Κουλουράκια σμυρνέϊκα

Υλικά

250 γρ. βούτυρο τύπου Κερκύρας ή φρέσκο γάλακτος
3/4 κούπας ζάχαρη
2 αυγά
1/4 κούπας γάλα
3/4 κουταλιάς γλυκού μαστίχα (κοπανισμένη στο γουδί με λίγη ζάχαρη)
περίπου 550γρ αλεύρι μαλακό (τόσο όσο να μην κολλάει στα χέρια)
1 και μισή κουταλιά γλυκού baking powder
1 κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για το άλειμμα

Μέθοδος εκτέλεσης

Κτυπάτε το μαλακωμένο βούτυρο στο μίξερ με τη ζάχαρη να αφρατέψει. Θέλει περίπου 15λεπτά ανακατεύοντας τακτικά τα πλαϊνά.
Προσθέτετε ένα ένα τα αυγά σταδιακά. Προσθέστε τη μαστίχα, το γάλα, το baking και λίγο λίγο το αλεύρι. Θα πάρει μισό κιλό και λίγο ακόμα (1/2 κούπα), όσο να μην κολλάει στα χέρια.
H ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να ξεκολλάει ελαφρά από τα τοιχώματα του μπολ. Δεν θα μαζευτεί γύρω από τον γάντζο, σαν τη ζύμη του ψωμιού. Να σκεφτείτε ότι το βούτυρο θα κρυώνει και θα σφίγγει τη ζύμη, όσο πλάθετε τα κουλουράκια. Γι’αυτό μην ρίχνετε συνέχεια αλεύρι, δοκιμάστε να πλάσετε ένα κουλουράκι και αποφασίστε αν θέλει κι άλλο αλεύρι.
Δεν χρειάζεται να μείνει στο ψυγείο. Αρχίστε να πλάθετε τα κουλουράκια σας.

Το παραδοσιακό σχήμα στα σμυρνέϊκα κουλουράκια είναι οι “βαρκούλες”. Όσο έπλαθα, σκεφτόμουν ότι διάλεξαν αυτό το σχήμα οι Σμυρνιές νοικοκυρές γιατί μια βάρκα τους πήρε από την πατρίδα και ίσως μια βάρκα ήλπιζαν πάντα να τους φέρει πάλι πίσω σε ό,τι άφησαν. 
Για να κάνετε “βαρκούλες” κάντε κορδόνια μήκους 25 εκ. περίπου και διπλώστε στα τρία, ενώνοντας με τσίμπημα τις άκρες. Διπλώστε χαλαρά γιατί φουσκώνουν λίγο.
Τοποθετείστε σε λαμαρίνα με αντικολλητικό χαρτί. Αλείψτε προσεκτικά με τον αραιωμένο κρόκο αυγού. Ψήστε στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) μέχρι να ροδίσουν (περίπου 20-25 λεπτά).

Προηγούμενο άρθροΚουραμπιέδες με μπράντυ, βανίλια, κανέλα και αμύγδαλα
Επόμενο άρθροΑπλά μπισκότα με 3 συστατικά