Γκουλάς με πατάτες

Το Γκουλάς με πατάτες είναι ενα κλασικό και νόστιμο μοσχαρίσιο στιφάδο με πατάτες, ένα καλό πιάτο, ιδανικό για κυριακάτικο τραπεζι. Μια πολύ απλοποιημένη εκτέλεση του παραδοσιακού ουγγρικού γκούλας… όπου η αναμφισβήτητα πικάντικη γεύση του κρέατος εξασθενεί από τις πατάτες.
Δοκιμάστε να φτιάξετε αυτό το απλό (και πολύ πικάντικο!) πιάτο και πείτε μου αν σας άρεσε η συνταγή!

Υλικά 

600 γραμμάρια μοσχαρίσιο κρέας ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουταλιά της σούπας καυτερή πάπρικα ή γλυκιά
300 γρ. ντοματοπολτός
1 ποτήρι λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
6 πατάτες μεσαίου μεγέθους
αλάτι
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
βούτυρο
αλεύρι
ζωμό κρέατος για γεύση

Παρασκευή:

Κόβετε το κρέας σε κανονικούς κύβους και το αλευρώνετε, στη συνέχεια το ροδίζετε σε ένα μεγάλο τηγάνι με λίγο λάδι
και ένα μικρό κομμάτι βούτυρο, γυρίζοντάς το συχνά. Όταν ροδίσει, σβήνετε με λευκό κρασί και προσθέτετε την πάπρικα,
προσαρμόζοντας την ποσότητα ανάλογα με το γούστο σας και το είδος της πάπρικας που έχετε.

Καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το όχι πολύ ψιλοκομμένο, βάλτε το στο τηγάνι με το κρέας και ανακατέψτε καλά.
Μετά από λίγα λεπτά, προσθέστε τη σάλτσα ντομάτας τα φυλλα δαφνης και ρυθμίστε το αλάτι.
Μαγειρέψτε το γκούλας σε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά για περίπου μία ώρα, περιχύνοντας με λίγο ζεστό ζωμό αν η σάλτσα στεγνώσει πολύ.

Όσο το γκούλας μαγειρεύεται, καθαρίστε τις πατάτες και βάλτε στο νερο για περίπου δέκα λεπτά, στη συνέχεια κόψτε τες σε κύβους και προσθέστε τες στο κρέας. Ανακατέψτε καλά, ρίξτε λίγο ζωμό και ολοκληρώστε το μαγείρεμα του γκούλας και των πατατών για άλλα 20 λεπτά περίπου. Τέλος αλατίζετε

Σερβίρετε το μοσχαρίσιο γκούλας με πατάτες ζεστό, συνοδευόμενο από την πικάντικη σάλτσα του.

Παραλλαγές:
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε και μερικά καρότα κομμένα σε στρογγυλά κομμάτια, συνδυάζοντάς τα όταν βάλετε τα κρεμμύδια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γλυκιά ή καυτερή πάπρικα ανάλογα με το γούστο σας.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα (γκουλάς)

Κρέας με πατάτες στην κατσαρόλα

Το κρύο είναι εδώ και χρειάζεται σπέσιαλ συνταγές για να περάσει.
Μπορεί η καταγωγή του γκούλας να είναι ουγγρική, υπάρχει όμως και η θεσσαλονικιώτικη παραλλαγή του Μια ωραία χειμωνιάτικη συνταγή. Μια πεντανόστιμη συνταγή, χωρίς να είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με εξαιρετικές γεύσεις.

Υλικά :

500 gr μοσχαρίσιο κρέας (κόψιμο κατάλληλο για να αντέχει σε μεγάλο χρόνο ψησίματος).
2 πατάτες
2 ντομάτες
1 πράσινη πιπεριά
3 κόκκινα κρεμμύδια
1 καρότο
40 γρ βούτυρο
1 lt. ζωμός βοδινού
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί
1 μεγάλη κουταλιά γλυκιά πάπρικα
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
Δάφνη
Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι για γεύση.

Εκτέλεση:

Το πρώτο βήμα στην προετοιμασία του γκούλας θα είναι να ζεστάνετε το ζωμό κρέατος.
Στη συνέχεια ξεφλουδίστε τα κρεμμύδια, κόβοντάς τα σε λεπτές φέτες και μετά ροδίστε τα με το καρότο (κομμένο σε μικρά
κομμάτια) σε ένα τηγάνι με βούτυρο και λάδι EVO. Μην τα αφήνετε να καούν, γι’ αυτό ανακατέψτε συχνά.
Αρωματίστε με ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο.

Δείτε την συνέχεια στην επόμενη σελίδα

1
2
Προηγούμενο άρθροΧοιρινό με πράσα και σέλινο στην κατσαρόλα
Επόμενο άρθροΚοτόπουλο με σάλτσα μουστάρδας και πουρε πατατας…Όλοι θα λατρέψουν αυτή τη συνταγή!