Γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο

Γλυκόπικρο και εκπληκτικά αρωματικό, το Γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο είναι ένα από τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού. Χρησιμοποιήστε το νόστιμο σιρόπι του για να διακοσμήσετε και να σερβίρετε παγωτά, κρέμες, κέικ βανίλιας, κρέπες και άλλα γλυκίσματα.

Υλικά

8-10 περγαμόντα
1.5 κιλό ζάχαρη
8 κούπες του καφέ νερό( 1 κούπα ισούται με 250 ml )
Χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε και τρίβουμε τα περγαμόντα στο ψιλό μέρος του τρίφτηΓλυκό του κουταλιού Περγαμόντο

Το τρίμμα το κρατάμε για να αρωματίσουμε γλυκά και κέικ αλλά και για να παρασκευάσουμε αρωματικό λικέρ περγαμόντο.
Κόβουμε τις κορυφές και χαράσσουμε στη μέση ή στα 4 κομμάτια ,ανάλογα το μέγεθος, και τα ξεφλουδίζουμε με προσοχή.
Κάνουμε ρολάκια τις φλούδες ή σε μεγάλα κομμάτια και τα περνάμε σε ξύλο για σουβλάκια
Τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό και τα αφήνουμε να βράσουν 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά για να μαλακώσουν

Γλυκό του κουταλιού Περγαμόντο

Μόλις περάσει το μισάωρο τραβάμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι, ώστε να κρυώσουν και να σταματήσει ο βρασμός.
Βγάζουμε τα κομμάτια από τα ξυλάκια τα πιέζουμε λίγο να στραγγίσουν και τ αφήνουμε στο σουρωτήρι .
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό με τη ζάχαρη για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε τα στραγγισμένα περγαμόντα μέσα στο σιρόπι και τ αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία.

Κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε για 24 ώρες
Την επόμενη ξανά βράζουμε πάλι σε δυνατή φωτιά το γλυκό μας ,ώσπου να δέσει το σιρόπι.
Σβήνουμε το μάτι και προς το τέλος προσθέτουμε το χυμό από λεμόνι .
Μόλις το γλυκό σταθεί, το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα τα κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Η Συνταγή είναι του Γιάννης Αραμπατζής

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Δείτε Επίσης: Η Κερασόπιτα της Τζένης | Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι από τα παλιά

Γλυκό του Κουταλιού Κεράσι

Γλυκό του Κουταλιού κεράσι

ΥΛΙΚΑ

2 κιλά πετροκέρασα μεγάλα
1 1/2 κιλό ζάχαρη
χυμός λεμονιού
ασπρισμένα αμύγδαλα (προαιρετικό)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

Πλένουμε τα κεράσια και αφαιρούμε προσεκτικά τα κοτσάνια τους ενώ με κάποιο λεπτό εργαλείο αφαιρούμε προσεκτικά ,χωρίς να τραυματίζουμε τα φρούτα, το κουκούτσι τους.
Σε μεγάλη βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κεράσια εναλλάξ με τη ζάχαρη προσθέτουμε το ζουμί τους (από το καθάρισμα) και αφήνουμε σκεπασμένα στην κατσαρόλα για ένα βράδυ.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και όταν αρχίσουν να βράζουν ξαφρίζουμε (προσεκτικά να μη χυθεί έξω).
Μετά από 15 λεπτά σταματάμε το βράσιμο και αφήνουμε πάλι 24 ώρες.(σκεπάζουμε με πετσέτα όχι με καπάκι κατσαρόλας.)
Την επομένη αφαιρούμε τα κεράσια με μια τρυπητή κουτάλα μεταφέροντάς τα σε άλλο σκεύος και δένουμε το σιρόπι.
Μόλις έχει δέσει το σιρόπι, ξαναρίχνουμε τα κεράσια και τα αμύγδαλα (προαιρετικά) καθώς και το χυμό λεμονιού.
Μόλις πάρει μια δυνατή βράση αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακινούμε την κατσαρόλα ώστε να ρουφήξουν τα κεράσια μέσα στο σιρόπι.

Δείτε Επίσης: Η Κερασόπιτα της Τζένης | Γλυκό Κουταλιού Πορτοκάλι από τα παλιά

Καλή Απόλαυση

 

Προηγούμενο άρθροΤυροψωμάκια σε 5 λεπτά
Επόμενο άρθροΠατάτες βραστές με πιπεριές και ελιές