ΥΛΙΚΑ

Κέικ:
2 φλιτζάνια (280g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο γαρύφαλο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα ψησίματος
3 μεγάλα αυγά
1 ¼ φλιτζάνια (300ml) φυτικό λάδι 
1 ¾ φλιτζάνια (350g) ζάχαρης
1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας
¾ φλιτζάνι (75g) χοντροκομμένα καρύδια
85g μαύρη σοκολάτα, σπασμένα σε μικρά κομμάτια (μέγεθος τσιπς)
3 ώριμες μπανάνες, σε κύβους
Καραμέλλα:
½ φλιτζάνι (88 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα
4 κουταλιές της σούπας (56g) αλατισμένο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια

Εκτέλεση                                                      Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα για κεικ. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180ºC .
Κοσκινίζουμε αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο, αλάτι και μαγειρική σόδα.
Σε ένα μίξερ βάσης, συνδυάστε τα αυγά, το λάδι και τη ζάχαρη. Με την προσάρτηση του πτερυγίου ζύμης, αναμίξτε σε μεσαία ταχύτητα για 2 έως 3 λεπτά.
Ξύστε τις πλευρές του μπολ για να βεβαιωθείτε ότι έχει ενσωματωθεί η ζάχαρη. Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και αναμείξτε για 30 δευτερόλεπτα.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέστε τα ξηρά υλικά λίγο κάθε φορά. Ξύστε τις πλευρές του μπολ ανά πάσα στιγμή για να διασφαλίσετε ότι όλα είναι ενσωματωμένα καλα.

Μόλις προστεθούν τα ξηρά συστατικά, αφαιρέστε το μπολ από το μίξερ βάσης και προσθέστε τα καρύδια, τη σοκολάτα και τις μπανάνες. Αναμείξτε απαλά με σπάτουλα ή ξύλινο κουτάλι. Μην ανακατεύετε.
Βάλτε το μείγμα στην φόρμα. Ψήστε για 50 λεπτά και στη συνέχεια δοκιμάστε το κέικ για να δείτε αν γίνεται με μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ. Αν βγεί καθαρή, έχει γίνει. Αν όχι, ψήστε το κέικ για άλλα 5 έως 10 λεπτά. Στον φούρνο μου, αυτό το κέικ πήρε 55.

Περίπου 5 με 10 λεπτά πριν το κέικ γίνει, κάντε την καραμέλα συνδυάζοντας όλα τα συστατικά σε μια μικρή κατσαρόλα. Φέρτε στο βρασμό και ανακατέψτε περιστασιακά για να βεβαιωθείτε ότι δεν καίγεται. Αφήστε το να βράσει για περίπου 5 λεπτά και μετά σβήστε τη θερμότητα.
Μόλις η τούρτα βγει έξω από το φούρνο, τρυπήστε τρύπες σε όλο το κέικ με ένα σουβλάκι. Αδειάστε αμέσως την καραμέλα πάνω από το κέικ, σταματώντας κάθε φορά για να αφήσετε το καραμέλα να απορροφηθεί μέσα στο κεικ αν λιμναζει κάντε τρυπες με ένα μαχαίρι για να πάει μέχρι μέσα.
Αφήστε το κέικ να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, βγαλτε το κέικ σε ένα πιάτο.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΓαλακτομπούρεκο τραγανά ρολάκια !!!
Επόμενο άρθροΚουλουράκια καρότου: Μια παραδοσιακή συνταγή με μοντέρνα ματιά!🥕