Εκμέκ κανταΐφι με βανιλένια κρέμα

Το Εκμέκ καταΐφι γεμισμένο με σιρόπι, πλούσια κρέμα βανίλιας, αφράτη σαντιγί και τραγανό φιστίκι. Είναι ασύγκριτα γλυκό, νόστιμο και μοναδικό!

Υλικά συνταγής

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:
1,5 lt γάλα
100 γρ. κορν φλάουρ
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
250 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι

Για τη βάση Κανταΐφι:
300 γρ. φύλλο κανταΐφι
3/4 φλ. τσαγιού αμυγδαλόψιχα,
χοντροκομμένη

Για το σιρόπι:
1 φλ. τσαγιού νερό
1 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

Για το γαρνίρισμα:
500 ml κρέμα γάλακτος πλήρης
λιπαρών (35-36 %)
2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
3/4 φλ. χοντροκομμένα αμύγδαλα ή φυστίκια Αιγίνης ή ανάμικτα, για
πασπάλισμα

Εκτέλεση

Για τη κρέμα ζαχαροπλαστικής:

Για να ετοιμάσουμε την κρέμα βάζουμε όλα μαζί τα υλικά σε μία κατσαρόλα. Σε μέτρια φωτιά, ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι η κρέμα να πήξει.
Την μεταφέρουμε σ΄ένα σκεύος για να κρυώσει και την σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην πιάσει κρούστα.

Για τη βάση κανταΐφι:

Ανοίγετε το φύλλο κανταΐφι σε καθαρό πάγκο κουζίνας. Βουτυρώνετε ένα ταψί διαστάσεων 20×30 εκ. περίπου και στρώνετε στη
βάση του ταψιού το κανταΐφι, πιέζοντάς το ελαφρά με τα δάχτυλά σας, ώστε να γίνει μια στρώση ισοπαχής και της ίδιας πυκνότητας παντού
(ούτε πολύ χαλαρά, ούτε πολύ σφιχτά πατικωμένο).
Πασπαλίζετε από πάνω, σε όλη την επιφάνεια , την αμυγδαλόψιχα. Βάζετε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και το ψήνετε για 25- 30 λ ή μέχρι να
ροδίσει. Το αφαιρείτε από το φούρνο και το αφήνετε στην άκρη να χλιαρύνει.

Για το σιρόπι:
Βράζετε για 5 λ περίπου το νερό με τη ζάχαρη και σιροπιάζετε καλά το χλιαρό κανταΐφι. Σκεπάζετε το ταψί και αφήνετε να απορροφηθεί το σιρόπι
και κρυώσει εντελώς.

Για γαρνίρισμα:
Ρίχνετε σε μπολ τη κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη και τα χτυπάτε με το μίξερ μέχρι να έχετε μια πηχτή, αφράτη σαντιγί.

Για τη συναρμολόγηση:
Στρώνετε τη κρέμα ζαχαροπλαστικής, πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι, ισιώνετε την επιφάνεια της με σπάτουλα και σκεπάζετε με τη σαντιγί.
Πασπαλίζετε από πάνω τους ξηρούς
καρπούς, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια και το βάζετε στο ψυγείο μέχρι να το σερβίρετε.

Photo: Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου

Συνταγή: sintayes.gr

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Συνταγη για Εκμεκ Καταιφι Πολιτικο

Εκμέκ Πολίτικο

Συστατικά

Τσουρέκι σε φέτες για να καλύψει τη βάση ενός ταψιού – 34×26

Για το Σιρόπι
Ζάχαρη-400 γρ.
Νερό-350 ml
Αλεσμένη κανέλα-1 κουταλάκι του γλυκού.
Χυμός λεμονιού-1 κουταλάκι του γλυκού

Για την κρέμα
Φρέσκο ​​γάλα – 1 1/2 λίτρο
Ζάχαρη-200 γρ.
Ανθος Αραβοσίτου-160 γρ.
κορνφλαουρ-2 κουταλιά της σούπας
4 Δάκρυα μαστίχα-χτυπημένα  σε σκόνη
Κάψουλα βανίλιας-1
αυγά-4 τεμ.
Βούτυρο αγελάδας-50 γρ.

Για την επικάλυψη
Κρέμα γάλακτος παγωμένη με 35% λίπος-600ml
Σούπες ζάχαρης σε σκόνη – 3 κουταλιές της σούπας
Ψητό φίλο αμυγδάλου
Ζαχαρωμένα κεράσια
Κανέλα

Παρασκευή:

Τοποθετήστε στο ταψί τις φέτες τσουρεκιού σε πάχος ενός δακτύλου
και όπου υπάρχουν κενά τα καλύπτουμε με μικρά κομμάτια τσουρέκι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15 λεπτά για να ξεροψηθούν.
Ενώ το τσουρέκι ψήνετε, ετοιμάστε το σιρόπι βάζοντας όλα τα υλικά στην κατσαρόλα.
Ανακατέψτε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και σταματήστε να ανακατεύετε
Από το χρόνο βρασμού, χαμηλώστε σε μέτρια θερμοκρασία και διατηρήστε 3-4 λεπτά.
Σιροπιάστε αμέσως το τσουρέκι στο ταψί και αφήστε το στην άκρη για να ρουφήξει το
σιρόπι.

Για την κρέμα ρίξτε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα εκτός από τα αυγά και το βούτυρο.
Ανακατέψτε καλά μέχρι να δείτε ότι η κρέμα μας έχει πηξει.
Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε ένα προς ένα τα αυγά ανακατεύοντας πολύ καλά με
σύρμα έως ότου το αυγό απορροφηθεί καλά για να προσθέσετε το επόμενο …
και τέλος ρίχνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας για να το λιώσει επίσης.
Ρίξτε την κρέμα πάνω από το σιρόπι και ισιώστε την για να απλωθεί ομοιόμορφα.
Αφήστε το να κρυώσει..για να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου και καλύψτε με μεμβράνη
την κρέμα (η μεμβράνη πρέπει να αγγίζει την κρέμα ώστε να μην πιάσει κρουστά) και βάλτε το γλυκό στο ψυγείο για να παγώσει.

Χτυπάμε σε ένα μίξερ το παγωμένο γάλα με κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη άχνη για 4-5 λεπτά για να γίνει σταθερή σαντιγί.
Τοποθετήστε την χτυπημένη κρέμα σε ένα κορνέ για να καλύψετε την κρέμα.
Αφαιρέστε το γλυκό από το ψυγείο και αφαιρέστε το φιλμ.
Με τον κορνέ καλύψτε ολόκληρη την επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίστε με κανέλα, αμύγδαλο και κεράσια.
Καταψύχουμε το επιδόρπιο μας πολύ καλά, το κόβουμε σε μερίδες και σερβίρουμε.
Το επιδόρπιο την επόμενη μέρα είναι πολύ καλύτερο από το να το φάτε την ίδια μέρα.

Δείτε Επίσης: Η Αυθεντική Συνταγή για Εκμέκ | Εκμέκ Κανταΐφι…έτσι θα σας ξετρελάνει

Δείτε το βίντεο της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΠαγωτό σάντουιτς… είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους!
Επόμενο άρθροMini Δίχρωμα Σιροπιαστα τσουρεκάκια.