Κέικ με φιστίκι και αμύγδαλο

Η συνταγή είναι από το your cooking partner

Υλικά:

50 γρ. ψίχα από φιστίκι, ανάλατο + 1 κ.σ. για τη διακόσμηση
50 γρ. πούδρα αμυγδάλου που θα βρεις στα περισσότερα ξηροκαρπάδικα. Αν δεν βρεις θα το τρίψεις στο multi όσο να γίνει σκόνη, μην το παρακάνεις γιατί θα αρχίσει να βγάζει τα έλαια και θα γίνει πολτός + 1 κ.σ. για τη διακόσμηση
100 γρ. αλεύρι
1 κ.σ. baking powder
½ κ.γ. κάρδαμο (σκόνη)
3 αβγά
200 γρ. ζάχαρη
120 ml. λάδι (καλής ποιότητας ή extra παρθένο)
115 γρ. ελαφρά αλατισμένο βούτυρο φρέσκο που θα λιώσεις αλλά θα αφήσεις να κρυώσει λίγο πριν το χρησιμοποιήσεις

Διαδικασία:

Προθερμαίνεις το φούρνο στους 180°C και μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα αντικολλητικό ταψάκι ή να στρώσεις το ταψάκι σου με αντικολλητικό χαρτί. Και στις δύο περιπτώσεις να περάσεις με ένα πινέλο όλη την επιφάνεια με λίγο (ελάχιστο) λιωμένο βούτυρο με ένα πινέλο, θα πασπαλίσεις όλη την επιφάνεια με λίγη κρυσταλλική ζάχαρη και θα τινάξεις το ταψάκι για να φύγει όση ζάχαρη δεν έχει κολλήσει. Αυτό όχι μόνο θα βοηθήσει να ξεκολλήσει εύκολα το cake αλλά θα καραμελώσει και θα του δώσει μια τραγανή υφή και γεύση.
Βάλε στο multi από 1 κ.σ. φιστίκι και αμύγδαλο που θα τρίψεις μαζί για 1-2 click όσο να κοπούν σε χοντρά κομματάκια (σαν μικρή φακή) που θα βάλεις στην άκρη για να πασπαλίσεις με αυτά το cake πριν το σερβίρεις.

Αυτές οι δύο κουταλιές μπορεί να είναι και από αλατισμένο φιστίκι και αμύγδαλο, η αντίθεση θα είναι πολύ ευχάριστη στη γεύση.
Βάλε στο multi τα υπόλοιπα φιστίκια που θα τρίψεις μέχρι να μοιάζουν με χονδρή πούδρα. Μη τα παρατρίψεις γιατί θα γίνουν σαν πάστα πράγμα που δεν θέλεις. Το ίδιο θα κάνεις και με τα αμύγδαλα αν δεν βρεις πούδρα αμυγδάλου.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάλε την πούδρα από τα φιστίκια και τα αμύγδαλα, το αλεύρι κοσκινισμένο, το baking powder και το κάρδαμο και ανακάτεψε καλά για να ενοποιηθούν τα υλικά.

Με το mixer χειρός ή την κουζινομηχανή χτυπάς με το φτερό τα αβγά με τη ζάχαρη για τουλάχιστον 5 λεπτά ώστε να αποκτήσει ένα χλωμό χρώμα και να αφρατέψει πολύ το μείγμα, να γίνει δηλαδή σαν μια ανάλαφρη κρέμα.
Πολύ, πολύ σιγά θα προσθέτεις το λάδι (λίγο-λίγο) συνεχίζοντας το χτύπημα με το φτερό. Αφού βάλεις όλο τα λάδι χαμήλωσε πολύ την ταχύτητα και άρχισε να προσθέτεις λίγο-λίγο το βούτυρο (σχεδόν να το στάζεις με ένα κουτάλι). Αν δεν έχεις βρει αλατισμένο βούτυρο πρόσθεσε στο μείγμα ½ κ.γ. αλάτι μαζί με το βούτυρο. Ανακατεύεις για να ενοποιηθούν τα υλικά αλλά πρόσεξε μην το παρακάνεις γιατί θέλεις να κρατήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο αέρα στο μείγμα σου.

Αποσύρεις τον κάδο του mixer από τη βάση του ή αν χρησιμοποίησες mixer χειρός βγάζεις το mixer και προσθέτεις τα στεγνά υλικά στο μείγμα που έχεις ετοιμάσει με τα αβγά και τη ζάχαρη. Αναδιπλώνεις ανάλαφρα με τη βοήθεια μιας πλαστικής σπάτουλας (marise) μέχρι να ενοποιηθούν τα υλικά.
Αδειάζεις το μείγμα στο έτοιμο ταψάκι, ισιώνεις την επιφάνεια και φουρνίζεις για 45-55 λεπτά μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια. Δοκιμάζεις με τη λάμα ενός μαχαιριού που θα βυθίσεις στο κέντρο, αν βγει καθαρή το cake σου είναι έτοιμο.
Αφήνεις να κρυώσει, εντελώς, πριν το βγάλεις από τη φόρμα για να το κόψεις. Πριν σερβίρεις θα πασπαλίσεις την επιφάνεια με τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και φιστίκια.

Καλή επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΤυρόψωμο εύκολο…για το πρωινό του Σαββατοκύριακου
Επόμενο άρθροΚέικ Σοκολάτας με κρέμα…αξίζει να το δοκιμάσετε