετε να κρυώσει για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε.
Πασπαλίστε με ζάχαρη αχνη και και κόψτε σε φέτες για να σερβίρετε, με σαντιγύ ή παγωτό βανίλια μαζί.

Είναι Θεικό

ΠΗΓΗ: mission-food.com

Προηγούμενο άρθροΤας Κεμπαπ: Η Αυθεντική Γεύση: Παραδοσιακές συνταγές και αγνά υλικά!
Επόμενο άρθροΑυτό είναι το πιο ζουμερό Κέικ