Αφράτα Ρολά Κανέλας

ΥΛΙΚΑ :

Για τη ζύμη :
3/4 φλιτζάνι ζεστό γάλα το οποίο αναμειγνύετε με 1 1/2 κουταλιά χυμό λεμονιού κρατήσει
στην άκρη για 5 λεπτά
1/4 φλιτζανιού λάδι
1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο
2 κουταλάκια ξηράς μαγιάς
1/4 φλιτζάνι ζάχαρη
2 1/4 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση :
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας σκόνη κανέλας
3 κουταλιές μαλακωμένου βουτύρου
Για την επικάλυψη :
1/2 φλιτζάνι σκόνη ζάχαρης
1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας γάλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Για τη ζύμη :
Σε ένα μικρό μπολ, ανακατεύετε το γάλα με τη ζάχαρη και τη μαγιά. Καλύψτε και αφήστε το στην άκρη για 10 λεπτά.
Κοσκινίστε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Κρατήστε το στην άκρη.
Προσθέστε το λάδι στο βούτυρο, ρίξτε το μίγμα αλευριού και αναμείξτε με το χέρι σας.
Προσθέτετε το μίγμα γάλακτος στο αλεύρι σταδιακά και ζυμώνετε μέχρι να έχετε μια μαλακή ζύμη, περίπου 10 λεπτά.
Καλύψτε τη ζύμη και κρατήστε τη σε ζεστό μέρος για να σηκωθεί, για 2 ώρες περίπου.
Για τη γέμιση :
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί και αφήστε τα στην άκρη σε δροσερό μέρος.
Για την επικάλυψη :
Ανακατέψτε όλα τα συστατικά μαζί και αφήστε τα στην άκρη σε δροσερό μέρος.
Φτιάχνοντας τα ρολά κανέλας :
Βουτυρώστε ένα ταψί ορθογώνιο περίπου 25 cm και αφήστε το στην άκρη.
Πασπαλίζετε τον πάγκο εργασίας σας με αλεύρι και βάζετε πάνω την ζύμη.
Ρίχνετε ξανά αλεύρι στην επιφάνεια της ζύμης και με τον πλάστη ανοίγετε ένα φύλλο
παραλληλόγραμμο, με πάχος περίπου 0,5 εκ. Πασπαλίζετε αλεύρι στην επιφάνεια όποτε θεωρείται απαραίτητο.
Με απαλές κινήσεις απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του φύλλου τη γέμιση, αφήνοντας 1 εκ. κενό περιμετρικά.
Τυλίγεται τη ζύμη σε ρολό κατά μήκος της μακριάς πλευράς του ορθογωνίου.
Το ρολό δεν πρέπει να είναι πολύ σφιχτά τυλιγμένο.
Με ένα μαχαίρι κόβετε το ρολό σε μικρές φέτες και τα τοποθετείτε στο προετοιμασμένο βουτυρωμένο ταψί, αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Καλύπτετε το ταψί και τα αφήνετε να ξεκουραστούν και να ανέβουν για μισή ώρα περίπου.

Στην συνέχεια, τα αλείφετε με τα υλικά της επικάλυψης.
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C και ψήνετε για 15 έως 18 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. Καλή απόλαυση!!

ΠΗΓΗ: munatycooking.com