Η βασιλόπιτα της γιαγιάς μου

Υλικά:

1 κ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)
Βρήκα ότι το 1 κ. αλεύρι φτιάχνει βασιλόπιτα για τους 300 του Λεωνίδα (τόσο μεγάλη) οπότε μείωσα την ποσότητα στο μισό ακριβώς και μαζί πρόσθεσα το προζύμι, δες παρακάτω)
100 γρ. φρέσκο βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
100 γρ. γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου)
320 γρ. ζάχαρη
3 αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
2 βανίλιες
1½ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
Λίγο χλιαρό νερό και βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα (1 φλιτζανάκι με 1 κ.σ. βούτυρο)
Προζύμι* (ομολογώ ότι δεν ξέρω που θα το βρεις, σίγουρα στο internet υπάρχουν συνταγές για να το φτιάξεις – είδα ότι θέλει πολλές μέρες!!! — , νομίζω ότι αν βάλεις τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό με μισό κ.γ. ζάχαρη και την αφήσεις να φουσκώσει θα κάνεις μια χαρά τη δουλειά σου)
165 γρ. αλεύρι (από το κιλό)
50 γρ. μαγιά
Νομίζω ότι αυτά τα 2 τελευταία υλικά θα πρέπει να μπαίνουν αν δεν υπάρχει προζύμι, δεν είμαι και σίγουρη. Εγώ πάντως για να είμαι σίγουρη έβαλα μια συσκευασία μαγιάς με 50 ml. χλιαρό νεράκι και ½ κ.γ. ζάχαρη και αφού φούσκωσε το πρόσθεσα στο μείγμα με τα αβγά πριν το προσθέσω στο προζύμι.
2-3 κ.σ. αμύγδαλο σε φλούδες (flakes)

Διαδικασία:

Διαλύεις τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και προσθέτεις σιγά-σιγά τα 165 γρ. αλεύρι. Θέλεις το αποτέλεσμα να είναι μια ζύμη ούτε αραιή ούτε σφιχτή. Την αφήνεις σε ζεστό δωμάτιο να ανεβεί 1 ώρα. (δες τι έκανα εγώ και αποφάσισε τι θέλεις να κάνεις)

Στο μεταξύ χτυπάς τη ζάχαρη με τα 100 γρ. βούτυρο να ασπρίσει, προσθέτεις τα αυγά ένα-ένα, το γάλα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα προσθέτεις στο προζύμι που έχει ανέβει (αν έχεις, αλλιώς, νομίζω ότι πρέπει να παραλείψεις το βήμα αυτό) και προσθέτεις τις βανίλιες και το αλεύρι λίγο-λίγο, ζυμώνοντας δυνατά (όσο πιο πολύ ζυμώνεις τόσο πιο πολύ ενεργοποιείται η γλουτένη για να έχει «λαστιχωτό» αποτέλεσμα το ζυμάρι σου. Εννοείται ότι μπορείς να βάλεις τη ζύμη στο mixer και να τη χτυπήσεις με το γάντζο για 8-10 λεπτά, αν αντέχει το mixer σου προσοχή μην το κάψεις. Επίσης προσοχή στην χωρητικότητα το mixer σου θα πρέπει να χωράει τουλάχιστον 1 κιλό αλεύρι αλλιώς δεν θα ζυμωθεί όπως πρέπει.).

Η συνέχεια της Συνταγής εδώ

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικο Σιροπιαστό κέικ με κρέμα
Επόμενο άρθροΚρεμίτα σε Σφολιάτα…υπέροχη βελούδινη κρέμα